Hyppää sisältöön

Supertähdet huudattivat yleisöä Ryder Cupissa – Viktor Hovland, Jon Rahm ja Justin Rose viimeisen reiän sankareita

Viktor Hovland (vas.) ja Jon Rahm (oik.) eivät suostuneet häviämään nelipallopelejään Marco Simone Golf Clubilla. KUVA: GETTY IMAGES

Marco Simone Golf Clubilla Roomassa koettiin yksi Ryder Cupin kaikkien aikojen tasokkaimmista avauspäivistä. Nelipalloissa Eurooppa kuittasi pisteet hurjien vaiheiden jälkeen luvuin 2,5-1,5. Eurooppa johtaa kokonaispisteissä luvuin 6,5-1,5.

Olipa fantastinen iltapäivä Ryder Cupissa. Aivan maaginen kokonaisuus, joka vain parani loppuaan kohden.

Lähtökohtakin oli kihelmöivä. Eurooppa oli ensimmäistä kertaa kisan historiassa johdossa nelinpelien jälkeen pistein 4-0.

Huippulyöntejä, highlights-materiaalia kertyi iltapäivällä ennätyksellisen paljon, vaikka puntariin otettaisiin mikä tahansa aiempi Ryder Cup.

Nelipalloissa tilanteet vaihtelivat kolmessa pelistä neljässä.

Rory McIlroy ja Matt Fitzpatrick tekivät viimeisenä lähteneessä selvää jälkeä Xander Schauffelesta ja Collin Morikawasta jo seitsemän ensimmäisen reiän aikana.

Parivaljakko oli tässä vaiheessa kuusi up, tehtyään jaksoon viisi birdieä ja eaglen. Toisella puoliskolla USA:n parivaljakko kykeni kaventamaan eroa.
McIlroyn ja Fitzpatrickin voitto kirjattiin lopulta luvuin 5/3.

Voitto oli erityisen merkityksellinen ulosmenossa loistavalla puttipelillä ottelun ratkaisseelle Fitzpatrickille.

Kahdesti aiemmin (2016 & 2021) joukkueessa vain tappioita kokenut Fitzpatrick sai ison apinan selästään.

”Tämä on yksi hienoimmista päivistä, jonka olen golfurallani kokenut”, US Openin edelliskaudella voittanut englantilainen määritteli.

Major-voittajat pitivät USA:n laivan pinnalla

Nelipallopeleistä kaksi ensimmäistä olivat jo ennakkoon melkoisia tähtien välisiä taistoja.

USA pisti peliin kirkkaimmat tähtensä, yhteensä 11 majoria voittaneet Jordan Spiethin, Justin Thomasin, Brooks Koepkan sekä maailmanlistan ykkösen Scottie Schefflerin.

Viktor Hovland & Tyrrell Hatton mittelivät tasoaan Spiethin & Thomasin kanssa.
Euroopan parivaljakko oli kenttäpelissä etenkin loppua kohden niskan päällä, mutta lähipelissä Spieth, sisääntulon reiíllä enimmäkseen Thomas pitivät isäntien edustajia pitkään takanaan.

16:lla eurot tasoittivat ottelun. Viimeisellä väylällä Thomas näytti voittavan pelin USA:lle.

Viktor Hovland oli toista mieltä, hän upotti 7-8 metrisen birdieputin, joka piti tilanteen tasoissa. Yleisön riemulla ei ollut rajoja.

”Vihdoinkin sain yhden putin sisään”, Hovland iloitsi TV-haastattelussa.

Thomas oli kuitenkin ottelun hahmo.

Villillä kortilla ja varsin heikoilla näytöillä joukkueeseen päässyt Thomas oli mies paikallaan paineisilla ratkaisun hetkillä.
Pelinsä, lähinnä kenttäpelinsä kadottaneesta Spiethista ei ollut eurooppalaisten hyökätessä apua.

Toinen pääotteluista oli jos mahdollista, vieläkin dramaattisempi ja tasokkaampi loppuratkaisun osalta.

14:n jälkeen ottelussa Jon Rahm & Nicolai Hojgaard vs. Scottie Scheffler & Brooks Koepka oltiin tasatilanteessa.

Neljällä viimeisellä USA siirtyi kahdesti johtoon, molemmilla kerroilla Jon Rahm tasoitti lähipelissä ikimuistoisella tavalla.

16:lla heikosti viheriön ympärillä tilastojen mukaan onnistuva espanjalainen upotti chippinsä noin 20 metrin päästä, vieläpä karheikosta tehden eaglen.

Tässä vaiheessa on hyvä muistaa sekin, että aamun nelinpelissä hän teki vastaavan tempun yhdeksännellä.

Scottie Schefflerin vietyä 17:lla kahden metrin birdiputillaan vieraat johtoon, näytti Rahm vielä viiimeisellä henkistä kovuutta.

Hän löi toisen lyöntinsä par-viitosella rohkeaa linjaa kohden lippua noin 8-10 metrin päähän. Koepka ja Scheffler puristivat tämän jälkeen kolmannet lyöntinsä 1-2 metrin etäisyyksille.

Rahm oli pakkoupotuksen edessä. Resepti oli selvä, kova keskelle. Yleisön riemulla ei ollut rajoja Jon Rahmin onnistuttua.

Justin Rosen näytös jälkiruokana

Eikä eurooppalaisten herkuttelu viimeisellä reiällä päättynyt tähän, vaikka yleisö oli jo saanut 18:lla kaksi happy-end näytöstä.

Ennen kahta viimeistä Justin Rose & Robert MacIntyre olivat kaksi down.

Rose voitti parilla 17:n Euroopalle ottelussa Max Homaa ja US Openin voittaja Wyndham Clarkea vastaan.

Viimeisellä Rose sai yhden yhden sulan lisää komeaan Ryder Cup -ansiolistaasa. Hän upotti birdieputtinsa reilun kahden metrin päästä ja tasoitti ottelun.

Huomionarvoista on, että MacIntyre ei onnistunut voittamaan yhtään reikää kierroksen aikana, Rose nappasi niitä viisi.

Eurooppa ei siis hävinnyt koko päivänä yhtään ottelua. Vastaavia päiviä ei Ryder Cupin historiassa Euroopan joukkueella ole.

Rory McIlroy on avauspäivän jälkeen ainoa kaksi ottelua pelanneista, jolla on tasapeleistä ja tappioista puhdas saldo. Siitäkin huolimatta, että molemmilla kierroksilla hienojen suoritusten väliin tuli liian usein myös varsin huonoja lyöntejä.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa