Hyppää sisältöön

Svingi kuntoon kotikonstein

Kun lumet on maassa

Talvi on parasta aikaa golfsvingin harjoittelulle, ja paras harjoittelupaikka löytyy usein kotoa.

Golfsvingin harjoitteleminen ilman mailaa ja palloa on tehokas tapa kehittää tekniikkaa. On jopa parempi, että oikeita liikkeitä harjoittelee kotona ennen hallille menoa. Silloin voi keskittyä täysillä siihen, että oppii tekemään halutut kehon liikkeet sujuvasti ja tasapainoisesti. Rangella tai hallissa liikkeisiin keskittyminen on vaikeampaa, koska pallo vie huomion.

Tietenkin myös pallojen lyöminen on tärkeää. Siksi tekeminen kannattaa jakaa ilman palloa ja pallon kanssa tehtäviin harjoituksiin.

Mikään ei estä harjoittelemasta ilman mailaa ja palloa vaikka päivittäin. Parhaat oivallukset oman svingin suhteen saattaa löytää oman kodin rauhassa, kun muita häiriötekijöitä ei ole.

Harjoittelu kannattaa aloittaa seuraavalla yksinkertaisella, mutta haastavalla, liikesarjalla. Harjoituksen tavoitteena on saavuttaa ryhdikäs ja tasapainoinen svingi, jossa liike säilyy läpi osuman. Liikesarjan aikana ei käytetä lainkaan käsivarsia.

HARJOITE 1

Lassi Pekka Tilander

1. Aloita liikesarja lähtöasennon tasapainon hallinnasta. Laita kädet kainaloihin ja keskity siihen, mikä niiden sijainti on suhteessa jalkoihin. Tavoittele lujaa ja pitkää vatsaa samalla, kun kainalot pysyvät suoraan päkiöiden päällä.

Monen golfarin hartiat ovat liian edessä ja varpaiden yläpuolella. Svingi on silloin heti pois tasapainosta, ja kaikki tulevat liikkeet ovat vain balanssin hakemista.

Lassi Pekka Tilander

2. Ensimmäinen tavoite on oppia liikkumaan sujuvasti lähtöasennosta loppuasentoon eli sellaiseen svingin loppuun, jossa on menty läpi.

Aloita liike jaloista. Pidä polvet, reidet ja lantio liikkeessä samalla, kun paino kiertyy kohti vasenta kantapäätä (oikeakätinen pelaaja). Lopussa on tärkeää saavuttaa tunne siitä, että lantio on noussut ja työntynyt eteenpäin samalla, kun polvet ja reidet ovat menneet yhteen. Lisäksi rintakehän tulisi osoittaa lopussa ylös ja vasemmalle kohti lyöntisuuntaa.

Nämä ovat tärkeitä yksityiskohtia, joiden avulla opit menemään läpi osuman. Jos kierto jää vajaaksi ja keho ei vapaudu lopussa, ainoaksi vaihtoehdoksi jää lyöminen käsillä.

Huomaa kuinka svingin lopussa vasemman jalan ukkovarvas on ilmassa. Se yhdistää kaikkia hyviä svingejä.

HARJOITE 2

Lassi Pekka Tilander

1. Seuraavaksi tapaillaan backsvingin liikettä. Aloita tasapainoisesta lähtöasennosta. Anna käsivarsien roikkua vapaasti kehon edessä.

Svingaa oikea käsi taakse ja ylös samalla, kun annat vasemman hartian ja käden kulkea alas. Tunne, kuinka pää pysyy samalla korkeudella.

2. Harjoitteella haetaan hyvää latauksen ja virityksen tunnetta kehoon. Tavoite on saada rintakehä aukeamaan ja virittymään. Samalla koko oikea puoli kehosta, aina jalasta kylkiluihin asti, venyy ylöspäin.

Valtaosa painosta, jopa 80 prosenttia, siirtyy oikean jalan kantapäälle. Tarkista, että oikea lonkka on liikkunut kengän suuntaisesti taakse ja ylös eli vyönsolki osoittaa varpaiden yli.


Tärkeintä on jälleen saada vartaloon dynaaminen ja tasapainoinen liike, jotta kädet eivät pääse tekemään mitään ylimääräistä.


HARJOITE 3

Lassi Pekka Tilander

1. Lopuksi tapaillaan koko svingiä. Pyri pitämään kädet koko ajan samalla etäisyydellä toisistaan. Kun svingaat ylös backsvingiin, tarkista pystytkö pitämään oikean kyynärpään kutakuinkin käden alla. Kuvittele samalla, että maila lepää oikealla kämmenellä.

2. Seuraavaksi harjoitellaan suunnanvaihtoa, eli downsvingin aloitusta. Tätä ei kukaan ole harjoitellut liikaa. Keskity siihen, että liike lähtee jaloista. Käsivarret liikahtavat vain jalkojen ja lantion kierron ansiosta. Vältä vetämästä käsivarsia itsenäisesti alas.

3. Anna downsvingin alussa oikean ranteen taipua kämmenselän suuntaan ja vasemman kämmenen suuntaan.

4. Onnistuneen suunnanvaihdon jälkeen vartalon annetaan kiertyä kuten ensimmäisessä harjoituksessa. Samalla käsivarret kiihtyvät rennosti osuman läpi. Liike loppuu asentoon, jossa vasen kyynärpää on vasemman käden alla ja vasen ranne taipunut kämmenselän suuntaan.

Etsi luettavaa