Hyppää sisältöön

Suomessa golfkentällä työskentelevä Sasha ei uskonut sodan käynnistymiseen kotimaassaan: ”Ukrainassa taistellaan viimeiseen asti itsenäisyyden puolesta”

Sasha Pogribniakin (oik.) ajatukset ovat kotimaassaan Ukrainassa, jonne Venäjä käynnisti maailmaa kuohuttaneet sotatoimensa torstaina. KUVA: GETTY IMAGES / Teemu Tyry

Oleksandr ”Sasha” Pogribiniak on kotoisin Umanin yliopistokaupungista, Ukrainan keskiosista. Maan liikenteellisen keskuksen strategisesti tärkeät militarisoidut alueet  olivat Venäjän hyökkäyksen ensimmäisiä iskujen kohteita torstaina.

Sasha Pogribiniak havahtui kotonaan Siuntiossa torstaiaamuna uutiseen Venäjän hyökkäyksen käynnistymisestä Ukrainaan.

Hän sai yhteyden Umanissa asuviin vanhempiinsa ja siskoonsa, joita oli käynyt vaimonsa ja 5-vuotiaan tyttären kanssa tervehtimässä vain muutama viikko aiemmin.

“Silloin kaikilla paikallisillakin oli vakaa uskomus siihen, että tämä konflikti hoituisi neuvottelujen kautta”.

Vaan ei hoitunut.

“En halunnut uskoa Venäjän hyökkäävän kotimaahani. Brutaali ja kansainvälisiä sopimuksia rikkova hyökkäys ei mahdu järkeeni. Mieletöntä että tällaista voi tapahtua vuonna 2022 Euroopassa”, Sasha purki tuntojaan torstaina iltapäivällä.

Ukrainalaiset taistelevat viimeiseen asti

“Sasha” Pogribiniak ei osaa eikä halua ennakoida sodan kulun seuraavia vaiheita.. 

“Itsenäisyyden puolesta Ukrainassa ollaan vahvan kansallistunteen voimistamana valmiita taistelemaan antautumatta viimeiseen mieheen. Venäläisiin ei luoteta, eikä heitä arvosteta Krimin valtauksen ja kahdeksan vuotta kestäneen sodan johdosta.”

Suuri huoli verenvuodatuksesta ja vanhempien voinnista

 “Sasha” Pogribiniak opiskeli Umanissa agronomiksi ja pääsi työharjoitteluun Suomeen,  Kurk Golfiin kentälle Kirkkonummelle 2000-luvun lopulla.

Kokemukset olivat molemmin puolin positiivisia. Sasha tuli seuraavina kesinä takaisin. Hänen työsuhteensa vakinaistettiin pian opiskelujen päätyttyä. Tyttöystävä, nykyinen vaimo lähti mukaan Ukrainasta.

Viimeiset kaudet hän toimi Kurkin kenttämestarina laittaen itsensä 110 prosenttisesti töihin.

Sasha työskenteli 14 vuoden ajan Suomen pelatuimpien kenttien joukkoon nousseen Kurkin palveluksessa.

Alkavalla kaudella arvostettu alan ammattilainen jatkaa kentänhoidon työtään Espoon Golfseurassa.

Sashan ukrainalainen vaimo puolestaan aloittaa keväällä työskentelyt Kurk Golfin kentänhoidossa miehensä jalanjälkiä kulkien.

“Suomi on upea paikka asua. Meidät otettiin heti alussa hienosti vastaan. Täällä on kotimme, elämämme, vaikka sydän kuuluu Ukrainalle”

Sasha on positiivisen ja avuliaan elämäntavan ruumiillistuman. Hymy on aina suupielissä, työssä ja siviilissä häntä kuvaillaan joukkuepelaajaksi aivan parhaasta päästä.

Kotimaansa tilanteen kääntyminen sodaksi oli suuri shokki.

“Mieli on apea, alakuloinen. Olen surullinen ja huolissani kaikesta siitä inhimillisestä tuskasta, ihmishenkien menetyksestä ja valtavista henkisistä kärsimyksistä joita tämä järjetön sodankäynti aiheuttaa.”

“Toivon totisesti, että vastaavat konfliktit eivät leviä muualle Eurooppaan”, hän kantaa murhetta mahdollisista uusista pesäkkeistä konfliktissa.

Sashan kanssa samaan aikaan ja vuosien varrella Kurkiin on tullut muitakin ukrainalaisia kenttätyöntekijöitä, joista useimmat ovat jääneet Suomeen.

“Roman, Andrei, Igor. Pidämme yhtä varsin paljon työn ulkopuolellakin.”

Perheen tuttavapiirin kuuluu muun muassa tyttären päiväkodin kautta venäläisiä perheitä.

“He ovat tulleet viimeisten viikkojen ja päivien aikana pyytämään anteeksi ja pahoittelemaan Putinin toimia”, Sasha kiittelee.

Sashan vanhemmat ovat eläkkeellä. Melkoinen osa Ukrainan siviiliväestöstä etsii tietään ulos isoista kaupungeista ja sodankäynnin kannalta keskeisistä paikoista.

“Vanhemmista minulla on luonnollisesti suuri huoli. Toivon, että saisimme heidät Suomeen siihen asti, kunnes tilanne kotimaasssamme rauhoittuu”, Sasha suunnittelee.

Illalla puhuessamme aiheesta toistamiseen, Sasha kertoo, että hänen vanhempansa ovat jo edenneet suunnitelmissaan siiirtyä tässä vaiheessa rauhallisemmalle alueelle Umanista.

”Se tieto helpottaa”, Sasha iloitsee.


Etsi luettavaa