Hyppää sisältöön

Svingi purkautuu alhaalta ylös

Svingin eri osien liikejärjestys luo pohjan voimantuoton tehokkuudelle ja suunnalle, kirjoittaa Timo Karvinen.

Svingin eri osien liikejärjestys luo pohjan voimantuoton tehokkuudelle ja suunnalle. Yleisesti tiedetään, että liikejärjestys etenee maasta vartalon läpi mailan lapaan. Vaikka svingin liike itsessään on melko yksinkertainen, se sisältää muutamia tärkeitä yksityiskohtia mailan kulkiessa yläasennosta osumaan. Seuraavassa syvennymme liikejärjestyksen kolmeen ydinkohtaan, jotka tulisi tunnistaa svingistä.

Ristikkäinen liike suunnanvaihdossa

Golflyönti on dynaaminen liike. Alavartalo aloittaa downsvingin jo paljon ennen kuin maila on yläasennossa. Hiukan ennen kuin kämmenet saavuttavat yläasennon, aloittaa vasen pakiä alavartalon liikkeen maata kohti. Tämä liike jatkuu automaattisesti niin, että vasemman jalan sääri, polvi ja lopulta vasen lonkka siirtyvät selvästi kohti kohdetta. Tämä käsien ja alavartalon ristikkäinen liikesuunta luo vahvan jännitteen läpi vartalon aktivoiden kiertävää liikettä.

Polvet eroavat toisistaan

Samalla kun vasemman jalan sääri ja polvi aloittavat kohteen suuntaisen siirtymisen, pysyy oikea polvi passiivisena. Vasemman puolen alavartalon liike siirtää paineen vasemman jalan alle, mutta vartalon painopiste täytyy pysyä keskellä.

Huomaa kuvasta suunnanvaihdon aiheuttama hartioiden linja. Hartiat ovat merkittävästi perässä lantion linjaan nähden.

Varsi putoaa matalampaan kulmaan

Ala- ja ylävartalon oikeansuuntaiset liikkeet aiheuttavat automaattisesti muutoksia käsien liikkeessä. Pelaajan tulisi aistia liike niin, että oikea kyynärpää pyrkii käsien edelle. Tämä liike pudottaa lavan alemmaksi antaen svingin kehän ja vartalon kierron ohjata maila oikeasta suunnasta osumaan.

Timo Karvinen on toiminut maajoukkuevalmentajana neljässä eri maassa ja valmentaa nykyään muun muassa huippulupaus Sami Välimäkeä. Karvinen opettaa Espoon Golfseurassa ja talvisin Season Golfissa. Osoitteessa timokarvinen.com lisätietoa Timon opetustarjonnasta.

Etsi luettavaa