Hyppää sisältöön

Spiderin jalanjäljillä – nämähän ovat kuin kolme marjaa

Putterit vasemmalta oikealle: Odysseyn Stroke Lab Ten

TaylorMade julkaisi ensimmäisen Spider-nimisen putterin jo vuonna 2008, mutta kesti yli kymmenen vuotta, ennen kuin kilpailijat alkoivat kopioida sitä.

TAYLORMADEN SPIDER-PUTTEREILLA on otettu todella paljon voittoja PGA Tourilla. Se ei ole ihme, sillä mailaa käyttävät esimerkiksi sellaiset kestomenestyjät kuin Dustin Johnson, Rory McIlroy, Jon Rahm ja Jason Day. Erityisesti Dayllä on ollut suuri merkitys Spiderin suosion kasvussa.

Vaikka yhdysvaltalainen merkki julkisti ensimmäisen Spiderin yli kymmenen vuotta sitten, vasta australialaisen Dayn huikea kausi 2015 nosti mailan koko golfia seuraavan maailman tietoisuuteen.

Day voitti tuolloin Spider bägissään neljä PGA Tourin kilpailua, joista yksi oli PGA Championship. Hän jatkoi seuraavana vuonna puttien upottamista ennätystahtiin voittaen PGA Tourin Strokes Gained -puttitilaston ylivoimaisesti.

Hän puttasi kaudella 2016 yhdellä kierroksella keskimäärin 1,13 lyöntiä paremmin kuin kiertueen keskivertoputtaaja eli neljän kierroksen kilpailussa hän päihitti keskivertoputtaajan 4,5 lyönnillä.

Kukaan ei ole ennen sitä eikä sen jälkeen yltänyt lähellekään yhtä kovaa tasoa – ei tosin Day itsekään.

Jason Day napannut lähes kaikki voittonsa Spider-putterilla.

Jason Day napannut lähes kaikki voittonsa Spider-putterilla.

Getty Images

DAYN MENESTYKSEN myötä Spider alkoi hehkua punaisena myös myyntitilastoissa. Siksi ei ole ihme, että TaylorMaden kilpailijat ovat alkaneet ottaa Spiderista suuntaviivoja omiin tuotteisiinsa.

Syksyllä Odyssey esitteli Stroke Lab Ten -putterin, jota on ollut suunnittelemassa Sean Toulon. Toulon teki pitkän uran TaylorMaden tuotekehitysjohtajana, mutta loikkasi sittemmin Callawayn talliin ja toimii sen omistaman Odysseyn toimitusjohtajana.

Toulon oli TaylorMade-vuosinaan suunnittelemassa Spideria, eikä kieltänyt Golf.comille Spiderin ja Stroke Lab Tenin yhdennäköisyyttä. Hän kuitenkin korosti, että Odysseyn uuden mallin suunnittelu on lähtenyt siitä, kuinka he voisivat parantaa entisestään lavan MOI-arvoa. 

”Ihmisille, jotka näkevät Stroke Lab Tenin ensimmäistä kertaa, se näyttää todella paljon Spiderilta. Se onkin kieltämättä ollut muoto, josta golfarit ovat pitäneet”, hän myönsi haastattelussa.


Mikä MOI?

Moment of Inertia (MOI) on fysiikan termi ja tarkoittaa suomeksi hitausmomenttia. Mitä suurempi MOI-arvo golfmailan lavassa on, sitä vähemmän lapa kääntyy, kun pallo osuu sweetspotin viereen. MOI-arvoa saadaan suurennettua suunnittelemalla maila siten, että painoa on mahdollisimman kaukana painopisteestä.

Myös Pingin tammikuussa esittelemän mutta vasta myöhemmin keväällä kauppoihin tulevan Heppler-malliston Tomcat 14 muistuttaa muotoilultaan Spideriä.


PUTTERISSA ON 14 valkoista pistettä, seitsemän molemmin puolin. Inspiraatiota Ping on hakenut putterin linjaukseen lentokenttien kiitoradalta, joiden reunoilla olevat valot auttavat lentäjiä hahmottamaan laskeutumisalueen. Putterissa pisteet auttavat puolestaan pelaajia asettamaan lavan oikealle puttilinjalle.

GoGolf vertasi Spideria sekä Pingin ja Odysseyn ”versioita” siitä keskenään. Alta voit lukea, mitä mieltä olemme mailoista. Yhteenvetona voidaan kuitenkin todeta, että kaikki kolme putteria ovat erittäin hyviä, eivätkä ne eroa toisistaan kovinkaan paljon.

JUSSI ISOTALO

TaylorMade Spider X

TaylorMaden Spider-puttereilla on otettu todella paljon voittoja PGA Tourilla.

TaylorMaden Spider-puttereilla on otettu todella paljon voittoja PGA Tourilla.

TaylorMade

Miltä maila tuntuu kädessä?

Ensivaikutelma putterin tuntumasta on miellyttävä ja tasapainoinen. Maila tuntuu vakaalta käsissä, ja lavan painon tuntee selkeästi. Myös mailaa liikuttaessa on helppo tuntea, missä kohtaa lapa liikkuu.

Miltä maila näyttää?

Maila näyttää pallon takana erittäin hyvältä. Pitkä tähtäysviiva auttaa linjauksessa. Lapa ja varsi yhdistyvät toisiinsa sulavasti.

Millaista mailalla on putata?

Putteri on helppo asettaa   pitkän tähtäysviivan ansiosta, mikä tuo puttiin itsevarmuutta. Erityisesti pitkissä puteissa tähtäysviivasta on suuri apu. Lyhyissä puteissa maila tuntuu tasapainoiselta. Osumassa pallo reagoi lapaan hyvin, ja se lähtee rullaamaan heti haluttuun suuntaan. Pitkässä taakseviennissä maila heijaa jonkin verran.

Ketkä puttaavat mailalla?

Monet huippupelaajat luottavat Spideriin, kuten Rory McIlroy, Jason Day, Dustin Johnson ja John Rahm. Suomalaisista Spider löytyy ainakin Kalle Samoojan bägistä.

Milloin putteri tuli myyntiin?

Ensimmäiset Spider X -mallit tulivat myyntiin Suomessa kesällä 2019.

Paljonko putteri maksaa?

Spiderin lähtöhinta on 349 euroa, mutta testin aikaan mailoja myytiin Golf Skyssä 289 eurolla.

Tiesitkö, että…

…TaylorMade julkaisi uuden Spider S -malliston keväällä 2020. Spider S eroaa ulkonäöltään merkittävästi Spider X:stä.

Odyssey Stroke Lab Ten

Odysseyn Stroke Lab Ten -putteria on ollut suunnittelemassa sama mies kuin TaylorMaden Spideria.

Odysseyn Stroke Lab Ten -putteria on ollut suunnittelemassa sama mies kuin TaylorMaden Spideria.

Callaway Golf

Miltä maila tuntuu kädessä?

Ensivaikutelma putterista on samankaltainen kuin Spiderissa, mutta lapa tuntuu kevyemmältä kuin ”esikuvansa”, vaikka kokonaispainossa ei vaikuta olevan suurta eroa mailojen välillä. Stroke Lab Tenissä lavan painojakauma tuntuu kuitenkin aavistuksen tasapainoisemmalta.

Miltä putteri näyttää?

Lavan mattamusta väri on tyylikäs. Paksu, valkoinen tähtäysviiva erottuu sitä vasten erinomaisesti. Lavan pohjassa on keltaisia yksityiskohtia. Ratkaisu miellyttää silmää.

Millaista mailalla on putata?

Putteri tuntuu kaikin puolin todella hyvältä. Lyhyissä puteissa maila on helppo linjata paksun tähtäysviivan ansiosta. Pallo lähtee rullaamaan hyvin eikä lähde pomppimaan, vaikka 

osuma ei kohdistuisi keskelle lapaa. Pitkissä puteissa lapa on vakaa, ja lavan insertti tuntuu mukavan pehmeältä. Insertin ansiosta pallo lähtee rullaamaan tasaisesti.

Kuka pelaa mailalla?

Huippunimistä Phil Mickelson on kokeilut Stroke Lab Ten -putteria kisakierroksella.

Milloin tuli myyntiin?

Maila tulee myyntiin Suomessa helmikuun puolivälissä. Tällä hetkellä mailan voi tilata ennakkoon.

Paljonko putteri maksaa?

Odyssey Stroke Lab Ten -malli maksaa 289 euroa.

Tiesitkö, että…

…Odysseyn uudessa Stroke Lab -mallistossa puttereiden varret on valmistettu teräksen lisäksi hiilikuidusta. Varsi on 40 grammaa kevyempi kuin perinteinen teräsvarsi, mikä vakauttaa putteria.

Ping Heppler Tomcat 14

Ping Heppler Tomcat 14 -mallin lapa on suurempi kuin Odysseyn ja TaylorMaden.

Ping Heppler Tomcat 14 -mallin lapa on suurempi kuin Odysseyn ja TaylorMaden.

Ping Golf

Miltä maila tuntuu kädessä?

Maila tuntuu painavammalta kuin muut vertailun mailat. Paino lisää myös vakautta. Varren pituutta on mahdollista säätää itse, mikä on iso plussa. Uusissa Heppler-puttereissa pituuden muuttaminen on helpompaa kuin vanhoissa Pingin malleissa. Varren säätäminen ei vaikuta putterin jämäkkään tuntumaan.

Miltä putteri näyttää?

Putterin lapa on suurempi kuin Odyssey Stroke Lab Tenin ja TaylorMade Spider X:n. Mustan ja kuparin väriyhdistelmä on tyylikäs ratkaisu. Lavan pohjan päävärinä on kupari, mikä toimii hyvin. 

Millaista mailalla on putata?

Putteri tuntuu jämäkältä osumassa ja osumaääni on kovempi kuin vertailun muissa mailoissa. Tämä johtuu siitä, että Pingissä ei ole erillistä inserttiä, kuten TaylorMadessa ja Odysseyssä. Lyhyissä puteissa maila on vakaa ja helppo suunnata kohteeseen valkoisten tähtäyspisteiden avulla. Pitkissä puteissa mailan paino tuntuu ottavan vallan puttaajasta, mikä vaikeuttaa hieman etäisyyden hallitsemisesta. Erillinen insertti saattaisi parantaa puttituntumaa.

Kuka pelaa mailalla?

Tiettävästi tällä hetkellä vielä kukaan ammattilaisista ei ole ottanut mailaa itselleen käyttöön, sillä malli on julkaistu vasta hiljattain.

Milloin tulee myyntiin? 

Maila on tulossa kauppoihin  huhtikuun alussa, mutta putterin voi kuitenkin tilata jo ennakkoon.

Paljonko putteri maksaa?

Ping Heppler Tomcat 14 -mallin suositushinta on 329 euroa.

Tiesitkö, että…

…Heppler-mallisto on nimetty kunnianosoituksena yrityksen pitkäaikaisen työntekijän Rick Hepplerin mukaan. Hän työskenteli Pingillä lähes 50 vuotta, kunnes menehtyi moottoripyöräonnettomuudessa vuonna 2013.

Etsi luettavaa