Hyppää sisältöön

Spinniä wedgeihin

Timo Karvinen on suomalainen huippuvalmentaja

Takakierteen lyöminen on golfin eniten himoituimpia taitoja, johon liittyy paljon myyttejä ja vääriä uskomuksia. Tässä jutussa käymme läpi spinnilyönnin perusteita griinin läheltä lyötävissä chipeissä ja pitcheissä.

Optimaalinen osumakulma luo kierteen

Takakierre syntyy mailan nostavan kulman osuessa pallon keskilinjan alapuolelle. Pallon pysähtymiseen vaikuttaa kierteen lisäksi kulma, jossa pallo laskeutuu maahan, vauhti ja griinin laatu. Siksi spinnaavassa lyönnissä on syytä huomioida kaikki nuo tekijät.

Spinnin määrä lisääntyy kovempaa lyötäessä. Yli 30-metrisissä lyönneissä optimaalinen spinni syntyy, kun osumahetken spinloft on 45 astetta. Spinloft on mailan nostokulman (loft) ja osumakulman (attack angle) välinen kulma.

Osumapuhtaus maksimoi kierteen

Puhdas osuma kolmannen ja neljännen uran väliin lisää mailan ja pallon välistä kitkaa. Pallon tarttuminen uriin ja urien väliseen alueeseen lisää kierrettä.

Puhdas osuma lyödään niin, että maila pyyhkäisee nurmen pintaa osumatta maahan. Tähän päästään vartalon ojennuksella osuma-alueella.

Hyvät chippaajat tekevät osuma-alueella vartalolla töitä ylöspäin, vasen hartia kiertyy taakse samaan aikaan kun vartalo ojentuu. Liike on pehmeä ja rytminen, osa kropan kiertoliikettä.

Opi katsomalla mestareita

Jose-Maria Olazabal ja Brett Rumford tunnetaan taitavina wedge-pelaajina. Kiinnitä erityishuomiota mainittujen tekijöiden toimivuuteen osaavissa käsissä.

Timo Karvinen on toiminut maajoukkuevalmentajana neljässä eri maassa ja valmentaa nykyään muun muassa huippulupaus Sami Välimäkeä. Karvinen opettaa Espoon Golfseurassa ja talvisin Season Golfissa. Osoitteessa timokarvinen.com lisätietoa Timon opetustarjonnasta.

Etsi luettavaa