Hyppää sisältöön

Ruotsissa mennään rohkealla koronalinjalla: Golfkilpailuja saa tietyissä rajoissa järjestää, mutta riskiryhmään kuuluvat eivät enää saa osallistua

Ruotsissa kiellettiin yli 70-vuotiailta ja riskiryhmään kuuluvilta golfkilpailuihin osallistuminen.

Ruotsin Golfliitto kielsi eilen riskiryhmään kuuluvien pelaajien osallistumisen golfkilpailuihin. Golfliiton johtaja uskoo maan johdon ja viranomaisten muita maita löysempiin rajoituksiin.

Ruotsin löysäksi kuivattua koronalinjaa on ihmetelty eri puolilla maailmaa. Kun muualla Euroopassa on käytössä tiukat rajoitukset, jopa ulkonaliikkumiskielto, Ruotsissa muun muassa koulut ovat vielä auki, samoin ravintolat.

Myöskään golfkenttien aukioloa ei ole rajoitettu. Sen sijaan Ruotsin Golfliitto on eilen kieltänyt vuonna 1950 ja sitä ennen syntyneiden pelaajien osallistumisen golfkilpailuihin. Myöskään muut riskiryhmään kuuluvat pelaajat eivät saa Ruotsin Golfliiton tekemän päätöksen mukaan osallistua kilpailutoimintaan – ainakaan toistaiseksi.

Kielto pohjautuu Ruotsin hallituksen sunnuntaina voimaan astuneisiin tiukennuksiin, joilla se pyrkii rajoittamaan epidemian leviämistä maassa. Muualla maailmassa tiukennuksia ei olla pidetty riittävän suurina ja kritiikkiä on kuulunut myös kotimaasta, jossa sitä on kuvattu 10 miljoonan ihmiskokeeksi.

Ruotsin kansanterveysviraston johtaja Johan Carlson puolusti sunnuntaina SVT:llä Ruotsin vähäisiä rajoitustoimia.

”Se on vasta hankala kokeilu, että lukitaan kansa sisään neljäksi, viideksi kuukaudeksi”, Carlson sanoi tv-haastattelussa.

 Ruotsissa ei esimerkiksi ole vieläkään suljettu esimerkiksi hiihtokeskuksia, joissa viruksen on todettu lähteneen leviämään useissa Euroopan maassa. Luonnollisesti myös golfkentät saavat olla auki, aivan kuten Suomessa.

”Meidän mielestämme golf on melko riskitön laji. Muutamilla varotoimenpiteillä golf voi olla henkinen voimavara, jota monet tarvitsevat näinä aikoina. Kannustamme golfkenttiä jatkamaan toimintaa niin pitkään kuin mahdollista, mutta tietenkin noudatamme valtioneuvoston päätöksiä sekä kansanterveysviranomaisen ja Ruotsin urheiluliiton ohjeita, emmekä ota tarpeettomia riskejä”, Ruotsin Golfliiton urheilujohtaja Marcus Norman kertoi Svensk Golfille.

Kielto riskiryhmään kuuluvien osallistumisesta kilpailutoimintaan astui voimaan eilen, päivää sen jälkeen kun Ruotsissa tiukennettiin myös kokoontumisrajoituksia. Jatkossa siellä voidaan järjestää korkeintaan 50 hengen tapahtumia eli keskikokoisten golfkilpailujen järjestäminen on vielä sallittua. 

Vertailun vuoksi: Suomessa julkisia kokoontumisia on rajoitettu koskemaan yli 10 hengen tapahtumiin. Ihmisiin on myös voimakkaasti vedottu pysymään mahdollisimman paljon kotona, varsinkin ikäihmisiä ja muita riskiryhmään kuuluvia.

Vaikka Ruotsin linja ei ole yhtä tiukka kuin muualla Euroopassa,  Golfliiton Norman arvioi, että koronavirus tulee vaikuttamaan joka tapauksessa kenttien talouteen. Hänen mukaansa luvassa on rikkonainen golfvuosi. Liittoon on jo tullut yhteydenottoja huolestuneilta golfseurojen edustajilta.

”Ruotsin Golfliitto keskittyy nyt siihen, että pelaajat löytäisivät klubeille ja että kausi ja kenttien talous voitaisiin pelastaa”, hän toteaa.

Norman ei usko, että golfkentät suljettaisiin Ruotsissa, vaikka myöntää senkin mahdollisuuden olevan olemassa.

”Emme usko, että golfkentät suljetaan, kuten muualla Euroopassa. Henkilökohtainen mielipiteeni on, että hallituksemme ja asianosaisten viranomaisten näkemys asiasta on erilainen ja että he uskovat vakaasti sen olevan oikea tässä tilanteessa. Päinvastoin: liikunta, raitis ilma ja urheilutoiminnan tarjoaminen lapsille ja nuorille on tärkeää. Meillä ei ole syytä uskoa, että tulevaisuudessa olisi toisin”, Norman sanoo.

Myös Suomessa golfkentät saavat olla auki, mutta Golfliitto on suositellut voimaakkasti, että golfkentät laskisivat pelaajia kentälle vain kahden hengen ryhmässä. Täällä löydät kaikki Golfliiton suositukset golfin pelaamiseen koronaepidemian aikana.

Etsi luettavaa