Hyppää sisältöön

Sosiaalinen media – kaksiteräinen miekka ammattilaisille

Sosiaalinen media on viime aikoina näyttänyt jälleen ikävämpiä piirteitään etenkin Yhdysvalloissa. Lähiviikkoina niin Ian Poulter kuin Jordan Spieth ovat ottaneet solvauksia vastaan ja vastanneet samalla mitalla sosiaalisessa mediassa.

Ajat ovat totisesti muuttuneet myös ammattilaisgolfin maailmassa parissa vuosikymmenessä. Tiger Woods oli kenties ensimmäinen isosti itsensä brändännyt golfari internetaikana, mutta nykyinen sosiaalisen median aikakausi jota elämme on avannut ovet täysin uudenlaiselle urheilun persoonabrändäykselle.

Rory McIlroy, Ian Poulter, Jordan Spieth ja yksi nykygolfin henkilöbrändäyksen oppikirjaesimerkeistä, Rickie Fowler, ovat vieneet sosiaalisen median hyväksikäytön uudelle tasolle yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa.

Sosiaalinen media antaa ainutlaatuisen tilaisuuden olla lähellä faneja, hallita omaa julkisuuttaan ja tottakai lyödä myös rahoiksi tuomalla esiin yhteistyökumppaneita.

Pelikenttä ilman sääntöjä

Samaan aikaan yhteiskunta ei kuitenkaan ole kypsynyt samaan tahtiin uusien teknologioiden kanssa. Seitsemään ja puoleen miljardiin ihmiseen mahtuu monenlaista persoonaa ja periaatteessa hyvin suurella osalla näistä ihmisistä on nyt suora yhteys julkisuudesta tuttuihin henkilöihin. Tähän ei ihan jokainen osaa suhtautua.

Internetillä ja sosiaalisella medialla on jännä vaikutus ihmisiin. Kaikki kotisohvan suojista ammutut mielipiteet, näkökannat ja kommentit tuntuvat hyppäävän äärimmäisyydessään sadanteen potenssiin, kun twiitin onnistuminen mitatataan sen sen saamalla huomiolla. Normaali keskustelu ei nouse otsikoihin, vihapuhe tai suoranainen solvaus sen sijaan saattaa näin usein tehdä.

Haukuttiinko pelaajia päin naamaa kentällä kaksikymmentä vuotta sitten? Tuskin. Tänä päivänä sen sijaan sosiaalisen median käyttäytyminen alkaa huolestuttavasti levitä jo ulkoilmaan kuten Poulterin kohtaama tapaus osoittaa.

Poulter näytti häirikölle pitkää nenää

Poulter sai Valspar Championshipissa reilu viikko sitten sattuneessa välikohtauksessa viimeisen sanan. Nimimerkki JJ Downum huuteli ensin Poulterille epäasiallisuuksia liittyen tulevaan Ryder Cupiin ja seuraavaan väylään, jossa mies oli sitä mieltä, että Poulter lyö pallonsa veteen. Miehet poistettiin alueelta. Poulter löi pallonsa veteen.

JJ Downum jatkoi häiriköintiä Twitterissä, johon vastauksena Poulter laittoi twiitin miehen työnantajalle. Tiettävästi JJ Downum ei enää työskentele kyseisessä laitoksessa.

 

 

Jopa huippugolfarit ovat vain ihmisiä

Myös Jordan Spieth sai oman some-välikohtauksen aikaan vastatessaan miehelle, jonka mukaan kaikki muu kuin puttaaminen on Spiethillä keskivertoa ja se näkyy nyt kun putit eivät uppoa. Spieth vastasi tähän suhteellisen asiallisesti:

”Couldn’t be further from the truth troll. Go do research before hating” -Jordan Spiethin twiitti

Asiallisuudesta huolimatta vastaus sai aikaan myrskyn. Tässä kohtaa voi vain ihmetellä sitä kaksinaismoralismia, jossa pelaajille saa heittää mitä tahansa törkyä, mutta asiallinenkin puolustautuminen tuomitaan kaikilta tahoilta. Spieth poisti twiittinsä ja pyysi anteeksi vastinettaan. Ei voi kuin ihmetellä että minkä takia?

Sosiaalinen media ja tapaukset kuten Poulter, Spieth ja räikeimpänä esimerkkinä Lee Westwood muutaman vuoden takaa ovat kuitenkin oivia muistutuksia siitä, että myös huippu-urheiljat ovat viime kädessä vain ihmisiä. Heillä on oma ammattiylpeys ja tunteet ja sosiaalisessa mediassa heitetyt solvaukset saattavat päästä silloin tällöin ihon alle.

On varmasti turhauttavaa lukea epätotuuksia ja suoranaisia valheita ja kuten faneille, myös pelaajille some antaa kanavan välittömään palautteeseen ja vastineeseen. On kuitenkin välillä hämmästyttävää seurata kuinka näitä ”trollauksia” ruokitaan vastaamalla niihin, vaikka kaikki ymmärtävät että se on heille juuri se tavoite joka täyttyy ja joka ruokkii trollausta yleisesti.

Onneksi sosiaalinen media ja maailma on kuitenkin suurimmaksi osaksi positiivisia ihmisiä antamassa positiivisia viestejä. On todella sääli, että kaikki nuo kannustukset ja hyväntahtoiset viestit jäävät huomioarvoltaan täysin näiden muutamien negatiivisten trollien jalkoihin.

Etsi luettavaa