Hyppää sisältöön

Taitoa vai tuuria – golftoimittaja veikkasi Kalle Samoojan sijoituksen rahalistalla täysin oikein: ”Mestari menee itsekin sanattomaksi”

Kalle Samooja sijoittui European Tourin rankingissa 62:nneksi aivan kuten Nikke Tyry veikkais.

Kuka olisi uskonut, että Kalle Samooja sijoittuu European Tourilla tulokaskaudella rahalistalla 62:nneksi? Vastaus kuuluu: Nikke Tyry, joka veikkasi Samoojan sijoituksen tismalleen oikein vuosi sitten kausiennakossaan.

GoGolfin numerossa 4/18 veikkasimme European Tourilla pelaavien suomalaisten sijoituksen kaudella 2019. Kaikkien aikojen kausi? -jutun kirjoitti ja arviot antoi kilpagolfiin perehtynyt toimittaja-selostaja Nikke Tyry.

European Tourilla starttasi viisi suomalaista, mutta vain neljä pelasi sen loppuun, sillä Mikko Ilonen ilmoitti keväällä pitkän pelitauon jälkeen lopettavansa uransa kokonaan. 

Kauden viimeinen kilpailu pelataan tällä viikolla, mutta voimme silti jo tässä vaiheessa katsoa, kuinka hyvin Tyry osui veikkauksissaan oikeaan.

Parhaaksi suomalaiseksi Tyry veikkasi Mikko Korhosta. Se pitää paikkansa. Hänen sijoituksensa rahalistalla ennen torstaina käynnistyvää kiertueen päätöskilpailua 48:s. Hän on ainoa suomalainen, joka ylsi 50 parhaan joukkoon ja finaalikisaan. Tyry arvioi Korhosen sijoittuvan rankingissa 22:nneksi.

”Korhonen tunnetaan tasaisena pelaajana, joka on oppinut napsimaan huippusijoituksia”, Tyry kirjoitti viime marraskuussa.

Yksi huippusijoitus on vielä tilauksessa, jotta Korhonen nousisi lähelle Tyryn arviota. Korhosella on eroa 22. sijaan noin 600 pistettä, joten hänen pitäisi sijoittua todella korkealle tulosluettelossa noustakseen lähelle 22. sijaa.

”Se vaatisi Korhoselta sellaista top 3- tai top 4 -sijoitusta. Se on täysin mahdollista”, Tyry näki tänään.

Toiseksi parhaaksi suomalaiseksi Tyry veikkasi Tapio Pulkkasta, jonka sijoitukseksi GoGolf arvioi 46:ta. Tässä mentiin metsään, sillä Hattu-Tapion sijoitus rankingissa oli 102:s. Pudotusta viime kauteen oli jonkin verran.

Mutta sitten tullaankin Kalle Samoojaan, jonka sijoituksesi Tyry veikkasi 62:ta. Arvio piti prikulleen paikkansa. Kun Tyry kuuli täysosumastaan, meinasi normaalisti suupaltilta mieheltä loppua sanat kesken.

”Vetää sanattomaksi mestarin itsensäkin, vedinkö ihan sijoitukselleen oikein”, hän kysyi.

Mutta oliko kyse tiedosta vai tuurista?

”Tämä meni tiedon puolella”, hän vakuutti.

”Kallen kanssa noista pelaajista eniten joskus aikaa viettäneenä, oli ilo huomata, miten hän sai mitattua kilpailullisuuden ja hyvän pelipään irti. Tottakai olen ylpeä siitä, että osuin täysin oikeaan. Ensi vuoden sijoitus on 27”, Tyry jatkoi myöhemmin.

Mutta mitä Tyry kirjoitti Samoojasta viime syksynä?

”Pitkä kokemus ammattilaisgolfista on kypsyttänyt Samoojasta kokonaisvaltaisen pelaajan, jonka menestyminen pääkiertueella ei yllättäisi ketään. Ei yllättäisi, vaikka hän olisi koko suomalaisviisikon paras pelaaja kaudella 2019”, Tyry luonnehti Samoojaa.

Suomalaisviisikosta on jäljellä vielä Kim Koivu. Hän aloitti kauden hyvin, mutta kauden edetessä tahti hyytyi. Syy selvisi muutama viikko takaperin, kun Koivu kertoi uupumuksestaan.

Koivun sijoitukseksi Tyry veikkasi 92:ta, mutta Koivu jäi lopulta 150 heikommalle puolelle.

”Koivu on viiden suomalaisen European Tour -pelaajan joukossa suurin kysymysmerkki: hän voi olla kauden päätteeksi todella korkealla tai olla mahtumatta 200 parhaan joukkoon”, Tyry arvioi.

Suomalaisten sijoitus European Tourilla ja GoGolfin arvio:

Pelaaja GoGolfin arvio Sijoitus
Mikko Korhonen 22. 48. (ennen finaalikisaa)
Tapio Pulkkanen 46. 102.
Kalle Samooja 62. 62.
Mikko Ilonen 75. Lopetti, ei sijoitusta
Kim Koivu 92. 156.

European Tourin rahalista

European Tour on katsottavissa Viasatilta ja Viaplayltä

Etsi luettavaa