Hyppää sisältöön

Spieth suli takaysillä, Willettistä Masters-mestari

Danny Willettistä tuli vasta toinen englantilainen Masters-voittaja.

Masters alkaa vasta sunnuntain viimeisellä yhdeksiköllä. Näin kävi myös tänä vuonna, sillä kuka olisi uskonut, että neljään peräkkäiseen birdieen etuysin lopettanut Jordan Spieth häviäisi kilpailun. 

Englannin Danny Willett voitti kauden ensimmäisen majorin Masters Tournamentin maanantaina aamuyöllä Suomen aikaa. Ensimmäisen yhdeksän reiän jälkeen voitto näytti menevän Jordan Spiethille, mutta sitten alkoi tapahtua.

Spiethin viiden lyönnin johto hupeni nopeasti, kun hän teki bogit väylille 10 ja 11. Samaan aikaan Willett iski birdiet väylille 13 ja 14 ja kavensi eron vain lyöntiin.

Kuka tietää, katsoiko Spieth tulostaulua kahdennentoista tiillä, sillä pian alkoi tapahtua merkillisiä asioita.

Hänen ensimmäinen avauksensa karkasi oikealle veteen par-kolmosella, ja se laittoi liikkeelle järistyksen, joka käänsi koko kilpailun päälaelleen. Kolmannen lyöntinsä Spieth duffasi veteen wedgellä. Viides lyönti lensi lipun yli takabunkkeriin, ja nuori teksasilainen joutui taistelemaan saadakseen tuloskorttiinsa numeron 7 eli neljä yli reiän parin.

Jordan Spieth joutui droppaamaan pallon kaksi kertaa 12. reiällä.

Huono svingi, väärään aikaan

Kolmen väylän aikana viiden lyönnin johto oli muuttunut kolmen lyönnin takaa-ajoksi. Kilpailun jälkeen Spieth puhui avoimesti 12. reiän katastrofista.

”Samanlainen lentorata on toistunut melko usein par-kolmosilla tällä viikolla, kun en pääse tarpeeksi vartalon ympäri. Tein vain huonon svingin väärään aikaan. Sen jälkeen olisi ehkä pitänyt mennä droppialueelle, josta tiesimme tarkan mitan. 13. väylältä pelatessa oli vaikea sitoutua lyöntiin”, hän sanoi.

”Tein monta virhettä peräkkäin. En ollut riittävän kurinalainen. Kahden bogin jälkeen yritin lyödä bunkkerin yli sen sijaan, että olisin tajunnut yhä johtavani Mastersia.”

Spieth muutti strategiaansa takaysille, koska johti kilpailua niin selvästi etuysin jälkeen. Hän alkoi pelata konservatiivisesti. Sitä seurasi muutama huono svingi kolmella peräkkäisellä reiällä ja johtopaikka oli menetetty. Spieth uskoo kuitenkin edelleen, että hän ja caddie Michael Greller ovat tiimi, joka pystyy voittamaan kilpailuja.

Potkuja ei siis liene olevan tulossa, mutta rankka puolituntinen oli kuitenkin jotain sellaista, mitä Spieth ei halua koskaan enää kokea. 

Willett pelasi päivän parhaan tuloksen

Spiethin katastrofin jälkeen voittajaehdokkaita löytyi useita. Lee Westwood upotti huikean eagle-chipin viidellätoista nousten vain lyönnin päähän kilpailua johtavasta Willettistä. Myös Dustin Johnson onnistui viidellätoista upeassa kakkoslyönnissä puiden välistä. Eagle putti jäi kuitenkin vajaaksi ja 17 väylälle syntynyt tupla pilasi amerikkalaisen mahdollisuudet jälleen kerran. 

Westwood sortui kolmen putin bogiin kuudellatoista ja putosi kolmen lyönnin päähän Willettin tehdessä birdien samalle väylälle. Willett lopetti kierroksen varmasti kahteen pariin ja yhteistulokseen -5. Sunnuntain tulos 67 oli päivän paras.  Samaan pystyivät Paul Casey ja Matthew Fitzpatrick.

Willettin ainoaksi haastajaksi jäi siten Spieth, jonka täytyi tehdä neljä birdietä kuudella viimeisellä reiällä. Spieth pysyi urheana tehden birdiet väylille 13 ja 15. Kuudellatoista Jordan löi komean avauksen kahteen metriin ja näytti siltä, että kiri saattaisi vielä onnistua. Putti kuitenkin lipui ohi reiästä ja seitsemälletoista syntynyt bogi varmisti voiton englantiin. 

Willett kertoi, että etuysillä Spiethin takaa-ajo tuntui epätoivoiselta.

”Aina kun otimme askeleen eteenpäin Jordan Spieth tuntui vain liikkuvan kauemmaksi eteenpäin. Yritimme vain sisukkaasti tehdä birdietä toisensa jälkeen. Ajattelin, että meidän on päästävä kuusi tai seitsemän alle tilanteeseen, mutta kun katsoin tulostaulua Spieth oli jo seitsemässä.”

Willettistä vasta toinen englantilaisvoittaja

Spiethin hyvä peli auttoi kuitenkin Willettiä pelaamaan aggressiivisesti, mikä oli hyvä asia lopputuloksen kannalta.

Jordan Spieth avusti viimevuotisena voittajana vihreän takin Danny Willettin ylle.

Tähdet olivat oikeassa linjassa Danny Willettin voitolle. Sunnuntai oli vaimon syntymäpäivä ja myös 30.3.2016 syntyneen esikoisen laskettu päivä. Willett oli itseasiassa aikeissa jättää Mastersin kokonaan väliin, mutta 12 päivää etuajassa syntynyt poikavauva antoi mahdollisuuden osallistua kilpailuun. Hän vitsaili, että kiltti poika kuunteli isää. 

Danny Willett on vasta toinen englantilainen Masters-voittaja (Nick Faldo voitti 89, 90, 96). Willet on myös ensimmäinen eurooppalainen voittaja sitten José Maria Olazábalin voiton vuodelta 1999. 

Lopputulokset

 

Etsi luettavaa