Hyppää sisältöön

Samoojasta julkaistiin dokumenttiohjelma: ”Voiton tavoittelusta oli tullut Kallelle jo rasite”

Kalle Samooja otti uransa ensimmäisen voiton kesäkuussa Hampurissa. KUVA: GETTY IMAGES

Kalle Samooja ei ollut ajatellut, että hän ottaa ensimmäinen voittonsa pääkiertueella siten, että pelaa pari tuntia ennen muita maaliin ja hörppii klubilla kahvia kilpakumppanien peliä jännittäen.

Kalle Samooja pelasi eilen Alfred Dunhill Links Championshipin kolme alle parin. Samaan aikaan, kun Samooja kiersi St Andrewsin Old Coursea, hänestä julkaistiin noin 25 minuutin pituinen dokumentti: Kalle Samoojan Major-matka jatkuu.

Dokumentissa, jonka on tuottanut hänen yhteistyökumppaninaan toimiva rahapeliyhtiö, pureudutaan mielenkiintoisella tavalla muun muassa Samoojan kesäkuiseen neitsytvoittoon DP World Tourilla eli entisellä European Tourilla.

Voiton Samooja otti sangen merkillisellä tavalla. Hän lähti kierrokselle sijalta 22 ja seitsemän lyöntiä kärkeä perässä. Lopulta eroa toiseksi tulleeseen pelaajaan Will Besselingiin oli kaksi lyöntiä.

Päätöspäivänä Samooja iski todella vaikealla Green Eagle Golf Coursesilla uuden kenttänennätyksen: 64 lyöntiä (-8) päätyen yhteistulokseen kuusi alle parin. Viimeisen kierroksen tulos oli kolme lyöntiä parempi kuin toiseksi paras kierrostulos koko kisassa neljän päivän aikana.

Kun Samooja oli pelannut kierroksensa loppuun, hänen piti odottaa pitkään kärkiryhmän saapumista maaliin ja voiton varmistumista. Voitto alkoi näyttää selvältä, kun kärkiryhmässä pelanneet Viktor Perez ja Besseling tekivät 15. reiälle bogin ja tuplan.

Yhdysvalloissa ja Suomessa kuvatussa dokumentissa Samooja naureskelee, että mielikuvissaan hän oli nähnyt ensimmäisen voittonsa tulevan ihan eri tavalla. Hän oli visioinut itsensä taistelemassa voitosta loppurei’illä ja lopulta upottavansa ratkaisevan putin sisään viimeisellä viheriöllä.

”En ollut ajatellut, että ensimmäinen voitto tulee siten, että olet paljon muita ennen maalissa ja juot kaksi tuntia kahvia klubilla”, hän sanoo hymyillen.

”Uskon kuitenkin, että fiilis on aina pitkälti sama voiton ratkettua.”

Voittamisen halu voi mennä yli yrittämiseksi

Dokumentissa haastatellaan myös Samoojan valmentajaa Mika Piltziä, joka oli kyseisenä kesäkuisena päivänä pelaamassa golfia ystäviensä kanssa. Pelaamisen rinnalla Piltz seurasi tiiviisti älypuhelimen välityksellä kilpailun kulkua. Kun tilanne alkoi näyttää Kallen kannalta suorastaan kutkuttavan jännittävältä, ryhmä jätti kierroksen kesken ja siirtyi klubille katsomaan loppuratkaisua.

Piltzin mukaan Samoojan voitto oli iso huojennus, sillä voiton tavoittelusta oli tullut hänen suojatilleen jo rasite. 

”Voittamisen halu on mieletön juttu, mutta se voi myös mennä yli yrittämiseksi”, Piltz näkee.

Mikael Piltz kertoo avoimesti yhteistyöstään Kalle Samoojan kanssa. KUVA: RUUTUKAAPPAUS

Aiemmin Samooja on ollut DP World Tourilla uusimassa voitosta kahdesti, mutta jäänyt molemmilla kerroilla toiseksi. Myös kolmossijoja hänellä on kaksi, mutta voittosarake näytti ennen Hampurin-kilpailua kiertueen tilastoissa nollaa.

”On aina hemmetin vaikea, jos yrität lähteä voittaa jo ykköseltä. Siitä oli tullut jo rasite Kallelle. Nyt hän pääsi hiipimään takavasemmalta ja pelasi täydellisen golfkierroksen. Aina kun tulet takaa, et ole sillä tavalla luupissa”, Piltz kertoo dokumentissa.

Tämän vuoden US Openin yhteydessä tehdyssä haastattelussa Samooja kertaa omia tuntojaan tuoreesta muistista, sillä voitosta oli ehtinyt haastatteluhetkellä kulua aikaa vain reilu viikko.

Kameran edessä Kalle kertoo, että ennen Hampurin-kilpailua hän tiesi pelinsä olevan kunnossa, vaikka tulokset olivat olleet sitä ennen heikkoja.

Esimerkiksi edeltävällä viikolla Hollannissa hän oli jäänyt cut-rajan väärälle puolelle siitäkin huolimatta, että keho ja lyönti olivat puhuneet toista kieltä. Myös kaksi edeltävää kilpailua olivat päättyneet putoamiseen viikonvaihteen kierroksilta.

”Sanoin caddielleni, että meidän pitäisi olla tuloslistan kärjessä eikä viettää vapaata viikonloppua. Se oli shokki itselle, mutta golf on sellainen laji, että tunne ja tulos eivät aina vastaa toisiaan”, Samooja tuumaa.

Luottavaisena päätöspäivään

Kalle Samooja teki päätösreiälle (par 5) birdien ja siirtyi jännittämään lopputulosta klubille. KUVA: GETTY IMAGES

Samooja lähti Porsche European Openin päätöspäivään luottavaisesti. Hän oli tuloksessa yhden yli ja par-tulos oli vielä alittamatta, mutta silti hän näki mahdollisuuden tehdä sunnuntaina roima parin alitus.

”Ajattelin, että kuusi tai seitsemän alle niille lipun paikoille oli tehtävissä. Peli oli tuntunut hyvältä ja tiesin, että sellainen kierros voisi olla tankissa”, Samooja kertaa dokumentissa.

Samooja pelasi ensimmäiset yhdeksän reikää kolme alle parin ja siirtyi yhteistulokseen yksi alle. Sen jälkeen hän pohti, että jos pääsisi yhteistuloksessa viisi alle parin, hänellä olisi saumat voittaa.

”Se oli vaikea kenttä, eikä kärki ollut vielä lähtenyt liikkeelle. Hyvällä rundilla voi aina luoda painetta muille”, Samooja sanoo.

Hän aloitti takaysin kahdella birdiellä ja pelasi viimeiset neljä reikää kuin hurmiossa kolme alle. Yhtäkkiä hän oli klubitalolla ja selvässä johdossa.

”Yleensä katson tulostaulua kesken rundin, mutta nyt tiesin, että se on turhaa, kun kaverit eivät ole lähteneet edes pelaamaan. Lyödään niin alhainen kuin pystytään ja katsotaan, mihin se riittää”, Samooja sanoi.

Tällä kertaa se riitti voittoon ja näin Kalle Samoojasta tuli kaikkien aikojen viides suomalainen voitto Euroopan pääkiertueella.

Jo toinen dokumentti Samoojasta

Kalle Samooja kertoi mielenkiintoisesti voittoisan Hampurin-kisan vaiheista tuoreessa dokumentissa. KUVA: RUUTUKAAPPAUS

Dokumentti on kuvattu Samoojan osalta Bostonissa sijaitsevalla The Country Clubilla, jossa pelattuun US Openiin turkulainen pääsi Porsche European Openissa otetun makoisan voiton myötä. 

Ohjelma on jatko-osa vuonna 2020 julkaistulle Kalle Samooja – Matkalla Majoreihin -dokumenttiin, joka kertoi Samoojan noususta Challenge Tourilta Euroopan Tourille.

Tuoreessa dokumentissa tarkastellaan Samoojan uran kehitystä vuodesta 2020 lähtien. Pääpaino on kuitenkin kuluvassa vuodessa. Voittoisan kisan lisäksi dokumentissa kuullaan miehen tuntemuksia ensimmäisistä major-turnauksista ja pelaajan tulevaisuuden tavoitteita. 

Voit katso tuoreen dokumentin täältä.

Etsi luettavaa