Hyppää sisältöön

Tanskalaiset golfarit eivät noudattaneet koronasuosituksia – suurin osa kentistä meni kiinni

Tanskan Golfliitto suositteli golfkenttien sulkemista ja suuri osa kentistä noudattaa suositusta.

Tanskan Golfliitto suositteli golfkenttien sulkemista. Yhtenä syynä rajuun päätökseen on se, että pelaajat eivät noudattaneet viranomaisten ja golfklubien laatimia suosituksia turvallisen golfin pelaamisen takaamiseksi.

Moni Euroopan golfkentistä on tilapäisesti kiinni koronaviruksen aiheuttaman pandemian vuoksi. Näin on myös Tanskassa, jonka Golfliitto (DGU) suosittelee jäsenkenttiään olemaan suljettuna 30. maaliskuuta saakka.

Viranomaiset ovat asettaneet Tanskassa astetta tiukemmat rajoitukset kuin Suomessa. Toisin kuin täällä, Tanskassa esimerkiksi sisäurheilupaikat, ravintolat ja kahvilat on määrätty pidettäväksi kiinni.

Golfkentät voisivat kuitenkin periaatteessa olla vielä auki, mutta Tanskan golfliitto päätti toisin. Päätökseen on monta syytä, joista yksi on se, että Tanskan reilusta 148 000 golfarista 55 000 on yli 65-vuotiaita eli riskiryhmään kuuluvia.

”Golfin on kannettava sosiaalista vastuu ja tehtävä kaikkensa tässä vaikeassa tilanteessa. Meidän kaikkien on muistettava, että golf ei ole välttämättömyys”, Tanskan golfliitto perustelee kotisivuillaan.

Tanskassa pelätään myös sitä, että golf kokisi pr-tappion, mikäli lajin harrastaminen olisi edesauttanut tartunnan leviämistä. Liiton mukaan tanskalaiset golfarit eivät myöskään ole ottaneet riittävän vakavasti viranomaisten ja golfseurojen suosituksia.

”Huolimatta sekä golfkenttien että Tanskan golfliiton pyrkimyksistä vaikuttaa golfarien käyttäytymiseen viranomaisten suositusten mukaisesti, päivittäinen tekeminen kentillä osoittaa, että suosituksia ei noudateta.”

Laiminlyönnit ovat tulleet ilmi, kun pelaajia ja kenttien työntekijöitä on kannellut asiasta viranomaisille. Tanskassa on käytössä vihjepuhelin, johon kansalaiset voivat soittaa, mikäli he näkevät ihmisten viis veisaavan viranomaisten suosituksista.

Golfliiton mukaan golfarit laiminlyövät suosituksia muun muassa siten, että ihmiset eivät noudata kentällä riittävää turvaetäisyyttä ja pelaavat keskenään, vaikka eivät kuuluisi samaan kotitalouteen.

Eilisen tiedon mukaan tanskalaiskentistä 75 prosenttia Tanskan kentistä noudattaa liiton suositusta ja on nyt suljettuna. 15 prosenttia kentistä ei noudata ja on auki, tosin osa ainoastaan omille pelaajille. Loput kymmenen prosenttia Tanskan kentistä on muuten vain kiinni, esimerkiksi olosuhteiden pakosta.

Myös monessa muussa Europaan maassa kentät ovat kiinni joko paikallisten golfliittojen suosituksesta tai viranomaisten määräyksestä. 

Esimerkiksi Espanjassa ja Ranskassa golfia ei pelata ulkonaliikkumiskiellon vuoksi. Myös Saksan kaikki noin 880 kenttää on kiinni viranomaisten määräyksestä, eikä esimerkiksi Itävallassa, Belgiassa, Puolassa ja Tshekissä, Italiassa, Sveitsissä, Hollannissa ja Norjassakaan nyt pelata golfia.

DGU päättää ensi viikolla, jatketaanko kieltoa 30.3. jälkeen.

Etsi luettavaa