Hyppää sisältöön

Sebastian Aho golfkentällä: ”Tavoittelen usein kunkkulyöntiä”

Sebastian Aholla on oman lajin harjoittelunsa lisäksi kotikaupungissaan Oulussa aikaa harrastaa golfia ja tennistä

Oululaiset kiekkotähdet järjestävät lauantaina jo viidennen kerran Pekka Rinteen ja Jussi Jokisen perustaman hyväntekeväiskilpailun Virpiniemi Golfissa. 

Sebastian Aho on ehtinyt Carolina Hurricanesin kauden päätyttyä NHL:n play-offissa viettämään aikaansa kotikaupungissaan Oulussa. 

Harjoittelu on taas hyvässä vauhdissa, seuraavan  kauden käynnistymisen  ajankohdasta ei kenelläkään ole tarkkaa tietoa.

Virpiniemen merelliset maisemat ovat kierroksen aikana useaan otteeseen pelaajien ihailtavina

Virpiniemen merelliset maisemat ovat kierroksen aikana useaan otteeseen pelaajien ihailtavina

”Aamupäivät kuluvat käytännössä harjoitteluun. Iltapäivisin ehdin harrastaa, tennis ja golf ovat ykköslajeja. Onhan tämä poikkeuksellista viettää syyskuuta Oulussa. Kelit ovat vielä olleet golfillekin suotuisat ja kentät kunnossa”, hän kertoo.

Meneillään oleva viikko on poikkeuksellinen, jopa juhlava Oulun golfille.

Lauantaina Virpiniemi Golfissa pelataan Oulu All Stars Charity Golf 2020, jota kolmen vuoden ajan vetivät omalla nimellään Pekka Rinne ja Jussi Jokinen.

”Mietin pitkään muiden hyväntekeväisyystoiminnasta kiinnostuneiden kiekkoilijoiden kanssa, kuinka voisimme osaltamme olla mukana golfin kautta tehtävässä hyväntekeväisyydessä. ”Peksin” (Pekka Rinne) ja ”Jusan” (Jussi Jokinen) kanssa koimme parhaaksi lyödä hynttyyt yhteen”, Aho kertoo toista kertaa järjestettävästä Oulu All Stars Charity Golfista.

Hyväntekeväisyystapahtuman toteuttaminen on Oulussa yhteinen ilo. Kuva vuoden 2019 shekin luovutuksesta

Hyväntekeväisyystapahtuman toteuttaminen on Oulussa yhteinen ilo. Kuva vuoden 2019 shekin luovutuksesta

Salla Jokinen

Sebastian Ahon tavoin Joonas Donskoi ja Markus Nutivaara liittyivät Pelaa ja Pelasta ry:n  organisoiman tapahtuman isäntiin jo kaudelle 2019. Tuolloin hyväntekeväisyyteen mennyt potti ylsi ennätyksellisesti summaan 75 100 euroa.

Kun kolme edellistä vuotta summataan mukaan, kiekkotähdet ovat lahjoittaneet yhteensä noin 250 000 euroa.

Hyvän tuulen tapahtuma 

Kisaa vuosittain isännöivän Virpiniemi Golfin alueella tapahtuma järjestetään tarkasti kokonavirukseen liittyviä suosituksia ja yleisiä ohjeita noudattaen.

Yleisöä ja kiekkoilijoiden faneja ei tällä kerralla kuitenkaan ole mukana, oheisohjelmaa ennen varsinaisen kisan alkua ja sen aikana toki järjestetään.

Hyväntekeväisyyteen tilitettävät rahat kertyvät osallistuvien joukkueiden ilmoittautumismaksuista, kisan yhteistyökumppaneina olevien firmojen panostuksesta, sekä Oulussa  Club Teatrialla järjestettävän iltatilaisuuden hyväntekeväisyyshuutokaupasta.

Aho on lahjoittanut huudettavaksi muun muassa lasivitriiinin  asetetut pelihanskansa, joita hän käytti kesällä NHL:n pudotuspeleissä.

Pelaa ja Pelasta Hyväntekeväisyyden kohde on  95 prosentin osalta vähävaraisten perheiden lasten harrastustoimintaa  tukeva Hope – Yhdessä ja Yhteisesti ry:n  Oulun alueen toiminta.

Pienten fanien kohtaamiset kuuluvat hyväntekeväisyystapahtuman tärkeimpiin osasiin. Tällä kertaa ne jäävät väliin

Pienten fanien kohtaamiset kuuluvat hyväntekeväisyystapahtuman tärkeimpiin osasiin. Tällä kertaa ne jäävät väliin

Salla Jokinen Photography

”Näinä poikkeuksellisina aikoina toisista ihmisistä huolehtiminen ja pienikin apu on hyvin merkitykselistä. Perheitä, joiden taloudellinen tila ei mahdollista lapsille tarpeeksi harrastusmahdollisuuksia, on aiempaa enemmän .Tässä tapahtumassa mukana oleminen ei ole meille vaiva, vaan iso ilo. Koen oman roolini siten, että oleellisin asia jota voin edistää, on luoda päivään hyvää tunnelmaa.”

Viisi prosenttia tuotoista ohjataan Virpiniemi Golfin junioritoiminnan kehittämiseen.

Virpiniemessä juniorista asti pelannut Suomen amatööriykkönen Kiira Riihijärvi on lauantaina talkoissa mukana ja kilpailijoiden haastettavana ennen varsinaisen kisan alkua.

USA:ssa opiskeleva Kiira Riihijärvi voitti kuluvalla kaudella sekä naisten lyöntipelimestaruuden, kuin myös avoimet SM-kisat , Erkko Trophyn

USA:ssa opiskeleva Kiira Riihijärvi voitti kuluvalla kaudella sekä naisten lyöntipelimestaruuden, kuin myös avoimet SM-kisat , Erkko Trophyn

TOMI NATRI

Itseoppinut umpivasuri heittää kentällä aivot narikkaan

Lauantain tapahtumassa Aho pääsee pelaamaan yhdessä kilparyhmistä. Edellisvuonna hän oli yhdellä par-kolmosista kaikkien muiden osallistujien haastettavana hyväntekeväisyspotin kasvattamiseksi. Tällä kerralla tuo rooli osuu Pekka Rinteelle.

Sebastian Ahoa ei ole vaikea saada puhumaan innokkasti, jopa vuolaasti golfharrastuksestaan.

Golfia kiekkotähti on harrastanut viiden kauden ajan. Tasoitus on  lyhyeen ajanjaksoon ja epäsäännölliseen pelaamiseen nähden kunnioitettavassa luvussa 6,5.

”Olen umpivasuri, kuten kaikissa kaikissa muissakin maila -ja pallopeleissä. Ei ollut mitään ajatustakaan ryhtyä golfia pelaamaan oikealta.”

”Oppia en ole käytännössä hakenut, mitä nyt kaverit ovat perusteita näyttäneet. Sami Vatanen lateli yhden  pelikerran yhteydessä mainioita ajatuksia svingaamiseen ja lähipeliin. Siitä jäi paljon mieleen.”

”Normiviikolla täällä Oulussa olen nyt pelaillut 2-4 kertaa viikossa. Tilaisuuden tullen tulee pelattua monenakin päivänä putkeen. Kotikentälläni OGK:n Sankivaarassa kierrän enemmän, mutta paljon myös täällä ”Virpparissa”. Tennis on toinen pääharrastus.” 

Lempinmeensä ”Sepe” jo juniorina totttunut kiekkotähti myöntää hakevansa oppia sähköisestä mediasta, etenkin youtuben videoista

Ketjukaveri Teuvo Teräväisellä (takana) on golfkausi takana jo juniorivuosilta ja ainakin toistaiseksi myös sentteriään parempi tasoitus

Ketjukaveri Teuvo Teräväisellä (takana) on golfkausi takana jo juniorivuosilta ja ainakin toistaiseksi myös sentteriään parempi tasoitus

Getty Images

”Golfissa kehittyminen kiinnostaa, parempien tulosten tekeminen myös. Seiskalla alkavaan kierrostuloksen olen tyytyväinen”, Aho määrittää.

”Holareita ei ole sattunut kohdalle. Epäsäännöllisen pelaamisen johdosta taso vaihtelee todella paljon. Draivaajana olen mielestäni melko hyvä.”

Kiekkokaukalossa Sebastian Aho on sentterien aatelia ja oman viisikkonsa johtaja, joka kantaa vastuunsa tunnollisesti myös puolussuuntaan.

”Golfkentällä tulokulma pelaamiseen on toinen. Kyllä minä haen tietoisesti ja liian usein hankalistakin paikoista niitä kunkkulyöntejä, oman pelin sankaruutta.”

”Putterin kanssa tulokset vaihtelevat eniten. Toisinaan saa sellaisen fiiliksen, että ei vahingossakaan voi mene ohi, seuravana päivänä vauhdeista on tolkku pois ja yksikään puttii ei  upppoa”, Aho kuvailee useimmille tuttua käyrää.

Mistä sitten tulee suurin nautinto golfin harrastamisessa?

”Kyllä onnistumiset tietysti kantavat eteenpäin. Golf haastaa pelaajan jokaisessa lyönnissä. MIelihyvää kokee kentällä  toki muistakin asioista, kauniista luonnosta ja hyvästä ilmapiirista ryhmän kanssa.”

Kysymykseen mikä on paras golfkokemus tai tulos, Aho liittää vastaukseensa suuremman asiayhteyden.

Sebastian Ahon  USA:n kotimaisemissa Pohjois-Carolinassa on  kymmenittäin upeita merenrantakenttiä. Kuva Virpiniemestä.

Sebastian Ahon USA:n kotimaisemissa Pohjois-Carolinassa on kymmenittäin upeita merenrantakenttiä. Kuva Virpiniemestä.

Virpiniemi Golf

”Oltiin joukkueen kanssa leirillä valmistautumassa tähän kesän play-off jaksoon. Päivät menivät treenatessa . Aktiviteetit  ja kontaktit muiden  ihmisten kanssa jäivät koronan takia vähiin, mutta lähes koko tiimin voimin pääsimme iltaisin pelaamaan golfia”

”Golfkentällä pääsi henkisesti positiviiseen, lataavaan tilaan. Pystyi heittämään pelatessa aivot nurkkaan ja unohtamaan ulkopuolisen maailman. Säännöllisen pelaamisen myötä myös tuloskunto nousi hyvälle tasolle.  

 Golf toi juuri sen tyyppistä sisältöä päiviimme, jota tarvitsimme. Se on jäänyt hienona golfmuistona mieleen ”, Sebastian Aho  kertoo haastattelun päätteeksi.

Pelaa ja Pelasta 

Etsi luettavaa