Hyppää sisältöön

Säännöt kiinnostavat – tämä oli Golf.com-sivuston luetuin sääntöpähkinä viime vuonna

Tiin avulla voi harjoitella linjausta

Golf Magazine -lehden sivustolla lukijoiden visaisiin sääntökysymyksiin etsii vastaukset Rules Guy -niminen henkilö. Vime vuoden luetuin sääntökysymys lehden verkkosivustolla käsittelin tiin käyttöä tähtäämisen apuna golfkierroksella.

Aruballa asuvalla Otto van Dieren esitteli Sääntöhemmolle visaisen kysymyksen: onko golfissa sääntöä, joka kieltää teen asettamisen maahan väylällä harjoitussvingissä, jotta pelaaja voisi tarkistaa svingiä, linjausta ynnä muita asioita?

Äkkiseltään luulisi, että tiin asettaminen maahan on kiellettyä, mutta Sääntöhemmo kertoo toista. Koska tii määritellään golfvälineeksi, Oton tapauksessa tiitä voi käyttää apuväline harjoittelulyönnissä. Sääntöhemmo perustelee tätä sillä, että se ei poista tai vähennä pelin haasteisiin välttämättömien taitojen tarvetta.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että sääntö 10.2b (3) kieltää minkä tahansa esineet asettamisen maahan ennen varsinaista lyöntiä. Jos siis haluaa treenata linjausta yleensä, tiitä saa käyttää, mutta kiellettyä on tiin asettaminen niin, että se auttaa tulevan lyönnin tähtäämistä.

Sääntöhemmo myös muistutti, että viheriöllä voi käyttää lippua apuna puttiliikkeen harjoittelussa, mutta linjaustikkujen käyttö samaan käyttöön on kiellettyä. Summa summarum: tiitä saa käyttää harjoitteluapuna lyöntien välillä, mutta itse lyönnissä sen asettaminen maahan esimerkiksi aputähtäyspisteeksi ei ole sallittua.

Etsi luettavaa