Hyppää sisältöön

Sami Santala ja Alex Hietala tekevät pätkätöitä Marokossa: ”Hyvä meininki, vaikka liikenne on kaoottista”

Sami Santala ja Alex Hietala jakavat saman auton

Hyvi Golfin kasvatti Sami Santala sijoittui ensimmäisessä Pro Golf Tourin kisassa kuudenneksi.

Suomalaispelaajilla on muitakin väyliä kokemusta ja paikkaa Challenge Tourille kuin pohjoismainen Nordic League.

Kullo Golfin Alex Hietala ja Hyvi Golfin Sami Santala pelasivat itselleen Pro Golf Tourin  pelioikeudet syksyn 2019 karsinnoista. European Tourilla loistava Sami Välimäki oli tulokaskaudellaan PGT:n pistelistan kakkonen, hän voitti peräti neljä kisaa. ET:n karsinnat Välimäki hoiti tyylipuhtaasti, joten pelit kakkoskiertueella jäivät väliin.

PGT mielletään Saksan kiertueeksi, vaikka kisoja on kesäkauden aikana monessa maassa ympäri Keski-Eurooppaa ja Saksassa vain kolme.

Satelliittikiertueen pelaajat ovat talikaudella kaukana kotoa. Kaksi kisoista pelattiin jo Egyptissä, Marokossa on meneillään kahdeksan kilpailun putki. 

Alex Hietala pelasi myös Egyptin kisat, Santala hyppäsi mukaan kun kisat siirtyivät Marokkoon.

PGT on omilla nettisivuillaan sekä viestinnässään nostanut Välimäkeä esiin Tourin kasvattina.

”Hieno asiahan se on paitsi kiertueelle, myös Touria kiertäville pelaajille. Viimeisissä kisoissa hänestä on tullut puhuttua paljon, Välimäki on esimerkki siitä, että tätä kautta  voi nopeastikin jalostua pääkiertueen sankariksi, kuten myös Martin Kaymer aiemmin teki”, Sami Santala tiivistää.  

Hietala on päässyt viidessä pelaamassaan kisassa kolmast jatkoon, sijaluku rankingilla on 42:s.

Sami Santala säväytti jo ensimmäisessä kisassaan sijoittuen kuudenneksi. Kahdessa seuraavassa hän karsiutui. Rankingilla suomalaiset ovat lähes peräkkäin, Santalan sijoitus on 45:s

Golfturismin kasvattamiseen vahvasti panostavassa Marokossa pelattavista kisoista neljäs käynnistyy tulevan viikon tiistaina.

Satelliittikisojen lisäksi Marokko järjestää ”perinteisesti” myös miesten ja naisten pääkiertueiden kisat samanaikaisesti vierekkäisillä kentillä myöhemmin keväällä.

Kulttuurishokki liikenteen holtittomuudesta

”Meillä on Alexin kanssa tarkoitus vetää kimpassa nämä kaikki Marokon kilpailut. Asutaan täällä ollessa ihan hotellissa ja ajetaan kentälle autolla aina aamuisin. Liikenne on todellinen kultturishokki. Erona on se, että meillä Suomessa on totuttu noudattamaan liikennesääntöjä. Täällä on aika villiä toimintaa ”, Sami Santala kuvailee.

”Arki sujuu ihan siinä missä muuallakin golfatessa. Aamulla noustaan aamupalalle, sitten kamat kasaan ja kentälle. Jossain kohtaa iltapäivää huristellaan takaisin hotellille. Vapaa-ajalla hengaillaan hetki omillamme ja sitten lähdetään iltasella käymään kaupungilla syömässä ja kaupoilla.”

”Meillä on sen verran hauskaa täällä ollut että vielä ei ole niin tylsää hetkeä tullut että olisi tarvinnut keksimällä keksiä tekemistä.”

Perinteisten juniorien pallopeliharrastusten lisäksi Sami Santala on koukuttunut dartsin pelaamiseen

Perinteisten juniorien pallopeliharrastusten lisäksi Sami Santala on koukuttunut dartsin pelaamiseen

Pätkätöiden välillä Espanjaan tai Suomeen harjoittelemaan

Marokon kilpailut pelataan neljässä osassa. Kahden kisan jälkeen on tauko, jonka aikana useimmat matkaavat koteihinsa.

”Molemmat lennetään kisojen välissä pois täältä. Alex kotiin Suomeen, minä joko Suomeen tai Espanjaan Panoramicaan.” 

Sami Santalan taustaa ja tavoitteita vain pieni osa lajia seuraavista tuntee, joten seuraavassa nuoresta miehestä hieman tietoa ja mielipiteitä.

Santalan isä on golfvalmentajana pitkään toiminut Tapio Santala, jonka suojatteihin kuuluu muun muassa Asian Tourilla pelaava Janne Kaske.

Mikä sai sinut ryhtymään golfammattilaiseksi?

”Oon pienestä asti tiennyt, että haluan pelata tätä lajia ammatikseni. Sitähän ei pienenä  osannut nähdä, saako edes mahdollisuutta. Olen tällä hetkellä todella onnellinen, että pääsen kokeilemaan siipiäni ammattilaiskentillä.”

Millaisia muita tulevaisuuden haaveita sinulla on ollut?

”Kävin lukion Riihimäellä,kirjoitin itseni ylioppilaaksi. Mahdollisuuksia kyllä löytyy golfin ulkopuoleltakin, mutta kyllä minusta tuntuu, että mun homma on olla golfin kanssa tekemisissä jossain muodossa . Aika näyttää sitten, että missä roolissa.”

Mitä muita lajeja olet ehtinyt harrastaa kuin golfia?

”Tykkään pelata melkein mitä vain pelejä. Jos täytyis pari lempparia nostaa, niin salibandy, pipolätkä ja jalkapallo. Sitten on tuorein harraste, johon jäin vähän kuin koukkuun, darts.”

Miten kuvailet itseäsi? Uskallatko paljastaa paheitasi?

”Paheita ei juurikaan ole. Oon aika rauhallinen ja suunnitelmallinen.Tykkään viettää aikaa kotona tyttöystäväni kanssa. Mutta jos joku täytyis sanoa, niin varmaan se et tykätään molemmat syödä sipsejä. Avaamaton pussi tyhjenee nopeasti illan aikana.”

Miksi suuntasit katseesi Pro Golf Tourille?

”Puhtaasti siitä syystä, että en halunnut pelata lähellä Suomea. Halusin totuttaa itseäni Satelliittikiertueella siihen, että ollaan kaukana, eikä kotinurkissa. Sen lisäksi Pro Golf Tourilla pelataan todella hyviä kenttiä, rahojen jakautuminen on hieman tasaisempaa kuin esimerkiksi Nordic Leaguella.”

PGT:n ohjelma vie Sami Santalaa kauden aikana myös Saksaan, Itävaltaan, Tsekkiin ja Puolaan

PGT:n ohjelma vie Sami Santalaa kauden aikana myös Saksaan, Itävaltaan, Tsekkiin ja Puolaan

Mikä saa sinut uskomaan, että pärjäät ammattilaisgolfin kivikovassa maailmassa?

”Olen todella kova kilpailija. Vahvuus on puristaa itestäni parasta mahdollista irti silloin, kun on todella tiukka paikka. Sen lisäksi uskon siihen, että kun teet töitä tietyn asian eteen todella päämäärätietoisesti, niin se pitkässä juoksussa vie sut lajissa kuin lajissa huipulle. Ja sen ohjenuoran mukaan me olemme Tapsan (isä Tapio Santala)  kanssa toimineet todella pitkään.”

Sinulla on kortti PGT:lle. Miten kautesi kokonaisuutena rakentuu?

”PGT:n ympärille ihan täysin. Tavoitteena on pelata tätä niin monta kisaa kun vain pystyy, ja varmistaa hyvissä ajoin paikka tälle kiertueelle myös ensi vuodeksi.”

”Sen lisäksi yksi kauden isoimmista tavotteista on pelata niin hyvin, että saisin kutsun Finnish Challengeen. Kesän kalenteria täydennellään mahdollisilla muilla kisoilla, mutta niitä tarkastellaan myöhemmin keväällä.”

Millaisia muita tavoitteita tai ajatuksia olet urasi rakentamiseksi piirrellyt?

”Ajatus on, että kun oppii jatkuvasti pelistä lisää, tekee töitä sen eteen,  niin menestys  tulee ikäänkuin sivutuotteena. Tämä kausi on todella hieno mahdollisuus oppia lajista ja elämästä tämän lajin ympärillä. Munun focus tällä kaudella on oppimisessa.” 

Keitä sinun tiimiisi isäsi lisäksi kuuluu?

”Tiimiin kuuluu tällä hetkellä koko meidän perhe, tyttöystävä Vilma sekä pari todella rakasta ihmistä Pirkkalasta, sekä yksi hieno ihminen Hyvinkäältä, joka on pari viimeistä vuotta ollut fysiikkavalmentajani. Ilman näiden ihmisten tukea  en olisi tässä pisteessä.”

”Lisäksi minulla on sopimus espanjaisen golfkeskuksen, Panoramican kanssa siitä,  että saan treenata ja pelata heillä ilmaiseksi.”

Sami Santala

synt. 7.12.1997

kotiseura: Hyvi Golf

Valmentaja Tapio Santala

Parhaat saavutukset:

Kuudes sija uran ensimmäisessä PGT:n kisassa

21-vuotiaiden SM reikäpelin kultamitali

Valencian ammattilaiskiertueen finaalin sija 7.

FJAR 2018, listan 13:s

Maailmanlistalla: 2092:s , ei vielä pisteitä pelatuista kisoista

Yhteistyökumppanit:

Bridgestone Golf finland

Adidas Golf

Taylormade Golf

HyviGolf

Panoramica Golf

Pro Golf Tour, kotisivut

Etsi luettavaa