Hyppää sisältöön

Suomalainen, käännä katseesi Tarttoon: ”Otepää Golf kaipaisi enemmän arvostusta”

Otepää Golf on vielä monelle suomalaiselle kääntämätön lehti.

Tallinna ja Pärnu ovat monelle suomalaiselle tuttuja golfkohteita. Sen sijaan harva tuntee Tarton, josta on noin puolen tunnin ajomatka Otepää Golfiin.

HANNU PITKÄNEN löysi Tarton työskennellessään yrttejä ja salaatteja kasvattavan konsernin toimitusjohtajana. Yrityksellä oli toimintaa Tartossa, joten hän vieraili kaupungissa usein. Sen vuoksi hän päätyi ostamaan Tartosta itselleen kakkoskodin, eikä ole luopunut siitä vieläkään, vaikka hän ei enää työskentele saman yrityksen palveluksessa.

Innokkaana golfarina Pitkänen löysi myös melko lähellä Tarttoa sijaitsevan Otepää Golfin, josta on tullut hänelle toinen kotikenttä. Suomessa hän kiertää ensimmäkseen Sastamalassa sijaitsevan Lakeside Golfin kahta kenttää Pirunpeltoa ja Järvenrantaa.

”Otepää Golf on kohtuullisen pitkä kenttä, jota voisi kuvailla Pirunpellon ja Järvenrannan välimuodoksi”, Pitkänen vertaa kahta kotikenttäänsä toisiinsa.

Otepää Golf on Hannu Pitkäsen toinen kotikenttä.

Otepää Golf on Hannu Pitkäsen toinen kotikenttä.

Otepää Golf

”Meillä alkaa nyt kolmas kausi kemikaalitonta kentänhoitoa”,

PITKÄNEN KERTOO, että Otepää Golf on mennyt viidessä vuodessa paljon eteenpäin. Ison harppauksen kentän kunnon suhteen Otepää Golf otti viime kesänä, kun uuden kenttämestarin Krzysztof Misiaczynskin työnjälki alkoi näkyä.

Puolalainen Misiaczynski vastaa myös Estonian Golf & Country Clubin kentänhoidosta. Molemmilla kentillä hän luottaa kemikaalittomaan kentänhoitamiseen.

Moni näkee myrkyttömän tavan hoitaa kenttiä lajin tulevaisuutena. Siihen siirtyneillä kentillä tulokset ovat olleet hyviä. Lisäksi on ollut puhetta, että Euroopan Unioni alkaisi jossain vaiheessa rajoittaa kemikaalien käyttöä urheilukenttien hoitamisessa.

”Luonnonmukainen kentänhoito toimi hyvin jo viime kesänä, ja kenttä on kuulemma talvehtinut erittäin hyvin. Odotan, että se on hyvässä kunnossa väylien ja viheriöiden osalta myös tällä kaudella”, Pitkänen sanoo.

Näin uskoo myös Otepää Golfin toimitusjohtaja Kristi Laur. Hänen mukaansa syksyllä viheriöt olivat kuuteen vuoteen parhaassa kunnossa. Esimerkiksi viheriöillä olleesta sammaleesta on päästy uuden menetelmän avulla eroon.

”Meillä alkaa nyt kolmas kausi kemikaalitonta kentänhoitoa”, tyytyväinen Laur sanoo.

Otepää Golfin griinien kunto on parantunut viime vuosina merkittävästi.

Otepää Golfin griinien kunto on parantunut viime vuosina merkittävästi.

Otepää Golf

OTEPÄÄN KENTTÄ on paitsi pitkä myös vaihteleva. Pekka Wesamaan luonnonpuistoon suunnittelemat väylät kulkevat kahden järven välissä kumpuilevassa maastossa. Osa rei’istä kulkee järvenranta pitkin.

Koska kenttä on rakennettu luonnonpuistoon, se on asettanut jonkin verran rajoitteita rakentamiseen. Kentällä on esimerkiksi muutamia sokkoreikiä, joten vierailulla kannattaa varata aikaa vähintään kahteen kierrokseen, jotta kenttään pääsee kunnolla sisälle.

Otepää Golfin par on 73. Sen erikoisuus on takatiiltä peräti 677 metriä pitkä par 6 -reikä. Singel-tasoituksella pelaava Pitkänen kertoo, että reikä ei ole helpoimmasta päästä. Hän on kuitenkin kerran onnistunut tekemään sillä eaglen.

”On siinä tekemistä saada reikä kolmella päälle”, hän sanoo.

”Kenttä kaipaisi selkeästi enemmän arvostusta kuin mitä sillä nyt on. Porukat ei oikein tahdo lähteä helpolla Etelä-Viroon”

PITKÄSEN MUKAAN on harmillista, ettei monikaan suomalainen golfari ole vielä löytänyt kenttää.

”Kenttä kaipaisi selkeästi enemmän arvostusta kuin mitä sillä nyt on. Porukat ei oikein tahdo lähteä helpolla Etelä-Viroon”, hän näkee.

Hintojen ei ainakaan pitäisi olla este, sillä Otepäässä on tarjolla golfia hyvällä hinta-laatusuhteella. Esimerkiksi parhaillaan GoGolfin verkkokaupassa on myynnissä paljon edullisia pelipaketteja Otepää Golfiin ensi kesäksi. Koronatilanteen vuoksi tarjoukset on käytettävissä myös kauden 2021 ajan.

Kivan kentän lisäksi matkailijaa palvelee tasokas klubi, jossa sijaitsevan saunan lauteilta voi seurata päätösviheriön tapahtumia.

Paikallinen erikoisuus on klubin yhteydessä palveleva kreikkalainen ravintola, jonka pitäjät ovat Viroon muuttaneita kreikkalaisia.

Otepää toimii erinomaisesti myös lapsiperheille, sillä kaupungista löytyy seikkailupuisto ja lähistöllä on useita lapsille mielenkiintoisia kohteita. Otepää tarjoaa myös aikuisille monipuoliset mahdollisuudet urheiluun ja luonnosta nauttimiseen.

Myös golfkenttä ottaa perheet hyvin huomioon: klubilla on tarjolla ilmaista lastenhoitoa ja alle 12-vuotiaat pääsevät pelaamaan vanhemman seurassa ilmaiseksi.

Tartto on entinen hansakaupunki, jonka yliopisto on perustettu 1600-luvulla.

Tartto on entinen hansakaupunki, jonka yliopisto on perustettu 1600-luvulla.

Getty Images

NOIN SADANTUHANNEN asukkaan Tartto sijaitsee Viron itäpuolella noin parin tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta. Tartosta Otepäähän on noin 40 kilometriä.

Kaupungissa on runsaasti yöpaikkoja, joiden hinta-laatusuhdetta kehutaan hyväksi. Ravintolapalvelujen hinnat yleensäkin ovat Tartossa ja etenkin Otepäällä huomattavasti Tallinnaa edullisemmat.

Pitkänen korostaa, että Tartossa on paljon nähtävää myös kulttuurin saralla, yhtenä esimerkkinä arkkitehtonisesti palkittu Viron kansallismuseo, olutmuseo ja Aha-tiedekeskus.

”Tartto on Vanha hansakaupunki, siellä on mukava keskusta sekä idyllisiä ruoka- ja illanviettopaikkoja”, Pitkänen sanoo.

Sisämaassa sijaitevan kaupungin läpi virtaa Emajoki.

”Tekemistä riittää. Kesäisin voi käydä jokiristeilyillä ja syksyllä järjestetään elokuvafestivaalit. Se on hieno tapahtuma, joista suomalaiset golfaritkin varmasti nauttisivat”, Pitkänen sanoo.

Kaupungin ilmettä nuorentaa myös arvostettu yliopisto, jonka lääketieteelliseen tiedekuntaan on löytänyt tiensä myös moni suomalainen opiskelija.

Jos ja kun koronatilanne helpottaa, yksi hyvä vaihtoehto on lähteä kiertomatkalle Viroon tai miksei koko Baltiaan.

”Tartosta on helppo jatkaa pelaamaan Viron muille kentille. Voi matkustaa Pärnuun seuraavaksi yöksi tai käydä Latvian puolella pelaamassa Riikan laadukkailla kentillä”, Pitkänen vinkkaa.

Etsi luettavaa