Hyppää sisältöön

Tässä ovat Suomen kymmenen oikeasti parasta golfkenttää!

Nordcenterissa tehdään historiaa

Kun puhutaan golfkentistä jättäen palvelut, hintataso ja muut tilpehöörit pois, näyttäisi lista kovin erilaiselta kuin eilen julkaistu Golflehden lista. Se täytyy sanoa, että lista aiheutti varmasti mukavaa keskustelua. Klubipelaajan silmin kentät näyttävät usein täysin erilaisilta kuin kilpapelaajan silmin.

Kun pyritään laittamaan golfkenttiä järjestykseen, on yleensä edessä mahdoton debatti. On pelillisesti upeita kenttiä, on kenttiä joissa pelaajat viihtyvät ja sitten on kenttiä, joiden arvostamiseen tarvitaan näkemystä ja kokemusta. 

On suorastaan typerää listata kenttiä järjestykseen, mutta niin ilmeisesti kuuluu tehdä. Haluan täten tehdä oman top 10:n ja haastaa lukijat heittämään oman versionsa. 

Omat arvosteluperusteeni hyvän kentän suhteen ovat muuttuneet vuosien varrella. Parinkymmenen golfvuoden jälkeen olen alkanut arvostaa entistä enemmän kenttiä, jotka haastavat pelaajaa monipuolisesti ja ennenkaikkea taktisesti. Toki visuaalinen kokemus on tärkeä mittari. 

Nämä ovat siis vain omat suosikkini. Tässä listassa on jätetty pois hinnat, ravintolat ja asiakaspalvelut. Nyt puhutaan vain golfkentistä ja perustelut tulevat mukana. Saa ja pitää olla eri mieltä: 

1. Nordcenter Fream

Halusin provosoida heti alkuun. Fream-kentässä yhdistyy käytännössä kaikki mistä golfkenttää arvostan. Se on vaihteleva, reilu ja ennenkaikkea kaunis. Se tarjoaa pelaajalle todella paljon erilaisia tapoja pelata kenttää ympäri. Monella väylällä kilpapelaaja joutuu miettimään tiipaikalla onko nyt hyökkäyksen vai puolustuksen paikka. Freamilla myös tuuli on yleensä pelissä ja sen suunta muuttaa väylien luonnetta hyvinkin paljon! 

Syksyisin golfkentällä saa yleensä liikkua kaikessa rauhassa.

Syksyisin golfkentällä saa yleensä liikkua kaikessa rauhassa.

Lassi Pekka Tilander

2. Kytäjä South East

Olen itse ollut aina enemmän ”kytäjämies” kuin ”linnamies”. Tiedän, että Kytäjällä on ollut suuria ongelmia kentän kunnon kanssa, ja se aiheutetusti tiputti listausta Golflehden rankingissa. Nyt puhun kuitenkin kentästä mitä Kytäjä on, en sen viime vuosien kunnosta. South Eastin kenttä on kuitenkin jäänyt sydämeen sen oltua ensimmäinen ”ison maailman” kenttä Suomessa. Erityisesti kentän takaysi on mielestäni todella komea. Väylät 13–15 listautuvat omiin suosikeihin. Mielestäni kentällä ei ole yhtään huonoa reikää, vaan jokaisella on oma tarinansa kerrottavana. 

3. Linna Golf

Ymmärrän täysin miksi Linna dominoi rankingeja. Se häviää mielessäni Kytäjälle kuitenkin vaihtelevuuden osalta. Erityisesti Linnan etuysi ei juuri tarjoa muuta kuin 400 metristä par-nelosta toisensa perään. Yksi par-vitonen etuysillä (väylä 2) on kilpapelaajalle ainoa loistava birdie-mahdollisuus. Jos draivi ei lennä, voi Linna tuntua vähän puuduttavalta. Aivan mahtava golfkenttä ja vuosi toisensa jälkeen myös minä pohdin, kumpaa pidän parempana. Linna voitti jo Golflehden kultaisen venlan, joten jätetään se tällä kertaa pronssille! 

4. Kytäjä North West

Kytäjän kentistä tuoreempi on mielestäni vähän leveämpi ja helpompi kuin vanhempi kenttä. Se sisältää pari ikimuistoisempaa väylää kuin South East. Esimerkiksi väylän 17 avaus takatiiltä on vakuuttavan näköinen, samoin väylän 12 avaus. Aivan timanttinen kenttä, ja se ansaitsee paikkansa top-vitosessa kirkkaasti. 

5. Aura Golf

Klassikko vailla vertaa, jossa en ole päässyt vierailemaan pitkään aikaan. Vanhat tammet reunustavat väyliä ja saattavat sijaita myös keskellä niitä. Viheriöt ovat legendaarisen pieniä ja muodokkaita, myös nopeita kilpailutilanteissa. Aurasta on helppo muistaa heti väylät 1–5, jotka kulkevat täysin uniikissa Ruissalon puistomaisemassa. Ainutlaatuinen on myös avausreikä, legendaarinen par-kolmonen tammien välissä sijaitsevalle viheriölle! 

6. Vuosaari Golf

Tämä tulee varmasti herättämään närää. Olen kuullut todella monen golfarin vihaavan Vuosaaren kenttää ja pitävän sitä itseään toistavana, jopa tylsänä ja vaarallisena. Itse kuitenkin pidän sitä todella nerokkaana, pelkistettynä ja tehokkaana. Kuivat ja kovat väylät, nopeat viheriöt ja kova tuuli ovat toki mausteet mitä kenttä vaatii, jotta se pelaa kuten sen kuuluu pelata. Siinä vaiheessa kokeneetkin pelaajat joutuvat miettimään mailavalintojaan ja pallon pudotuspaikkojaan. Putteri on lähes aina oikea valinta viheriön ulkopuolelta. Ymmärrän myös eriävät mielipiteet, mutta kenttää kannattaa tarkastella sen taktisen puolen kautta. 

Hirsala Golf tarjoaa jäsenyyden osakkaille ja pelioikeutetuille Suomen edullisimpaan hintaan.

Hirsala Golf tarjoaa jäsenyyden osakkaille ja pelioikeutetuille Suomen edullisimpaan hintaan.

Lassi Pekka Tilander

7. Hirsala Golf

Sanoin, ettei kentän kunto saisi vaikuttaa, mutta ei siitä haittaakaan ole. Hirsala on kenttänä monsterin maineessa, mutta ei se loppujenlopuksi niin kapea ole. En ole mielestäni koskaan onnistunut pelaamaan edes hyvin Hirsalassa, mutta tiedän sen olevan mahtava ja haastava kenttä. Pituus ei ole ongelma, vaan aivonystyrät ovat enemmänkin koetuksella, kun Hirsalasta pyrkii poistumaan hyvän tuloksen kanssa. Taktiikka kannattaa valita hyvin, sillä turhautuneena Hirsala murskaa golfareita. 

Paltamo pidetään yhtenä Suomen kauneimmista kentistä.

Paltamo pidetään yhtenä Suomen kauneimmista kentistä.

Juha Tuukkanen

8. Paltamo Golf

Pohjoisemmasta ei voi jättää valitsematta Paltamoa. Toki kausi on lyhyempi kuin Etelässä, mutta nämä maisemat ovat matkailuvaltti myytäessä suomalaista golfia ulkomaalaisille. Oulujärven rannalla sijaitsevat väylät säväyttävät ja kenttä pitää ottaa vastaan todella nöyrästi. Omasta CV:stä löytyy myös huonompi päivä Paltamossa. Yli 100 lyönnin tulos Finnish Tourin kilpailussa. Parhaat väylät ovat mielestäni väylät 14-17, jossa Oulujärvi kulkee koko ajan matkassa. 

9. Kymen Golf

Haluaisin muistaa Kymen Golfin paremmin kuin sen muistan. Sen mitä muistan, niin olin haltioitu sen aitoudesta ja luonnollisuudesta. Vaikea golfkenttä on aina kasvattanut vahvoja golfareita Ville Karhusta Tapio Pulkkaseen. Jos Kymen Golfissa onnistuu, niin onnistuu missä vain. Kympin avauksessa slaissit taitavat paeta herkästi parkkipaikalle, joten valitkaa parkkiruutunne hyvin! Todellinen klassikko! 

Leppävaarasta Perkkaan ja Talin läpi Pitäjänmäelle tai päinvastoin kulkee hyvinkin suden mentävä luontopolku

Leppävaarasta Perkkaan ja Talin läpi Pitäjänmäelle tai päinvastoin kulkee hyvinkin suden mentävä luontopolku

Jussi Miettinen

10. Helsingin Golfklubi

Klassikko on kokenut onnistuneita uudistuksia. Se ei kuitenkaan mahtunut Golflehden listauksessa edes sadan parhaan joukkoon. Valkoinen hiekka, uusia bunkkereita, uusia greeneja ja loistava kentän kunto vuonna 2019 saivat vieraspelaajat ja omat jäsenet olemaan paljon tyytyväisempiä kuin aiemmin.

Suomen vanhin kenttä on hyvin samanhenkinen kuin Aura Golf ja aitoa puistogolfia, jossa pituus ei ratkaise, vaan lähipeli ja pallon sijoittelu. Kentän myös pelaa nopeasti. Talissa on vieraillut historian aikana suuria golftähtiä Seve Ballesteroksesta Francesco Molinariin.

Etsi luettavaa