Hyppää sisältöön

Suomen PGA:n kunniajäseneksi valittu Minea Blomqvist-Kakko piti tunteikkaan puheen gaalassa: ”Korona näytti sen, että nyt on aika perheelle”

Minea Blomqvist-Kakko valittiin Suomen PGA:n kunniajäseneksi. Valinta julkaistiin torstai-iltana PGA:n gaalassa, jossa Blomqvist-Kakko piti tunteikkaan puheen. KUVA: JUSSI MIETTINEN

Komean uran ammattilaisviheriöillä tehnyt Minea Blomqvist-Kakko on valittu ammattilaisgolfjärjestö Suomen PGA:n kunniajäseneksi. Kunnianosoitus julkistettiin torstai-iltana Helsingissä järjestetyssä palkintogaalassa, jossa Minea piti tunteikkaan puheen.

Minea Blomqvist-Kakko, 37, on Suomen PGA:n uusin kunniajäsen. Hän on suomalaisen ammattilaisgolfin uranuurtajia siinä missä Mikko Ilonen, joka on niin ikään valittu yhdistyksen kunniajäseneksi. Blomqvist-Kakko teki vuonna 2003 käynnistyneellä ammattilaisurallaan suomalaista golfhistoriaa useaan otteeseen.

Blomqvist-Kakko lopetti uransa pari vuotta sitten. Tunteikkaassa puheessaan hän vertasi uran loppumista siihen, että lapset muuttavat pois kotoa, jolloin moni tajuaa, että yksi aikakausi elämässä on ohi.

”Se urheilu-ura on oikeasti aika tärkeä juttu”, Blomqvist-Kakko korosti.

”Siitä ei ole itse asiassa montaa vuotta, kun vielä haaveilin siitä, että saisin pelata ihan senioritourille asti. Sitten tuli korona. Meitä on meidän perheessä kaksi ammattilaista ja ehkä aika oli jollekin muulle. Korona näytti sen, että nyt aika perheelle.”

”On niitä hetkiä, kun olet Kytäjällä aamukahdeksalta ja kyyneleet valuvat pitkin poskia, kun olet niin onnekas, että saat tehdä.

Minea Blomqvist-Kakko

Blomqvist-Kakko on naimisissa Challenge Tourilla pelaavan Roope Kakon kanssa. Pariskunnalla on kaksi lasta ja yhteinen golfkoulu, jota Minea vetää. Oman peliuran päätyttyä Blomqvist-Kakko on huomannut, että yhteistä aikaa miehen kanssa on aiempaa vähemmän, kun enää ei treenata yhdessä. Kommunikaatiokin on muuttunut aiemmasta.

”Yhteinen aika meni ennen niin, että ’kulta, voitsä kuvata mun svingin’. Nyt se on enemmän: ’Kävitsä kaupassa? *****, et sä taaskaan käynyt kaupassa”, hän nauratti gaalayleisöä.

Kunnianosoituksestaan hyvin otettu Blomqvist-Kakko kiitti vuolaasti myös valmentajiaan Ville Kallialaa ja Timo Rauhalaa. Kalliala toimi valmentajana juniorivuosina ja ammattilaisuran alussa. Sen jälkeen valmennusvastuun sai Rauhala.

”On niitä hetkiä, kun olet Kytäjällä aamukahdeksalta ja kyyneleet valuvat pitkin poskia, kun olet niin onnekas, että saat tehdä. Kyllähän sitä kaipaa niitä hetkiä, varsinkin valmennushetkiä. Joka päivä, kun istui autoon ja lähti (treeneistä) kotiin ajamaan, niin se musiikkikin soi eri tavalla siinä autossa. Nykyään tässä arjessa ei laulata enää niin paljon kuin aiemmin”, Blomqvist-Kakko vertaili.

Yhteisistä pelikavereista hän nosti esille muun muassa Ursula Wikströmin, jonka peliura vielä jatkuu. Minea muisteli, kuinka hän lähti ensimmäistä kertaa kisamatkalle ammattilaisena juuri Wikströmin kanssa. Matkakohde oli Etelä-Afrikka.

”Olin silloin 18-vuotias ja ’Unski’ oli onneksi pikkaisen vanhempi, koska hän huolehti meikäläisestä aika lailla”, Blomqvist-Kakko kiitteli.

Sittemmin yhteisiä reissuja ja keskinäisiä kilpailua kertyi mittariin kosolti. Kaksikon mieleenpainuvin keskinäinen kamppailu tapahtui vuoden 2008 Finnair Mastersissa Talissa. Kilpailun voitto ratkesi tuolloin vasta päätösviheriöllä, kun Minea upotti birdien muutamasta metristä upean lähestymislyönnin jälkeen.

Puheensa lopussa Blomqvist-Kakko kuvaili golfuraansa jäljittelemättömään tapaansa.

”Se on oikeasti hienoa, kun saa luonnon keskellä, kävellä pallon perässä ja kehittää omaa osaamistaan ja taitojaan”, Blomqvist-Kakko kuvaili.

”Tiedän, että siinä on myös rankkoja hetkiä. Paljon niitä hetkiä, kun pitää lähteä lentokentälle pois perheen luota. Se on oikeasti hieno ura ja kyllä minä oikeasti vielä haaveilen siitä senioritourista”, hän paljasti.

Minea Blomqvist-Kakon saavutuksia

Vuonna 2004 Blomqvist-Kakosta tuli historian ensimmäinen pääkiertueilla voittanut suomalaispelaaja, kun hän voitti Unkarissa pelatun Ladies Central European Openin. Saman vuoden Women’s British Openissa hän pelasi kaikkien aikojen alhaisimman kierrostuloksen (62 lyöntiä) miesten ja naisten major-kilpailuissa. Kauden 2004 päätteeksi Blomqvist-Kakko palkittiin Ladies European Tourin vuoden tulokkaana.

Ennakkoluulottomasti golfmaailman kärkeä tavoitellut Blomqvist-Kakko oli ensimmäinen suomalainen LPGA Tourilla, kun hän pääsi kiertueelle mukaan vuonna 2006. Uran ehdottomiin tähtihetkiin kuului Finnair Masters -kilpailun voitto Talin kentällä vuonna 2008.

Suomen PGA:n kunniajäsenet
  • Asko Arkkola (kunniapuheenjohtaja)
  • Sigurd Nyström
  • Jusa Hämäläinen
  • Göran Stubb
  • Pauli Pesonen
  • Jarmo Sandelin
  • Mikko Ilonen
  • Matilda Castren
  • Minea Blomqvist-Kakko

Etsi luettavaa