Hyppää sisältöön

Retsi Riihimäki räjäyttäisi atomeiksi liiton rakenteet

Liittovaltuuston jäsen Reijo Riihimäki ei sulata vaalitoimikunnan esitystä.

Reijo Riihimäen mukaan Golfliiton hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi pitäisi valita saneeraaja, joka laittaisi kulut kuriin.

Reijo ”Retsi” Riihimäki omistaa golfkentät Hattulassa ja Paltamossa sekä ystäviensä kanssa viidenneksen Linna Golfin osakekannasta. Suomi-golfin tilaa hän seuraa huolestuneena myös Golfliiton liittovaltuutetun roolissa.

Riihimäki penää Suomi-golfiin isoa muutosta, ja täysremonttiin pitäisi laittaa hänen mukaansa erityisesti Golfliiton toiminta.

”Kyllä minä räjäyttäisin koko systeemin. Jotain on tehtävä, enkä puhu pelkästään golfista. Lajiliittojen rahavirrat kulkevat vääriä polkuja”, Riihimäki sanoo.

”Liiton tärkeimpiä tehtäviä on hoitaa kilpagolfia, nuorten kouluttamista ja seuravalmentajien valmentamista. Seniorit pärjää kyllä omillaan. Meille löytyy omia virikkeitä, emmekä edistä Suomen golfia pitkässä juoksussa. Satsaisin nuoriin polviin ja tulevaisuuteen.”

Kulut selvästi esille liittovaltuutetuille

Suomen Golfliiton budjetti on noin 5 miljoonaa euroa. Tästä summasta jäsenmaksuilla kerätään 3,3 miljoonaa euroa.

”Rahavirrat eivät kohdistu suoranaisesti urheiluun, vaan peräti 2,85 miljoonaa menee kolmeen kuluerään: henkilöstön palkkoihin, matkustuskuluihin ja Golflehteen”, Riihimäki laskee.

Riihimäki näkee ongelmaksi myös sen, että liitto ei kerro avoimesti edes liittovaltuutetuille, mihin raha tarkasti ottaen kuluu, vaikka sitä heiltä kysyttäisiin.

”Muutamaan kysymykseen sain vastauksen, muutamaan ainoastaan muminaa”, Riihimäki harmittelee.

Epämääräisten selittelyjen sijaan Riihimäen mielestä liittovaltuutetuille pitäisi toimittaa nähtäväksi tilinpäätöksestä niin sanottu pitkä ajo, josta näkisi kulukohtaisesti, mihin liiton rahat tarkalleen ottaen menevät. Samaa on aiemmin esittänyt moni muukin liittovaltuutettu.

Golflehti vapaaehtoiseksi

Riihimäen hampaisiin joutuu myös Golflehti, joka lähetetään jokaiseen golftalouteen. Lehti maksaa liitolle vuodessa Riihimäen mukaan 745 000 euroa.

”Kun kysyin (liittovaltuuston kokouksessa), että missä kohtaa tuloslaskelmaa näkyvät lehden tuotot, niin sain vastaukseksi, että kyseessä ovat nettokulut”, hän ihmettelee.

”Yritysjohtajana se herätti minussa kysymyksiä, että miksi meidän pitää maksaa lehdestä, kun ulkopuolinen yritys tekee sillä isoa voittoa. Minusta jäsenmaksuun pitäisi laittaa lisäosa, jossa vapaaehtoisesti tilattava lehti maksaisi esimerkiksi 30 euroa. Ei se voi olla mikään pakkopulla, jota syötetään väkisin kaikille jäsenille.”

Panokset nuoriin ja kilpagolfiin

Jokainen suomalainen golfseura maksaa jokaisesta aikuisjäsenestä 30 euroa Golfliitolle. Esimerkiksi Hattulassa, joka on Suomen suurimpia golfseuroja, tämä tarkoittaa sitä, että vuosittain seura tilittää Golfliitolle yli 100 000 euroa. Riihimäki peräänkuuluttaa rahoille vastinetta.

Hän ohjaisi Golfliiton resurssit pitkälti kilpagolfin ja juniorityön kehittämiseen seuratasolla. Se poikisi hänen mukaansa ajan kuluessa menestyviä suomalaispelaajia pääkiertueille.

”Vähäiset panokset pitäisi suunnata siten, että kilpagolfarimme lähtisivät menestymään. Esikuvilla saamme uusia lippalakkipäisiä junnuja golfkentille. Mikko (Ilonen) on tehnyt hyvää työtä pitkään ja nyt myös Mikko Korhonen ja Roope Kakko ovat tourilla, mutta heiltäkin kaivataan voittoja”, Riihimäki sanoo.

Uudeksi puheenjohtajaksi saneeraaja

Liiton hallituksen puheenjohtaja vaihtuu syksyllä. Timo Laitinen ilmoitti hiljattain, ettei ole käytettävissä enää uudelle kaksivuotiskaudelle. Tiedotteessa Laitinen perusteli lähtöään työkiireillä, mutta Riihimäki epäilee todelliseksi syyksi muita asiota.

”En tunne Laitista, mutta vähän tuli sellainen tunne, että hän ei joko saanut omia ajatuksiaan läpi tai sitten hän kyllästyi siihen, että riitelevä yhteisö ei saanut päätöksiä aikaiseksi ja heitti pyyhkeen kehään”, Riihimäki näkee.

Entä millainen mies Laitisen tilalle pitäisi valita?

”Sellainen, joka räjäyttää koko toimintakulttuurin. Työpaikat pitää laittaa uuteen hakuun, toiminnanjohtajan paikka pitäisi kyseenalaistaa ja koko kenttäväki eli kentät, PGA ja seurat pitää saada saman katon alle”, Riihimäki näkee.

”Siitä kun Risto Korpela oli Golfliiton toiminnanjohtajana, palkkakulut ovat tuplaantuneet. Golfliittoon tarvitaan sellainen johtaja, joka laittaa kulut kuriin. Surffailun pitää loppua.”

Kulukuria ja työtehoa Riihimäki kaipaa myös kotimaisille golfkentille. Hänen mukaansa Hattulan ja Paltamon kenttiä pyöritetään selvästi pienemmin kustannuksin kuin esimerkiksi Tawast Golfia ja Aulankoa, joista Riihimäki omistaa osakkeita. Hänen mukaan iso ero esimerkiksi on etenkin palkka- ja kentänhoitokuluissa.

Hänen mukaansa kustannussäästöjen ei välttämättä tarvitse näkyä esimerkiksi kentän hoitotasossa.

”Pelaajat ovat äänestäneet useina vuosina Paltamon Suomen parhaiden kenttien joukkoon”, hän muistuttaa.

Golfkentille hän kaipaa enemmän profiloitumista. Esimerkiksi Linna Golfin ja Tawast Golfin hän näkisi tulevaisuudessa mieluusti yksityisklubeina.

Riihimäki ei ole järjestöihminen

Uudeksi puheenjohtajaksi Riihimäellä ei ole antaa nimeä ehdokasta. Häntä itseään on kuulemma kysytty mukaan puheenjohtajakisaan, mutta hän vastannut sanonut kysyjille: ei kiitos.

”En ole järjestöihminen, enkä halua olla sellainen vaikuttaja. Kärsivällisyyteni ei riitä kokouksissa istumiseen”, Riihimäki sanoo.

Suorapuheisen Riihimäen mukaan järjestöihmiset voidaan hakea karkeasti kahteen joukkoon: vaikuttajiin ja pätijöihin. Riihimäen mukaan nyt liiton hallituksessa istuu enemmän jälkimmäisiä.

”Hallitukseen pitäisi saada fiksuja golfareita, jotka uskaltavat aukaista suunsa ja jaksavat tehdä töitä. Ei niin, että ollaan samaa mieltä jokaisessa asiassa ja sanotaan koko ajan joo-joota.”

Sisäpiirissä puhutaan, että liittohallituksen turkulaisesta varapuheenjohtajasta Toni Aallosta ollaan puuhaamassa uutta nuijanheiluttajaa. Riihimäki ei tästä innostu.

”Nyt pitäisi hakea kahden vuoden räjäyttäjää ulkopuolelta ja katsoa sen jälkeen maltillinen vetäjä kuvioihin. Yhteen pitää saada ehdottomasti kaikki golfin ympärillä olevat sekalaiset seurakunnat.”

Reijo Riihimäki…

…omistaa useita yrityksiä, muun muassa Hattulan ja Paltamon golfkentät.
…oli mukana 35 vuotta K-ryhmässä, joista K-kauppiaana Helsingin ja Hämeenlinnan alueella 28 vuotta.
…rakensi Hattulan golfkentän omille mailleen ja asuu kentän vieressä.
 

Etsi luettavaa