Hyppää sisältöön

Tästä syystä kuuran peittämälle kentälle ei ole mitään asiaa – näin testaat, voiko pelaamaan mennä pakkasyön jälkeen

Pakkasyön jäljiltä golfkentälle ei saa mennä tepastelemaan.

GoGolfin Juuso Rajasvuo kertoo, miksi huurteisella nurmikolla ei saa kävellä.

Golfia ei saa mennä pelaamaan, jos golfkenttä on pakkasyön jälkeen huurteessa. Syy on yksinkertaisesti se, että jäässä olevan nurmen lehdet katkeavat ja kuolevat, millä on kauaskantoisia seurauksia kentän kunnon kannalta.

GoGolf Finlandin tekninen johtaja Juuso Rajasvuo sanoo, että nurmen toipumisessa voi mennä pitkälle seuraavaan kevääseen, koska syksyllä kasvikausi alkaa ohi, eikä keväällä nurmi vielä kasva lämmön puutteen vuoksi yhtä nopeasti kuin kesällä.

”Nurmen juuret jäävät tietysti eloon, mutta lehtien uusiutuminen tapahtuu vasta kesällä, kun kasvukausi pääsee kunnolla vauhtiin”, Rajasvuo sanoo.

Kuolleen nurmen erottaa selvästi, sillä huurteisella kentällä kävelevä pelaaja jättää kenttään mustat jalanjäljet.

Juuso Rajasvuo muistuttaa, että kuurassa ruoho kuolee, jos sen päällä tallustelee. KUVA: JUSSI MIETTINEN

Vaikka nurmen lehti ei katkea vaan vaurioituu, sekin voi vaikuttaa pitkällä aikavälillä kentän kuntoon, sillä vaurioituneena heinä on alttiimpi erilaisille kasvitaudeille. 

Tässä mielessä viherkasvia voi verrata ihmisiin – stressaantuneena niin kasvit kuin ihmisetkin sairastuvat helpommin.

Yksi merkittävä stressitekijä, jonka poistamiseen jokainen golfari voi vaikuttaa, ovat pallojen alastulojäljet viheriöillä. Moni tavallinen pelaaja voi ajatella, että syksyllä alastulojälkien paikkaaminen ei ole niin nokonuukaa, kun pelaajia on vähemmän liikkeellä, mutta tilanne on päinvastainen.

Mikäli alastulojälkiä ei syksyllä korjaa, voivat kasvitaudit ruveta helpommin jylläämään viheriöllä.

”Jokainen vaurio viheriöllä on riski ja syksyllä kaikki ylimääräinen stressi on liikaa”, Rajasvuo muistuttaa.

”Syksyllä meidän tehtävämme on saada nurmi mahdollisimman terveenä talvehtimiaan, sillä taudit iskevät heikentyneisiin kohtiin.”

Yleensä golfkentät informoivat hyvin pelaajia, milloin kentälle voi mennä pelaamaan pakkasöiden jälkeen. Mutta välillä se voi olla vaikeaa, sillä usein päivän kylmin hetki on vasta siinä vaiheessa, kun aurinko nousee.

”Kun tulemme kuudelta töihin, kenttä ei välttämättä ole vielä jäässä, mutta auringon noustessa se menee vasta huuruun”, Rajasvuo sanoo.

Lopuksi Rajasvuo neuvoo pelaajille nyrkkisäännön, kuinka pelaa voi itsekin varmistua siitä, ettei tepastelu väylillä ja viheriöillä aiheuttaa hallaa kentälle.

”Kun kädellä pyyhkäisee nurmen pintaa ja huurre muuttuu vedeksi, kentällä voi pelata. Jos se ei muutu, pelaamaan ei saa mennä.”

Etsi luettavaa