Hyppää sisältöön

Roope Kakko hakee Vuosaaresta kisatuntumaa ja kolmatta perättäistä Finnish Tourin avauskilpailun voittoa

Roope Kakko on voittanut kaksi edellistä Finnish Tourin avauskilpailua. KUVA: GETTY IMAGES

Roope Kakko lähtee Finnish Tourin avauskisan kautta kohti kauden päätavoitettaan, joka on nousu DP World Tourille.

Finnish PGA Golf Tour Presented by Crispin vuoden 2022 kilpailukausi käynnistyy tänä viikonloppuna Vuosaari Links -kentällä. Perjantaina 13. toukokuuta alkavan Telia Samsung Open -osakilpailun voittoa lähtee tavoittelemaan kaikkiaan 148 pelaajaa, joista yleisessä sarjassa 127 ja naisten sarjassa 21. 

Yksi nimekkäimmistä kisaajista on Roope Kakko, joka osallistuu Finnish Tourin avaukseen nyt kolmantena vuotena peräkkäin. Kahdesta edellisestä kisasta Kakko on poistunut voittajana.

“Ajoituksellisesti nämä ovat sattuneet hyvin. Tykkään pelata kisan alle ja mennä siitä omalle varsinaiselle työmaalle. Se on mielestäni toiminut hyvin”, Kakko sanoo.

Kakon päätavoite tulevana kesänä on päästä mukaan DP World Tourille. Pelillisellä puolella hän ei näe tällä hetkellä mitään esteitä tavoitteen saavuttamiseksi.  Helmikuussa 40 vuotta täyttäneen konkarin varsinainen kiertue on Challenge Tour.

”Kaikki tekeminen tähtää nousuun, oli se sitten Challenge Tourin tai syksyn karsintojen kautta. Matkan varrella yritetään harjoittelemalla tilkitä niitä aukkoja, jotka mahdollisesti olisivat sen esteenä”, Kakko sanoi Finnish Tourin avauskisan alla.

Kakolle tämä on jo kolmas vuosi peräkkäin, kun hän osallistuu Finnish Tourin avaukseen. Kahdella edellisellä kerralla hän on myös poistunut kisapaikalta voittajana.

Vuosaareen Kakko lähtee ensisijaisesti kehittämään pelin sisäisiä asioita sekä hakemaan pelituntumaa ja onnistumisia ennen ensi viikolla Cadizissa, Espanjassa pelattavaa Challenge Tourin osakilpailua.

Kahden valmentajan opissa

Kakko on valmistautunut tähän kauteen kahden valmentajan taktiikalla, jossa Mika Piltz kehittää täyttä svingiä ja lähipelivalmennuksesta vastaa Timo Rauhala. Kummatkin ovat eturivin suomalaisia golfvalmentajia. Heidän opeillaan Kakko lähtee avauskisaan tietysti myös voitto mielessä.

”Onhan se selvä, että aina kun pelataan, niin totta kai voiton pitää olla jonkin näköinen tavoite, mutta en ole sen suuremmin miettinyt sitä. Pelin puolesta siihen ei pitäisi olla mitään esteitä, mutta se iso ajatus on, että saan vähän peliä alle, jotta näkisi missä mennään sen kanssa”, Kakko toteaa.

Talvi vierähti Kakolta suurimmaksi osaksi Etelä-Afrikassa, jossa hän harjoitteli yhtä soittoa seitsemän viikkoa. Sieltä palattuaan iski korona, josta toivuttuaan Etelä-Afrikka kutsui vielä viikoksi.

Vuosaareen Kakko lähtee ensisijaisesti kehittämään pelin sisäisiä asioita, hakemaan pelituntumaa ja onnistumisia, joilla laivaa viedään eteenpäin.

Harjoittelussa Kakko on keskittynyt erityisesti sellaisiin osa-alueisiin, jotka hän on kokenut pelinsä heikkouksiksi.

“Olen kovasti tehnyt hommia, että saisin pitch- ja bunkkerilyöntejä paremmiksi. Toivon mukaan pääsisin myös vähän puttaamaan normaaleilla tai paremmilla griineillä. Kun kevät on ollut niin myöhässä, niin tässä ei nyt ole päässyt oikeastaan puttaamaan. Viimeksi olen päässyt kunnon griineille Etelä-Afrikassa.”

Vuosaari Links keväisin hyvässä kunnossa

Roope Kakko muistelee pelanneensa Vuosaari Linksin edellisen kerran kymmenkunta vuotta sitten.

“Perinteisesti Vuosaari on ollut keväällä aina hyvässä kunnossa. Olen ymmärtänyt, että sinne on tehty hyviä muutoksia, esimerkiksi kasvatettu pitkä heinä. Nythän se heinä ei ole vielä tainnut kasvaa mittaansa, eli sen varmaan pelaa erilaisena mitä sitten kesällä pelaisi”, hän kiittelee.

Kakko siirtyi ammattilaiseksi vuonna 2004. Vuonna 2015 hänestä tuli toinen suomalainen European Tourin osakilpailun voittaja. Madeiralla saavutetun European Tourin ja Challenge Tourin yhteiskisan lisäksi Kakolla vyöllään kaksi Challenge Tour -kisan voittoa vuosilta 2004 ja 2013.

Kakko pitää Finnish Tourin roolia nuorten ponnahduslautana kohti isompia ympyröitä tärkeänä. Nuorelle pelaajalle on hyvä, että kisoissa on ammattilaisia mukana.

“Itse muistan lämmöllä sitä, kun otin ensimmäisiä askelia ja tuli muutos, että ammattilaisetkin sai osallistua. Se oli nuorelle amatöörille hyvä mittari, kun pääsi haastamaan vähän itseään parempia. Joutui pelaamaan paremmin pärjätäkseen, ja sitten kun huomasi pärjäävänsä, niin sai siitä itseluottamusta mennä eteenpäin”, Kakko sanoo.

Kakko näkeekin nyt itsensä siinä roolissa, jolle nuoret pelaajat voivat antaa kunnon haastetta.

 “Toivottavasti he pystyvät näkemään, millä tasolla pelin pitää olla yltääkseen tietylle tasolle. Ja mitä se vaatii, että pääsee etenemään siitä vielä kovemmalle tasolle.”

Ruuska paras ProAmissa

Telia Samsung Openin palkintopotissa on 10 000 euroa, josta voittajan osuus on 2 650 euroa. Lisäksi yksi kiertueen päätukijoista, Westerback 1897, palkitsee jokaisen osakilpailun voittajan Seikon rannekellolla.

Kakon lisäksi muita nimekkäitä pelaajia Telia Samsung Openissa ovat Lauri Ruuska ja Alex Hietala, jotka ovat Kakon tapaan Challenge Tour -pelaajia. Ruuska osoitti hyvää tuloskuntoa torstaina pelatussa ProAm-kisassa, jossa hän vastasi päivän parhaasta tuloksesta 69 (-3).

Naisissa suosikkeihin lukeutuvat Aada Rissanen, Emilia Väistö, Katri Bakker ja Henni Mustonen.

Kiertueen voittajalle stipendi European Tourin karsintoihin

Finnish PGA Golf Tour Presented by Crisp on saanut täksi vuodeksi uuden promoottorin, kun GoGolf otti vetovastuun Suomen PGA:n omistaman kiertueen järjestämisestä. Uuden promoottorin aikoo lisätä kiertueen vetovoimaa ja tehdä siitä entistä paremman ponnahduslaudan suomalaisille ammattilaisille.

Hyvä esimerkki tästä on se, että kiertueen kokonaiskilpailun voittajalle myönnetään monialayritys Boreo Oyj:n sponsoroima 3 000 euron stipendi syksyllä pelattaviin European Tourin karsintoihin, joista pelaajalla on mahdollisuus saada paikka joko DP World Tourilla tai Challenge Tourilla. Lisäksi kokonaiskilpailun voittaja saa ranteeseen noin 5 000 euron arvoisen Seikon kellon.

Tänä vuonna kiertueelle osallistuvat pelaajat äänestävät kauden loputtua keskuudestaan nousevan tähden, joka voi olla korkeintaan 25-vuotias pelaaja. Valitulle pelaajalle pääomasijoitusyhtiö CapMan Oyj tarjoaa vuodeksi käyttöön TrackMan-lyöntianalysaattorin tukemaan harjoittelua.

Finnish Tourilla pelataan seitsemän osakilpailua.

13.–15.5. Telia Samsung Open, Vuosaari Links
27.–29.5. Kuljetusrinki Open, Hills by GoGolf, Punaiset-kenttä
2.–4.6. Eezy Open, Golf-Pirkkala
9.–11.6. Westerback 1897, Hills by GoGolf, Mustat-kenttä
7.–9.7. CapMan Wealth Services Open, Peuramaa Golf, Porkkala-kenttä
28.–30.7. Finnish Tour 6, Suur-Helsingin Golf, Lakisto
9.–11.9. WestStar Open, Vuosaari Links

Telia Samsung Openin lähtöajat

Etsi luettavaa