Hyppää sisältöön

Suomi-golfin suurlupaus tekemässä uutta nousua – Ahokas kärjessä Vierumäki Finnish Challengessä

Vierumäki Golf Challenge on tärkeä kilpailu monelle suomalaispelaajalle, mutta erityisesti Oliver Lindellin kohdalla se saattaa merkitä uuden alkua ja parempia aikoja. 

Kun 17-vuotias Oliver Lindell sijoittui vuonna 2016 Nordic Leaguen rankingissa toiseksi ja sai sillä paikan Challenge Tourille, odotukset tulevaisuuteen olivat kovat. Niiden lunastaminen tulokseksi on onnistunut sittemmin vain satunnaisesti. Viime vuodet ovat menneet koronavuotta 2020 lukuun ottamatta odotuksia heikommin, eikä suppea Challenge Tour tarjonnut silloin mahdollisuutta nousuun pääkiertueelle.

Nyt 23-vuotias Lindell pääsee hyvistä lähtökohdista kauan odotettuun kotikisaan Vierumäelle. Muutaman viikon takainen uran paras sijoitus – kolmas sija Euram Bank Openista Itävallasta – valaa lisäuskoa, että ongelmakohdat on paikallistettu ja niihin on löydetty ratkaisuja.

Pitkään vaivannut murheenkryynikin on tullut paremmaksi harjoittelemalla.

“Draivaaminen on ollut suuri ongelma jo muutaman vuoden. Ei vaan ole pystynyt lyömään palloa tarpeeksi vapaasti, mutta kyllä se nyt on helpottanut, kun edellisessä Saksan-kisassa sitä pääsi hyvin treenaamaan. Se oli tiukka kenttä, jossa pääsi lyömään draivia koko ajan, ja ihan hyvin löinkin. Tappelin siellä vielä birdien vikalle väylälle, että pääsin viikonlopulle pelaamaan kaikki neljä rundia”, Lindell sanoi.

”Olen nyt päässyt tiiltä lyömään vähän rohkeammin, mikä on ihan kiva, sillä täälläkin voi antaa nyt mennä. Muutama edellinen vuosi on ollut vähän haastavaa, kun ei ole oikein pystynyt käyttämään sitä draiveria täälläkään. Kivempi nyt kun pystyy lyömään ilman, että tarvitsee ihan hirveästi miettiä – boksista pääsee nyt hyvin ulos”, Lindell kertoo pitkäkestoisesta haasteestaan.

Liikaa lumiukkoja kortissa

Alkukauden kisojen Lindell kertoo menneen muuten hyvin, mutta aika moneen kisaan mahtui myös epäonnistuminen heti alussa, mikä maksoi jatkopaikkoja.

“Siinä tuli aika monessa kisassa tehtyä yksi kahdeksikko ekalla rundilla. Vaikka pelasin muuten ihan hyvän ekan päivän, niin tuloksena olikin yksi alle tai par, jonka takia toinen päivä meni sitten cutia vastaan tappelemiseksi. Muuten tavallaan olisi ollut ihan hyviä viikkoja, mutta ne yhdet kasit pilasivat kaiken, ja niiden takia putosin cuteissa.”

Itävallassa voittokin oli miehen omien sanojen mukaan niin sanotusti tulossa syliin, mutta viimeisen väylän harmittava bogi vei lopulta pari sijaa.

”Pelasin vikana päivänä hyvin ja tiesin olevani top 10:ssä, mutta kun tulin 17. väylälle ja tein lähestymislyönnin kolmeen metriin, niin katoin oikealle tulostaululle, että hetkonen – mähän olen lyönnin päässä kärjestä. Laitoin putin sisään ja hetkittäin jopa johdin kisaa yksin”, peluri muistelee.

“Bogi siinä vikalle oli harmillinen, sillä jos siinä olisi saanut miinus kasin taululle, niin tilanne olisi voinut olla vähän eri. Mutta jos joku olisi sanonut vikaan päivän lähdettäessä, että olet jaettu kolmas, niin olisinkohan uskonut”, Lindell sanoo, jatkaen ”sillä olin jossain sijalla 20. ennen viimeistä päivää.”

“Suunta on koko tämän vuoden ollut parempaan päin, en vaan ole saanut ulos sitä koneesta oikeastaan missään vaiheessa. En sanoisi, että se Itävallassakaan ihan huippusuorittamista vielä oli, mutta joka tapauksessa viitteitä vähän paremmasta. Toivottavasti nyt kotikisassa pystyn jatkamaan sitä. Tuttu ympäristö, kaverit ja läheiset katsomassa, niin mikäs sen parempaa”, Lindell kertoo tunnelmistaan kotikisan alla.

Oliver Lindell lähtee Vierumäki Finnish Challenge kilpailuun tavoittelemaan kärkisijoituksia. Kuva: Tomi Natri

Kärkeä kohti olisi päästävä

Mahdollisuudet menestymiseen ovat siis olemassa, varsinkin kun Virvik Golfia edustava pelaaja on onnistunut kesyttämään Vierumäen Cooke-kentän paremmin kuin kukaan. Neljä vuotta sitten mies pelasi proam-kisan yhteydessä uskomattoman kierrostuloksen, 59 lyöntiä (-13).

“Kauden 2019 pelasin ihan ookoosti ja koronavuonna olin rankingissa yhtäkkiä 21:s, kun satuin pelaamaan kolmessa ET-kisassa hyvin”, Lindell muistelee.

“Mutta viime vuosi oli sitten kyllä ihan pohjanoteeraus, heikoin kausi koskaan. Pääsin jonkun verran cutista, mutta paras sijoitus oli jotain 28:s, eikä sellaisilla sijoituksilla oikein tee mitään. On ihan sama oletko 25:s tai 45:s, sen merkitys on niin pieni suhteessa siihen, oletko kolmas tai kuudes. Voit olla 25:s joku seitsemän kertaa, että saat saman, kun olet kolmas kerran. Top 10 -sijoituksista saatavat pisteet ovat niin isot”, Lindell laskeskelee.

Tällä hetkellä Lindell on Challenge Tourin rankingin paras suomalainen. Hänen sijoituksensa ennen Vierumäen kisaa on 61:s.

”Mieluummin sitä ottaa yhden kolmannen sijan, eli kun onnistuu niin onnistuu sitten isosti. Ensimmäisenä vuonna olin viisi kertaa kymmenen sakissa ja sen jälkeen painoin viisi vuotta yhdellä top 10:llä, että ei se ole ollut helppoa missään vaiheessa.”

Tänä vuonna suunta on ollut koko ajan parempaan, vaikka Lindell ei mielestään olekaan päässyt vielä parhaalle mahdolliselle tasolleen oikeastaan vielä missään vaiheessa. 

“Itävallan-kisakaan ei vielä ollut huippusuorittamista, mutta antoi viitteitä vähän paremmasta.”

Lindell toivoo pystyvänsä jatkamaan kotikisassa oikeansuuntaisesti. Hän arvelee saaneensa haasteiden jälkeen kehityskäyränsä taas menemään ylöspäin – ja kautta on paljon jäljellä vielä.

”Tavoite on jossain vaiheessa ollut se, että saan pelioikeuden (CT:lle) ensi vuodelle. Sanotaan että se on sama vieläkin, mutta otan vastaan mitä tulee, jos on jotain muuta. Eli jos pystyn pelaamaan sillä tasolla millä haluan, ja olen sillä 20:n joukossa kauden päätteeksi, niin otetaan se vastaan.”

Kauden jälkeen 20 parasta pelaajaa nousee DP World Tourille.

Vierumäki tärkeä kisa

Vierumäen kisa on aina isolla merkinnällä Lindellin kalenterissa. Hienosti mennyt heinäkuu ja valtavasti eteenpäin mennyt oma tekeminen ihan yleisesti, pelillisesti ja lyönnillisesti on tehnyt tekemisestä kentällä huomattavasti hauskempaa. 

“Kyllä tätä kotikisaa aina odottaa. Tämä on kiva viikko aina tulla ja ajaa tuosta himasta tänne ja olla tämä viikko täällä. Kun pelaat kotona, se on aina kotona pelaamista. Se on valtava etu. Uskoa riittää, ja se kolmas sija nosti sitä valtavasti.”

Lindellin minimitavoitteena on saavuttaa jonkinlainen pelioikeus ensi vuodelle. 

“Lähtökohtaisesti Eurooppa Tourin karsinnoista pitäisi päästä läpi, ja ensimmäinen vaihe siitä näyttäisi nyt toteutuvan. Kaikki on tähdännyt nyt siihen,että tämä kausi on ollut valmistavaa siihen, että karsinnoista mennään läpi. Tietysti jos sen pystyy pelaamalla saavuttamaan Challenge Tourille niin erittäin hyvä juttu, mutta tavoite on että huippu on siellä loppukaudesta.”

Avauskierroksen Vierumäellä Lindell pelasi tulokseen 71 (-1), mikä riittää tässä vaiheessa jaettuun 39. sijaan.

Lindell aloitti aamun nuhaisesti ja oli viiden reiän jälkeen kierrostaan jo kaksi yli. Birdiet rei’ille 7 ja 9 palauttivat tulokseen pariin, mutta kympillä hän sortui tuplaan. Siitä sisuuntuneena hän takoi neljä birdieä putkeen. 17. reiälle tullut bogi pudotti Lindelliä hieman tulosluettelossa.

Kilpailun kärjessä on tässä vaiheessa avauskierrosta Suomen Antti Ahokas ja Italian Filippo Bergamaschi, jotka selvittivät Cooke-kentän 66 lyönnillä (-6). Muutenkin suomalaiset aloittivat kilpailun lupaavasti, sillä myös Rasmus Karlsson ja Joachim Altonen mahtuvat kympin sakkiin tuloksellaan 68 (-4)

Tulospalvelu

Etsi luettavaa