Hyppää sisältöön

Suomalaispelaajat ET:lla: 105 kilpailua, kausiansiot kaksi miljoona euroa

Tapio Pulkkaselle pian alkava European Tourin kausi on kolmas

Kotimaisten pelaajien saavutukset ylittivät monilla mittareilla odotukset. Kisaviikkoa kohden ansiot olivat nelikolla Korhonen, Samooja, Pulkkanen, Koivu lähes 19 000 taalaa.

Suomalaispelaajien kausi European Tourilla käynnistyi ja päättyi onnistumiseen. Kun European Tourin ensimmäinen kisa pelattiin loppusyksystä 2018 Hong Kongissa, nousi edelliskauden komeetta Kim Koivu tuloslistalla lupauksia herättävästi yhdeksänneksi. Tourin tulokkaan kohdalla odotukset olivat tämän jälkeen todella korkealla, sillä hän oli voittanut CT:lla kolmasti ja ehtinyt pelata sarjanousunsa jälkeen kymmenen kilpailua pääkiertueella ollen seitsemäs Portugalissa.

Mikko Korhonen lopetti ET:n kauden 47:ssa kilpailussa vuotensa eagleen, pelasi tuloksen 68 ja nousi 28:ksi.

”Tavoite kaudella oli päästä mukaan Dubain finaaliin ja päästä pelaamaan majoreita, täällä ollaan ja pääsin pelaamaan kaksi majoria. Voiton jälkeen oli hiljaista aika pitkään, aina onnistuin jotenkin mokaamaan yhden kierroksen. Tasainen vuosi, mutta huippusijoitukset jäivät nyt sen yhden top kympin ja voiton muotoon. Annan silti itselleni tästä kaudesta läheskiitettävän arvosanan”, Korhonen purki kautta Dubain kisan päätyttyä.

Mikko Korhosen keskimääräinen sijoitus oli päättyneellä kaudella 44:s

Mikko Korhosen keskimääräinen sijoitus oli päättyneellä kaudella 44:s

GETTY IMAGES

Neljä Tourilla kiertänyttä suomalaista rikkoivat yhteenlaskettuna muutamia ennnätyksiä.

Ensimmäistä kertaa kotimaisen golfin historiassa miehet pelasivat ET:lla yli sata kilpailua. Tarkka luku kortin haltijoilla oli 105.  Samooja pelasi 28 kertaa, Pulkkanen ja Koivu 27, Korhonen 23.

Koskaan aiemmin kaksi eri pelaajaa ei ole saavuttanut saman kauden aikana voittoa ( Korhonen, Volvo China) ja kakkostilaa (Samooja, Sveitsi).

Ennätys on sekin, että neljä eri pelaajaa ylsi kärkikymmenikköön. Ahkerin tässä kategoriassa  oli Samooja (3x),  Korhonen oli voittonsa lisäksi kymmenes Intiassa, Pulkkanen kahdeksas Marokossa ja Koivu yhdeksäs Hong Kongissa.

Suomalaiset olivat ennätyksellisen leveällä rintamalla kilpailujen kärkipäässä  ja TV-lähetyksissä kisojen aikana.

Tapio Pulkkanen väläytteli, mutta isot menestykset jäivät odottamaan kautta 2020

Tapio Pulkkanen väläytteli, mutta isot menestykset jäivät odottamaan kautta 2020

GETTY IMAGES

Tapio Pulkkanen johti avauspäivän jälkeen Kiinassa ja Italiassa, jossa eroa seuraavaan oli peräti kolme lyöntiä. Hän oli myös kärkiryhmässä Kiinan kisan kolmannella kierroksella,  Mikko Korhonen saman kisan päätöskierroksella ja uusinnassa, pokaali sylissään palkintojenjaossa.

Kalle Samooja pelasi uusintaa Sveitsissä neljän muun pelaajan, muun muassa Rory McIlroyn kanssa. 
Kim Koivun ruutuhetkistä pisimmät osuivat Munchenin kisan kolmanteen päivään, jonka hän pelasi kärkiryhmässä Saksan golfikonin Martin Kaymerin ja Christiaan Bezuidenhoutin kanssa.

Kahden miljoonan raja jäi vielä rikkoontumatta

Kotimaisten pelaajien määrän oltua Mikko Ilosen lopettamisen jälkeenkin ennätyksellisesti neljä, kokonaisansiot nousivat ennätyksellisiin lukuihin. Summa oli 1, 989 54 miljoonaa euroa.

Siitäkin huolimatta, että edellisvuoteen verrattuna vain Kalle Samooja kasvatti palkkapussiaan.

Ennakko-odotuksiin nähden Kalle Samooja ylsi parhaisiin menestyksiin suomalaispelaajista.

Ennakko-odotuksiin nähden Kalle Samooja ylsi parhaisiin menestyksiin suomalaispelaajista.

GETTY IMAGES

Mikko Korhosen ansiot ( 871 000) euroa olivat noin 25 000 kautta 2018 pienemmät. Kalle Samooja (605 000) nelinkertaisti tienestinsä pääasiallisesti CT:lla 2018 ansaitsemiinsa. Tapio Pulkkasen (362 000) tulot olivat lähes 30 prosenttia kauden 2018 vastaavia pienempiä. 

Kim Koivu sai ET:lla kasaan 149 000 euroa, kaudella 2018 CT:lla ja ET:lla yhteensä ansaitsemiinsa tuloihin (183 000) ne olivat lähes 20 % pienemmmät.

Kilpailua kohden suomalaisten ansiot olivat keskimäärin vajaat 19 000 euroa, joten etenkin Korhosen, Samoojan ja Pulkkasen kausi meni taloudellisesti kohtuullista paremmin ja pää pysyi mainiosti pinnalla yhteistyökumppaanuuksien kautta.

Alkavalla kaudella 2020 Sami Välimäen mukaantulo pitää suomalaispelaajien määrän neljässä. GoGolfin vahva uskomus on, että  kvartetin menestys ET:n Race to Dubai-listalla paranee ja ansaitut eurot nousevat.

European Tour, Race to Dubai 2019

Etsi luettavaa