Hyppää sisältöön

Suurten ikäluokkien edustajat Pärnussa: ”Tästä pitää tehdä perinne”

Pärnu Bay on korkeatasoinen links-kenttä.

Kolme suurten ikäluokkien edustajaa matkusti Pärnuun avaamaan golfkauden. Mukana olivat Pärnun golfmatkailun konkari ja ensikertalainen.

Golfkauden avaamisesta Pärnussa on tullut tämän kirjoittajalle jo perinne. Sellaisesta voitaneen puhua, kun pelikausi on alkanut Pärnussa lähes kymmenen kertaa. Golfin ohella myös kaupungin pientalovaltainen miljöö kiehtoo tällaista suuria ikäluokkia edustavaa ikämiestä.

Alkuaikoina kiersin huhtikuun ensimmäiset kierrokset 2005 avatulla White Beach Golfin kentällä. Keväällä 2016 mukaan tuli edellisenä syksynä avattu Pärnu Bay Golf Links. Nämä kaksi osin samanlaista ja osin erilaista kenttää tekevät Pärnusta kiehtovan golfkohteen.

Kevät on edennyt tänä vuonna vauhdilla. Suomessakin oli monet kentät jo avoinna huhtikuun puolivälissä, mutta niin vain oli taas lähdettävä Pärnuun uutta kautta korkkaamaan. Kummasti kaupunki vetää
puoleensa tuttuudestaan huolimatta. Olen viettänyt lapsuuden ja nuoruuden Mikkelissä, joka oli 1950- ja 1960-luvuilla samanlainen puutalokaupunki kuin Pärnu nykyään.

Pääsiäisen jälkeiselle kahden päivän pelireissulle sain matkaseuraksi kaksi pitkäaikaista ja kokenutta pelikaveria. Yli 40 vuotta golfannut Heimo Pölhö (71) oli pelannut aiemmin White Golf Beachin puolenkymmentä vuotta sitten muutaman kerran. 30 vuotta golfia pelanneelle Matti Vanhaselle (75) Pärnun kentät olivat tuntemattomia.

Matti Vanhanen ja Heimo Pölhö ovat pelanneet golfia 70 vuotta, mutta Pärnussä Vanhanen ei ollut koskaan aiemmin pelannut ja Pölhökin vain kerran.

Matti Vanhanen ja Heimo Pölhö ovat pelanneet golfia 70 vuotta, mutta Pärnussä Vanhanen ei ollut koskaan aiemmin pelannut ja Pölhökin vain kerran.

Lasse Miettinen

Monet matkat Pärnun kentille ovat opettaneet hyödyntämään edullista matkustamista. Suomenlahden ylitimme Eckerö Linen Finlandialla. Laivayhtiö myy arkipäiviksi kymmenen sarjalipun pakettia 150 eurolla. Edestakainen laivamatka autoineen maksoi vain 40 euroa miestä kohden.

Kevät on oivallinen ajankohta matkustaa Pärnuun myös sen vuoksi, että kohtuuhintaista majoitusta on tarjolla runsaasti. Hotelleja, niin pieniä kuin suuriakin, Pärnussa riittää. Kesäsesonkina hintataso on jopa
kolminkertainen kevääseen verrattuna. Huhtikuun lopulla yhden hengen huone hyvän aamiaisen kera maksoi 45 euroa.

Laivamatkojen ja hotellin ohella varasimme green feet etukäteen. Hyödynsimme kenttien kevättarjoukset GoGolfin verkkokaupassa. White Beach Golfin kevättarjous oli 39 € ja Pärnu Bay Golf Linksin 49,50 €. Peliaikoja emme varanneet vielä Suomessa, vaan soitimme niistä vasta parin tunnin ajomatkalla Tallinnasta Pärnuun.

”Tervetuloa. Hyvin mahtuu. Arkena ei ole ruuhkaa”, meitä opastettiin.

Molemmat kentät hyvässä kunnossa

Kenttien kevätkunto vastasi jälleen odotuksia. Heti pääsiäisen jälkeen molemmat kentät olivat täysin kuivia ja hyväkuntoisia. Vuodenaikaan nähden suorastaan erinomaisia. Tietysti syksyn ja kevään hoitotöiden jäljet olivat yhä näkyvissä. White Beachin viheriöillä rei´itykset pompottivat vielä palloa. Väylät olivat sen sijaan lähes kesäkuntoisia. Pärnu Bayn kentällä viheriöt olivat tasaisemmat ja nopeammat. Peliväylien syksyiset ilmastusviillot eivät haitanneet siirtosääntöä käyttäessämme. Parin viikon päästä uskon kenttien olevan jo priimakunnossa.

White Beach Golfin kentällä oli kuivaa ja kiva pelata.

White Beach Golfin kentällä oli kuivaa ja kiva pelata.

Vahur Tamm

Pärnun kentät ovat tasaisuutensa ansiosta fyysisesti helppoja vanhemmallekin pelaajalle. WBG:n kentällä neljän tunnin kierroksen pituudeksi tuli 9,0 km, mihin sisältyy lähes puolen kilometrin poikkeama
puolenvälin kahveille. Pärnu Bayn 18 reikää pelasimme ilman taukoa ja kuljimme hieman pitempien siirtymien takia 9,2 km, joka kesti kolme tuntia 50 minuuttia. Kummatkin kentät pelasimme miesten etuteeltä noin 5,6 km:n mittaisina.

Golfaajina kolmen pelaajan porukkamme on tyypillistä klubipelaajatasoa. Ryhmämme tasoitusten keskiarvo on 15,3. Pärnun kentät ovat tasaisessa maastossa, mutta yleisilmeeltään ne ovat erilaisia. WBG:lle on ominaista avaruus ja leveähköt väylät, mutta 9. ja 18. reiät ovat vesiesteidensä vuoksi yhtä haastavia kuten aina.

Männikkökankaalla rakennetulle Pärnu Baylle tyypillistä ovat laajat hiekka-alueet, joiden välissä kulkeville väylille osuakseen draivien on oltava tarkkoja.

Jos mahdollista, White Beach Golf oli vielä avaramman tuntuinen kuin aiemmin. Vesialueita reunustavat kaislikot oli leikattu mataliksi. Todennäköistä on, että kesällä ne ovat taas entisessä korkeudessaan.
Pelimme taso ei kauden avauksessa kaksinen ollut. Kentistä se ei johtunut. Pelaajat olivat vielä talviterässä. Kierrokset olivat silti nautinnollisia. On aina hienoa aloittaa uusi pelikausi. Olen kokenut sen vuodesta 1983 lähtien.

Kumpikin Pärnun kenttä sijaitsee meren äärellä. Pärnu Bay Golf Linksin viisi viimeistä reikää kulkevat aivan meren rannassa. Tuuli tuokin tavallisesti oman haasteensa peliin. Meille osui kummallekin päivälle tyyni ja lämmin sää. Tuulta ei voinut nyt vaatimattomasta pelistä syyttää.

Golfin suosio kasvussa Virossa?

Pelatessani ensimmäisen kerran White Beachin Golfin kentällä 2008 parkkipaikalla oli etupäässä suomalaisten autoja. Nyt 11 vuotta myöhemmin tilanne on toinen. Molemmilla kentillä suomalaiset rekisterikilvet olivat selvässä vähemmistössä.

Molemmilla kentillä oli vierailun aikaan käynnissä golfin alkeiskurssi.

Molemmilla kentillä oli vierailun aikaan käynnissä golfin alkeiskurssi.

Lasse Miettinen

Golfin suosio näyttää kasvaneen Virossa viime vuosina. Pelaajamäärät ovat kuitenkin pieniä esimerkiksi Suomeen verrattuna. Havaintojeni mukaan kasvu-uralla kuitenkin ollaan. Se on hieno juttu Viron
golfkenttien kannalta.

Laji näyttää kiinnostavan erityisesti nuorempaa virolaista pelaajapolvea. Lähtiessämme WBG:n kentältä, ryhmä nuorehkoja naisia golfvarusteineen otti harjoitusalueet haltuunsa. Kentällä alkoi ilmeisesti uusien pelaajien kurssitus. Sama toistui naapurikentällä seuraavana päivänä. Siellä harjoitusryhmä koostui puolestaan etupäässä nuorista opiskelijamiehistä.

Suomalaiset ovat kuitenkin vielä tärkeä asiakaskohde Pärnun ja muun Viron kentille. Henkilöstön ystävällisyys on sitä luokkaa, että tunnet olevasi tervetullut vieras. Maaliskuun golfmessuillakin Viron kentät
olivat vahvasti edustettuina.

Kummallakin Pärnun kentällä on uudet klubirakennukset. Suihkut ja saunat ovat tasokkaita. Pärnu Bayn klubirakennusta kutsuisin suorastaan hulppeaksi. Ravintolat eivät olleet vielä täydessä toiminnassa varhaiskevään arkipäivänä. Voileipää, kahvia ja muita virvokkeita oli kuitenkin tarjolla. Totesimme kolmeen mieheen tarjonnan täysin riittäväksi.

Pelikaverini kiittelivät Pärnun reissua, jolle heidät johdattelin. Heimo Pölhö sai ”korkatuksi” yhden uuden kentän ja Matti Vanhanen kaksi.

”Kiva reissu, tästä pitää tehdä perinne”, kuului kommentti.

Kesällä uudestaan

Entä kumpi kenttä miellytti enemmän? Tältä osin kaverini olivat yhtä mieltä. Pärnu Bayn hiekka-alueet oudoksuttivat sen verran, että ensin pelattu White Beach sai kaverini puolelleen. Slope-tasoitusten
perusteella se on myös helpompi.

Itse en pysty asettamaan kenttiä mihinkään järjestykseen. White Beach Golf on ollut yksi suosikkikentistäni, mutta pidän myös Pärnun kapeampien väylien asettamista haasteista. Olen myös onnistunut hyvin
jatkolyönneissä hiekka-alueille joutuessani.

Pärnun golfkierrokset saavat jatkoa myöhemmin tänä vuonna. Näillä näkymin olen menossa testaamaan kenttien kesäkunnon heinäkuun lopulla. Samalla nautiskelen Viron kesäpääkaupungin upeasta
tunnelmasta.

Oma viehätyksensä Pärnussa on siinäkin, että kaupungista on vain kolmen vartin ajomatka Latviaan. Sielläkin piipahdimme maisemia katsomassa. Visiitti oli pikainen, mutta vähän tuliaisia toki ehdimme
hankkia.

Etsi luettavaa