Hyppää sisältöön

Retief Goosen – Rytmillä Hall of Fame ura

Retief Goosen on ehdolla World Golf Hall of Fame arvolle.

Loistavasta rytmistä tunnettu Goosen ehti voittaa urallaan kaksi majoria ja noin kolmekymmentä kilpailua maailmanlaajuisesti. 2000-luvun aikana hän oli yksi tasaisimmista suorittajista. 

Olen itse päässyt seuraamaan Goosenin peliä muutamaan otteeseen. Miehen työskentely rangella ennen kierrosta on jäänyt yhdeksi parhaista golf kokemuksista. Vuoden 2008 WGC CA-Championship keräsi Doral Blue Monsterille kaikki maailman parhaat pelaajat. Rangella yksi kauneimmista svingeistä oli Retief Goosenilla. Miehen lämmittely ennen kierrosta oli sulavan pehmeää ja vailla minkäänlaista kiirettä. 

Hän aloitti lämmittelyn kiinnittämällä lyhyen raudan varteen painon ja lyöden todella pehmeitä ja kevyitä lyöntejä tällä painotetulla mailalla. Tämän jälkeen Goosen jatkoi lyömistä ilman lisäpainoa mutta pitäen svingin liikkeen todella pehmeänä, kuin hidastettuna. Liikkeen nopeus oli niin hidas, että lyöntien lentokaaret pysyivät matalina mutta osumat olivat puhtaita.

Retief löi palloa hidastetulla svingillä noin kymmenen minuuttia käyttäen eri mailoja. Vasta lämmittelyn loppua kohden alkoi mailan päähän tulla vauhtia, mutta en usko, että Goosen löi yhtään lyöntiä yli 70% teholla. Toisaalta liikeen pehemys saattoi luoda illuusion tavallista hitaammasta vauhdista.

Retief (-16) jäi kilpailussa lopulta toiseksi vain lyönnin päähän voittaja Geoff Ogilvystä, joka puttasi kilpailussa loistavasti. Hidastetulla svingillä harjoittelu ja lämittely jäi kuitenkin mieleen ja sitä pitää nyt muistaa käyttää yhä enemmän jatkossa. 

Täydellä mutta hidastetulla liikkeellä pelaaja saa aikaan loistavan rytmin. Kentällä lähes kaikkien liike nopeuttuu huomaamatta, joten liikkeen on hyvä olla hidas ja pehmeä rangella, jotta osa pehmeydestä siirtyy myös kentälle.

Muutama Retief Goosenin svingi:

 

Etsi luettavaa