Hyppää sisältöön

Svingianalyysi: Jon Rahmilla on lyhyt backsvingi mutta vahva veto

Jon Rahm on tämän hetken kuumin pelaaja maailmassa. KUVA: GETTY IMAGES

Nuori Jon Rahm dominoi juuri nyt miesten golfia lyhyellä mutta tehokkaalla svingillään. GoGolfin päävalmentaja Timo Karvinen analysoi Rahmin vahvan vedon.

Jon Rahm on nyt todella kuuma nimi golfissa. Minulla on ollut ilo nähdä hänen peliään juniorivuosista lähtien, eivätkä Rahmin svingi ja peli ole kovin paljon muuttuneet vuosien varrella. Hän on väkivahva kaveri, joka hyödyntää pitkiä lyöntejään.

Rahmin svingi on rakentunut oppikirjan sijaan hänelle ominaisten piirteiden ympärille. Rahm onkin hyvä esimerkki siitä, että jopa vähän rajoittuneellakin liikkuvuudella voidaan tuottaa valtava määrä voimaa golflyöntiin.

Kuulostaa lähes kliseeltä, että kädet ja keskikroppa ovat svingin voimanlähteet, mutta Rahmin vahvasta svingistä juuri niistä asioista kannattaa ottaa oppia omaan lyöntiin. Lyhyt svingi auttaa käsien pysymisessä kehon edessä, mikä puolestaan helpottaa oikeaa ajoitusta.

Rahmin svingissä on ulospäin näkyviä tekijöitä, jotka edesauttavat paitsi korkeaan mailanpään nopeuteen myös tarkkuuteen. Svingin osat ovat hioutuneet toimimaan yhdessä.

Tässä jutussa esittelemme tarkemmin hänen persoonallista tyyliään. Samalla kerromme hänen svingistä asioita, joita klubipelaaja voi ottaa hänen pelistään opiksi.

Jon Rahm

  1. Siirtyi ammattilaiseksi kesäkuussa 2016 ja nousi puolessatoista vuodessa maailmanlistalla sijalle kaksi. Nousi ensimmäisen kerran listan kärkeen vuonna 2020. Kausien 2021 ja 2022 aikana oli maailman ykköspelaaja 36 viikkoa putkeen.
  2. On voittanut kuudesta edellisestä kisastaan yhteensä neljä. Kaikkiaan hänellä kahdeksan voittoa sekä PGA Tourilta että DP World Tourilta, joiden lisäksi hän on voittanut yhden majorin.
  3. On tienannut PGA Tourilla uransa aikana yhteensä noin 35 miljoonaa dollaria ja DP World Tourilla noin 17 miljoonaa euroa. Majorien ja WGC-kisojen yhteydessä tienestien osalta on jonkin verran päällekkäisyyksiä.

Ristikkäiskierto suunnanvaihdossa

Jon Rahmin lyönti lähtee purkautumaan lantiosta kohti downsvingiä jo siinä vaiheessa, kun hartiat kiertyvät edelleen taakse. KUVAT: GETTY IMAGES

Jon Rahmilla taakseviennin kierto ei ole suuri, mutta lantion ja hartioiden välinen kiertojen suhde on suuri. Suunnanvaihdon ristikkäiskierto eli liike, jossa lantio aloittaa kiertymisen kohteeseen jo hyvissä ajoin ennen backsvingin huippua, lataa kroppaan valtavan määrän kiertojännitettä.

Svingi purkautuu jaloista kohti mailaa ja optimaalinen voimantuotto mahdollistuu. Ja vaikka hartioiden ja lantion kierron määrä eivät täytä oppikirjan lukemia, tuottaa ristikkäinen liike optimaalisen voiman.

Suunnanvaihdon ristikkäistä liikettä voit treenata tällaisella askelharjoitteella:

  1. Seiso lähtöasennossa jalat yhdessä.
  2. Aloita taaksevienti jalat yhdessä.
  3. Ennen suunnanmuutosta astu vasemmalle jalalla kohteeseen päin samalla kun hartiat vielä jatkavat kiertymistä taakseviennissä.

Lataa ranne

Jon Rahmin vasemman käden kämmen taipuu kuperaksi osumaan tultaessa. KUVAT: GETTY IMAGES

Suunnanvaihdossa Rahmin kädet synnyttävät energiaa tuottavia liikesuuntia. Huomaa, kuinka vasemman käden ranne taipuu kuperaksi kämmenselästä ja vasen käsivarsi painuu rintakehään jättäen kädet kropasta jälkeen.

Nämä liikkeet mahdollistavat vahvan palloon tulon. Samanaikaisesti vasen käsivarsi painuu rintakehää pitkin alemmas. Näin kädet ovat osumahetkellä alhaalla stabiloiden lavan liikettä.

Vartalon kierto auki osumaan

Jon Rahmin lantio on kääntynyt vahvasti läpi osumassa. KUVA: GETTY IMAGES

Vasemman ranteen kupera asento vaatii aggressiivisen vartalon kierron osuma-alueella.

Ranteiden kiertosuunta osuma-alueella on vahvasti sidoksissa vasemman käsivarren suoruuteen. Jos vartalonkiertoa ei ole riittävästi, käsivarsi koukistuu ja lapa sulkeutuu vahvasti. Mitä enemmän kroppa kiertyy auki, sitä enemmän mailanpään nopeus kasvaa.

Vahvaa läpimenoa voit harjoitella näin:

  1. Vie maila taakse taittaen ranne oikeasta kämmenselästä.
  2. Lyö läpi pitäen lapa kehon etupuolella.

Liike vaatii vahvan kropan kierron tuottaakseen suoran pallon lentoradan.

Mainos

Golf kuuluu kaikille – Suomen edullisin pelioikeus?

Edullisella pelioikeudella pelaat rajoituksetta Hills by GoGolfin 18-reikäisellä Punaiset-kentällä sekä Kurk Golfin 9-reikäisellä Hill-kentällä. Voit kauden aikana laajentaa pelioikeuden koskemaan myös muita kenttiämme.

Golf kuuluu kaikille -pelioikeutta myymme nyt rajoitetun erän hintaan 399 €

Etsi luettavaa