Hyppää sisältöön

Sami Välimäki tähyää European Tourille – kuuden päivän finaali käynnistyy Luminessa

Sami Välimäki voitti Sveitssiä kansainvälisen amatöörikisan. Kuva otettu Portugalin voiton jälkeen.

1990-luvun alusta vain kuusi suomalaista on raivannut tiensä ET:lle karsintafinaalin kautta. Kortin saa keskiviikon jälkeen vajaa kuudennes osallistujista.

Ennen perjantaina käynnistyviä kilpailuja 13:lla suomalaispelaajalla on ollut vahva pelioikeus European Tourille.  Kuusi pelaajaa on saanut korttinsa karsinnoista, kahdeksan Challenge Tourin menestyksillään.

Roope Kakko ja Anssi Kankkonen ovat onnistuneet saamaan kortin molempia väyliä pitkin.

Näiden lisäksi Mikko Ilonen raivasi tiensä ET:lle lähinnä Open Championshipin 2001 menestyksellään. 

European Tourin karsintafinaaliin osallistuvien nimi- ja meriitilista on vuodesta toiseen todella vakuuttava.

Mukana on kymmenittäin kokeneita pelaajia, jotka ovat voittaneet ET:lla, Challenge Tourilla, Aasiassa, Afrikassa ja Etelä-Amerikassa. Osallistujalistaan mahtuu myös melkoinen määrä ammattilaisuransa alkuvaiheilla olevia kykyjä. Kaikkien henkinen kantti on valtavalla koetuksella.

Sami Välimäki, Juuso Kahlos, Janne Kaske ja Lauri Ruuska ovat finaalissa ensimmäistä kertaa. Kaikilla on omat vahvuutensa ja näyttöjä myös kansainvälisiltä kentiltä.

Välimäen kehityskäyrä on kulkenut jo usean vuoden ajan varsin hyvää vauhtia oikeaan suuntaan. Päättyvän kauden neljä voittoa Saksan kiertueella ja viides kotikentällä Nokialla kertovat poikkeuksellisesta, ja ET:n finaalissa arvokkaasta suoritusvarmuudesta. Välimäki on paperilla suomalaisista ennakkoon kovin nimi.

Pelaajia on mukana 156, näistä 25 ja saman tuloksen omaavat saavat kortin, joten vajaa kuudennes palaa matkalta leveä hymy huulillaan.

Yhdenkin suomalaisen läpipääsy olisi jo hyvä tulos, kaksi menisi sarjaan loistava, kolme tai neljä uutta kotimaista kortinhaltijaa olisi uskomattoman tuntuinen, monia ennätyksiä rikkova saavutus.

Mikko Korhonen on karsintojen erikoismies

Suomalaisia on ET:n karsintoihin osallistunut 1990-luvun alusta enenevässä määrin 1-20 pelaajaa vuosittain. Pelaajien kokonaismäärä lienee lähellä sataa.

Anssi Kankkonen ja Mikael Piltz raivasivat tietä pääkiertueelle. He saivat kortin syksyn 1991 karsinnoista. Visiitti jäi vuoden mittaiseksi, Piltz kuittasi pelioikeuden karsimalla myös 1993, Kankkonen 1995. 

2000-luvun ensimmäinen onnistuja oli Tuomas Tuovinen 2005. 

Mikko Korhonen ja Roope Kakko olivat onnistumisvuorossa syksyllä 2010. Kakko on pelannut päättyneet karsinnat mukaanlukien 11 kertaa ja onnistunut kerran. 

Korhosen saldo on etenkin viimeisiltä vuosiltaan upea. Osallistumiskertoja on kaudesta 2004 lähtien 12 peräkkäin. Vuoden 2010 lisäksi hän onnistui kolmessa viimeisessä karsinnassaan 2012-2014, joista 2014 tuliaisina oli koko karsinnan ykköstila.

Suomalaisista yllättävin kortinlunastaja oli syksylllä 2012 kaikki kolme vaihetta pelannut Peter Erofejeff.

Challenge Tour on tuottanut enemmän ET-pelaajia

Kakkoskiertueen kautta pelioikeuden on suomalaisista saavuttanut kahdeksan pelaajaa. Kalle Väinölä (1995) onnistui tässä ensimmäisenä, Anssi Kankkonen (1997) pari vuotta myöhemmin.

Lappeenrannan kasvatit Toni Karjalainen (2005) ja Antti Ahokas (2008) olivat uuden vuosituhannen ensimmäiset kotimaiset menestyjät Challenge Tourilla.

Viiden vuoden jakso 2013-2018 tuotti neljä vahvaa pelioikeutta kiertueelle. Roope Kakko loisti CT:lla kaudella 2013, Tapio Pulkkanen voitti kiertueen 2017. Kim Koivu siirtyi kolmen CT-voittonsa myötä pääkiertueelle kesken kauden 2018, Kalle Samooja saman kauden päätyttyä.

CT:n kautta kortin saaneista sen ovat pystyneet uusimaan pelaamalla Pulkkanen 2018 sekä Samooja kuluvalla kaudella.

Euroopan Tourin karsintojen kautta kortin saaneista työpaikan on uusinut vain Mikko Korhonen neljännellä yrittämällään kaudella 2015.

Mikko Ilonen valtasi rajoitetun pelioikeuden vuoden 2002 kiertueelle pitkälti Open Championshipin yhdeksännellä sijallaan 2001 pelaten kauden aikana kymmenkunta kisaa. Kauden 2002 tuloksillaan Ilonen nousi ET:n vahvan kortin haltijoihin.

Ilonen osallistui 2001 ja 2005 karsintoihin, mutta ei onnistunut kummallakaan kerralla parantamaan kategoriaansa.

Tulosseuranta

Etsi luettavaa