Hyppää sisältöön

Tammer-Golfia hoidetaan intohimolla ja pelaajien parasta ajatellen – lumihome kukistettiin työllä ja taidolla

Taas pinnat vihertävät. Lumihome oli Tammer-Golfissakin ikävä riesa alkukaudesta.

Tammer-Golfissa oltiin alkukeväästä jännän äärellä, kun sekä kenttämestari ja apulaiskenttämestari vaihtoivat työpaikkaa. Tilanne ratkaistiin palkkaamalla GoGolf Operations Oy:n pääkenttämestari Tomi Laaksonen konsultiksi.

Lähellä Tampereen keskustaa sijaitsevalla Tammer-Golfilla on positiivinen ongelma: kentällä on melkein liikaa pelaajia. Kun koronavirus viime vuonna aiheutti ennennäkemättömän golfbuumin, pelaaminen räjähti Ruotulan kentällä käsiin.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että 18-reikäisellä kentällä pelattiin peräti 50 000 kierrosta. Toiminnanjohtaja Markus Junni kertoo, että kesällä täyttöaste oli parhaimmillaan – tai pahimmillaan – aamuviidestä iltakymmeneen 95,8 prosenttia.

”Jouduimme tarkentamaan sekä tiukentamaan peliohjesääntöä huomattavasti tälle vuodelle. Aikaisemmin pelatuilla kierrosmäärillä, peliohjeohjesääntö oli lähinnä nimellinen”, Junni toteaa.

Markus Junni on nuoresta iästään huolimatta kokenut golfalan osaaja.

Markus Junni on nuoresta iästään huolimatta kokenut golfalan osaaja.

Jussi Miettinen

Korkea täyttöaste selittyy pitkälti sillä, että kentällä on peräti 2 000 jäsentä. Heistä 1 500 pelaa ja 800–900 on hankkinut pelioikeuden.

”Otimme liittymismaksun takaisin ja oletin, että se olisi edes vähän jarruttanut uusien jäsenten määrää”, Junni sanoo Tammer-Golfin huoltorakennuksessa, jossa sijaitsee nykyään hänen toimistonsa.

Oleksandr Pogribniak, Tomi Laaksonen, Toni Nummelin ja Markus Junni suunnittelevat aamulla huoltohallilla päivän töitä.

Oleksandr Pogribniak, Tomi Laaksonen, Toni Nummelin ja Markus Junni suunnittelevat aamulla huoltohallilla päivän töitä.

Jussi Miettinen

Junni siirsi keväällä työpöytänsä klubitalolta huoltohallille, kun hän otti enemmän vastuuta myös kentänhoidosta. Kentällä ei ole nyt omaa palkattua kenttämestaria. Sen sijaan Tammer-Golf ulkoisti toiminnan GoGolf Operations Oy:lle, jonka pääkenttämestari Tomi Laaksonen vastaa nykyään myös Tammer-Golfin kentän hoidosta.

Tänään Laaksonen on ottanut mukaansa Tampereelle Kurk Golfin kenttämestarin Oleksandr Pogribniakin, joka lähtee saman tien tutkimaan kentän kastelujärjestelmää. Sen kanssa Tammer-Golfilla onkin riittänyt ongelmia viimeisten vuosien aikana, sillä putket paukkuvat ja vuotoja on siellä ja täällä.

”Viime vuonna putkivuotoja oli yhteensä 28”, Junni kertoo.

Oleksandr Pogribniakin ja Mikael Moisio lähtivät heti aamulla kastelujärjestelmän kimppuun.

Oleksandr Pogribniakin ja Mikael Moisio lähtivät heti aamulla kastelujärjestelmän kimppuun.

Jussi Miettinen

Uutta kastelujärjestelmää ei ole nyt järkevää lähteä rakentamaan, sillä Tampereen uudessa kaavassa golfkentän maille on tulossa paitsi asuntoja myös raitiovaunulinja.

Suunnitteilla on kokonaan uuden golfkentän rakentaminen, joka sijaitsee osittain myös vanhan kentän mailla. Alustavaa masterplaniä kentästä työstää Mikko Ilosen toimisto Ilonen Design.

Vastuuta jaettu kausityöntekijöille

GoGolf Operations Oy:n kenttäkonsulttien yksi tärkeimmistä tehtävistä on myös kouluttaa Tammer-Golfin kentänhoitajia, jotta myös he voisivat ottaa enemmän vastuuta töistä, sillä kevään aikana lähtivät muihin tehtäviin sekä kenttämestari että apulaiskenttämestari.

Uudessa mallissa kerran viikossa Tampereella pitkän työpäivän tekevä Tomi Laaksonen suunnittelee töitä aina viikoksi eteenpäin. Siksi vastuuta on ollut tärkeää jakaa osa-alueittain myös kausityöntekijöille.

Työnjohtajana toimii Toni Nummelin, joka on loppusuoralla diplomi-insinöörin opinnoissaan ja työskennellyt aiemmin monta kesää kentänhoitajana. Tänä vuonna vastuun kasvaessa Nummelin on saanut perehtyä tarkemmin muun muassa kone- ja kalustokantaan, kastelujärjestelmään sekä kasvinsuojeluruiskutuksiin. Ison vastuualueen myötä työpäivät ovat venähtäneet useasti.

”Käytännössä Nummelin on pystynyt Laaksosen opissa ottamaan kenttämestarin tehtävät täysipainoisesti vastaan muutamassa kuukaudessa”, toteaa Junni.

Koneiden huolto oli ulkoistettu Hankkijalle, mutta kesäkuussa Tammer-Golfissa aloitti uusi mekaanikko Riku Salakari, joka vastaa koneista ja terien teroituksesta.

Mikael Moisio on saanut vastuulleen kastelujärjestelmän yhdessä Nummelinin kanssa. Tänään Moisio lähteekin Pogribniakin matkaan paikkailemaan uusia vuotoja ja oppimaan niiden korjaamista, kun taas Nummelin lähtee Laaksosen kanssa kiertämään kenttää ja suunnittelemaan tulevia töitä.

”Laaksonen on ottanut kentän omakseen, ihan kuin hän olisi meillä palkkalistoilla. On selvästikin hänelle ylpeydenaihe, että kentän pitää olla kunnossa. Ei kuitenkaan pidä unohtaa meidän avainhenkilön Nummelinin sekä koko kenttähenkilökunnan panosta kentänhoidossa. He tekevät kumminkin jokapäiväiset työt kentällä”, hän kiittelee.

Kurk Golfin kenttämestari Oleksandr Pogribniak korjaa rikkoutunutta sadetinta.

Kurk Golfin kenttämestari Oleksandr Pogribniak korjaa rikkoutunutta sadetinta.

Jussi Miettinen

Osa kastelujärjestelmästä on rakennettu 70-80-luvun vaihteessa. Myöhemmin kentälle rakennettiin uusi runkolinja, josta vettä jaellaan eri puolelle kenttää. Nykyinen järjestelmä onkin melkoinen sillisalaatti uutta ja vanhaa, mikä tekee vuotojen korjaamisesta vaikeaa, koska esimerkiksi varaosia pitäisi olla jos minkäkin laista.

”Uuden kentän rakentamiseen saakka kastelujärjestelmää kannattaa vain tekohengittää”, Junni sanoo.

GoGolf Operationsin kanssa on solmittu konsultointisopimus täksi kaudeksi. Syksyllä aiotaan palkata joko oma kenttämestari tai sitten jatketaan nykyisellä mallila.

”Kesä näyttää, mitä meidän kannattaa tehdä”, Junni toteaa.

Lumihome iski viheriöihin talvella

Viimeisiään vetävän kastelujärjestelmän lisäksi Tammerissa oli alkukaudella muitakin haasteita, sillä tällä kaudella monella kentällä valitettavan tuttu lumihome iski myös osaan Tammer-Golfin viheriöistä.

Tammer-Golf on siinä mielessä tyypillinen vanha suomalainen golfkenttä, että se on rakennettu pitkälti talkoovoimin 1960-luvulla innokkaiden golfpioneerien toimesta. Maaperäkään ei ole otollinen ruohonkasvua ajatellen, sillä osa kentästä on rakennettu suoperäiselle maalle.

Tomi Laaksonen lumihomeen kimpussa. Maan lämpötilan tietäminen on tärkeää oikeita hoitotoimenpiteitä suunnitellessa.

Tomi Laaksonen lumihomeen kimpussa. Maan lämpötilan tietäminen on tärkeää oikeita hoitotoimenpiteitä suunnitellessa.

Jussi Miettinen

Vaikka jotkut viheriöistä on rakennettu uudelleen, Tammer-Golfissa kestää keväisin moderneja kenttiä pidempään siinä, että ruoho kasvaa kattavasti eri puolilla kenttää – etenkin jos takana on vaikea talvi.

Myös toiminnanjohtaja Markus Junni on uudessa tilanteessa joutunut tai päässyt seuraamaan kentänhoitoa normaalia tarkemmin.

”Ensimmäiset kuukaudet ovat opettaneet sen, että ammattitaidon merkitys kentänhoidossa on tärkeää. Varsinkin, kun kyseessä on golfkenttä, jota ei ole rakennettu siten, miten se olisi pitänyt rakentaa”, Junni sanoo.

Kovan työn taikaa

Lumihome on aiheuttanut myös Tammer-Golfissa päänvaivaa kentänhoidolle.

Lumihome on aiheuttanut myös Tammer-Golfissa päänvaivaa kentänhoidolle.

Tammer-Golf

Kentänhoidossa ei voida tehdä taikatemppuja, vaan malttia vaaditaan paitsi pelaajilta myös kentänhoitajilta. Maltin lisäksi pitää tietysti paiskia päivittäin kovaa töitä ja tuntea intohimoa golfkentän hoitamiseen. Usein nämä kaksi asiaa kulkevat käsi kädessä.

Muutaman kuukauden kokemuksen perusteella Junni vaikuttaa erittäin tyytyväiseltä Laaksosen ja Nummelinin panokseen.

”Kun vastuu päätöksenteosta annettu GoGolfille, kaikessa näkyy se, että tässä halutaan onnistua”, Junni kehuu.

Vaikka keväällä tilanne oli mikä oli, ammattitaidon, intohimon ja kovan työn tulokset ovat alkaneet näkyä.

”Kevään lähtökohdista olemme päässeet erittäin hyvään tilanteeseen viheriöiden suhteen. Viherpeittävyys on nyt sellaisella tasolla, että voimme keskittyä nopeuden ja pelattavuuden parantamiseen”, Nummelin sanoo.

Leikkuukorkeutta laskettiin ja viheriöitä alettiin jyräämään kesäkuun alussa. Nyt Ruotulan kentällä kelpaa taas putata.

Laaksonen on iloinen, että kenttä on saatu oikeilla toimenpiteillä vihertämään. Nyt ei ole kuitenkaan varaa ruveta lepäämään laakereilla, vaan kentänhoidollisia toimenpiteitä jatketaan koko kauden ajan, jotta kentän kunto paranee entisestään.

Ja kun kentän täyttöaste lähentelee sataa, voi se tarkoittaa sitä, että huoltotoimenpiteiden takia aamun ensimmäisiä lähtöjä voidaan joutua joinain päivinä hieman myöhästyttää.

”Toimenpiteitä tullaan tekemään niin, että se kuitenkin haittaisi pelaamista mahdollisimman vähän”, Laaksonen sanoo ja jatkaa: ”Kaikki toimenpiteet, joita teemme, tähtäävät siihen, että golfin pelaaminen olisi mukavampaa. Olemme täällä pelaajia varten.”

Etsi luettavaa