Hyppää sisältöön

Rooma 48 tunnissa

Pantheon on Rooman vanhin kirkko ja Acquasanta vanhin kenttä.

Ikuinen kaupunki tarjoaa unohtumattomia nähtävyyksiä, maukasta ruokaa ja kelpo golfia.

Pakolliset nähtävyyksiä ja boheemi Trastevere

AAMU Parin päivän reissulla kannattaa majoittua lähellä golfkenttää sijaitsevaan hotelliin. Yksi vaihtoehto on puolivälissä Roomaa kiertävän kehätien varrella sijaitseva Sheraton Parco de’ Medici, jonka yhteydessä on 27-reikäinen golfkenttä. Ajomatka Fiumicinon lentokentältä hotellille kestää vain vartin verran, joten aamulennolta voi mennä suoraan pelaamaan.

Paavi Leo X:n vanhoille metsästysmaille rakennettu Parco de’ Medici on perushyvä puistokenttä, jolla saa tyydytettyä keväällä pahimman golfkiiman, mutta suuria elämyksiä se ei tarjoa.

Parco de’ Medicin kenttä sijaitsee Sheraton-hotellin yhteydessä.

 

Parco de’ Medicin kenttä sijaitsee Sheraton-hotellin yhteydessä.

 

Jussi Miettinen

 

Shoppailumahdollisuudet Roomassa

Italialaiset ovat tunnettuja tyylistään, ja sen myös huomaa. Nähtävyyksiä ihastellessa kannattaakin pujahtaa hetkeksi ostoksille, sillä parhaimmat ostoskadut ovat ihan suosituimpien nähtävyyksien juurella. 

Fontana di Treviltä muutaman minuutin päässä oleva Via del Corsolta löytyvät niin italialaisten artesaanien valmistamia nahka-asusteita ja muita paikallisia pikkuliikkeita kuin myös esimerkiksi kansainvälisiä muotijättejä kuten Mango, H&M, Nike sekä Zara, jossa hinnat ovat usein Suomen liikkeitä hieman edullisemmat. Luksuksen ystävien taas kannattaa suunnata Piazza di Spagna alueelle, aivan Espanjalaisten portaiden juurelle. Sieltä löytyvät niin italialaiset brändit Prada, Gucci, Dolce & Gabbana, Miu Miu, Versace, kuin tietysti myös Chanel, Louis Vuitton, Tiffany’s ja monet muut huippumerkit.

Aina ostoksille ei kuitenkaan ehdi tai pitkän kävelypäivän jälkeen yksinkertaisesti jaksa. Muodin ystävän tuliaiset voikin napata myös netistä, josta parhaimmillaan voi löytää samat tuotteet alennetuin hinnoin. Haun helpottamiseksi voi käyttää palveluita kuten Spot-A-Shop, joka kokoaa yhteen tunnettujen nettikauppojen alennukset, jolloin sinun ei tarvitse kierrellä ympäri nettikauppoja löytääkseen etsimääsi parhaaseen hintaan.

PÄIVÄ Ikuinen kaupunki tarjoaa paljon nähtävää. Siksi päivä kannattaa suunnitella huolellisesti. Aikaa säästyy, kun nauttii lounaan lennosta. Se on Roomassa helppoa, sillä jokaisen kadun kulmassa saa pitsapaloja tai muuta katuruokaa, jota voi mutustella samalla kun istuskelee Espanjalaisilla portailla tai katselee Fontana di Trevillä, kun turistit viskaavat lantteja olan yli kuuluisaan suihkulähteeseen.

Rooman ydinkeskusta on hämmästyttävän pieni, joten iltapäivään ehtii sisällyttää vierailun myös Pantheonissa, joka on hyvin säilynyt antiikin aikainen monumentti. Entinen temppeli toimii nykyään kirkkona.

Trasteveren kaduilla on tunnelmaa.

ILTA Kun päivällä on tyytynyt street foodiin, illalla voi satsata ruokailuun. Kuuden maissa kannattaa ottaa jo suunta kohti boheemia Trastevereä, joka on Tiber-joen toisella puolella sijaitseva entinen työläisten kaupunginosa. Nykyään se on paikallisten hipsterien ja taiteilijoiden boheemi tyyssija.

Suosittuihin ruokapaikkoihin kannattaa varata pöytä etukäteen, jos haluaa hyvällä säällä nauttia ateriansa terassilla. Yksi hyvä suositus Trasteveren ruokapaikasta on Ristorante Arco di San Calisto. Ravintola sijaitsee Piazza di Santa Marialta lähtevältä. Sesongin sienistä valmistetut alkuruoat ja pääruoaksi nautittu kampela (päivän kala) edustivat roomalaista keittiötä parhaimmillaan.

Golfkierroksen jälkeen Vatikaaniin

AAMUPÄIVÄ Vaikka Rooma ei ole mikään golfin mekka, vaihtoehtoja löytyy jonkin verran. Monia kiinnostaa pelata Marco Simonen kenttä, jossa pelataan neljä vuoden päästä Ryder Cup. Kenttää remontoidaan kilpailua varten, ja töiden pitäisi olla valmiita parin vuoden päästä. Työt etenevät vaiheittain, minkä ansiosta Biagiottin muotiperheen omistamalla 27-reikäisellä kentällä on koko ajan 18 reikää auki.

Keskustassa majoittuvien kannattaa kiertää Acquasanta, joka on Italian vanhin kenttä. Diplomaattien perustama Circolo del Golf di Roma on avattu vuonna 1902, ja se sijaitsee vain kymmenen kilometrin päässä kaupungin ytimestä. Eräänlainen Rooman Tali siis.

Väylät kulkevat kumpuilevassa ja mäkisessä maastossa, ja kesken kierroksen pääsee ihailemaan kentän laidalla kulkevia akvedukteja eli antiikin aikaisia vesijohtoja. Kierrokselle kannattaa lähteä aikaisin aamulla, jotta aikaa jää vielä kaupunkieksursiolle.

Pietarin kirkolta aukeaa hienot näkymät yli Rooman.

ILTAPÄIVÄ Aikaisen golfkierroksen jälkeen suunnataan Vatikaaniin, Pietarinkirkolle. Sen löytää helposti, sillä peräti 130 metrin korkeuteen nouseva kirkon kupoli näkyy eri puolille kaupunkia. Valtavan rakennuksen koko havainnollistuu, kun kapuaa ylös kupoliin. Kirkossa olevat ihmiset näyttävät pieniltä kuin muurahaiset. Ulkopuolella avautuvat hienot näkymät Pietarinaukion yli kaupunkiin.

Innokkaat taiteen ystävät jatkavat kirkkovierailun jälkeen Vatikaanin museoihin, joissa on esillä merkittäviä taidekokoelmia. Samalla kannattaa vierailla Sikstuksen kappelissa, jossa pääsee ihailemaan Michelangelon maalaamaa Aatamin luominen -freskoa.

Illallisen voi nauttia joistain Vatikaanin muurien pohjoispuolella sijaitsevista mutkattomista trattorioista tai osterioista. Aina parempi, jos ne ovat paikallisten suosiossa, sillä se on merkki hyvästä hinta–laatusuhteesta.

3 VINKKIÄ ROOMAAN

  • Paras ajankohta on matkustaa maalis-kesäkuussa tai alkusyksystä. Heinä-elokuussa Roomassa on tukalan kuumaa ja kaupunki täynnä turisteja.
  • Käy syömässä paikallisten suosimissa ruokapaikoissa. Kysele majoituspaikastasi vinkkejä, ja kierrä kaukaa turistirysät, joissa on sisäänheittäjät. Varaa pöytä etukäteen.
  • Vältä autoilua kaoottisessa liikenteessä ja käytä takseja tai Uberia kulkiessasi esimerkiksi golfkentälle. Jotkut kauempana sijaitsevat hotellit tarjoavat ilmaisen tai edullisen kyydin keskustaan.

Tutustu alta Golf Club Roma Acquasantaan, yhteen Rooman vanhimmista kentistä.

http://golfresortrome.com/golf-course/6/golf-club-roma-acquasanta-

Etsi luettavaa