Hyppää sisältöön

Remontti-Ruuska – kehno kausi johti muutoksiin

David Silva ja Lauri Ruuska hakevat taaksevientiin laajuutta. Muutoksen ajaminen sisään saattaa kestää jopa vuoden.

Lauri Ruuska vaihtoi David Silvan valmennukseen, koska edessä oli iso svingimuutos.

Talvella on hyvä aika harjoitella lyöntitekniikkaa.

Talvella on hyvä aika harjoitella lyöntitekniikkaa.

Getty Images

Suomen PGA:han kuuluu yli yli sata golfopettajaa, mutta vain kourallinen heistä pystyy keskittymään täyspäiväisesti kilpapelaajien valmentamiseen Yksi heistä on portugalilainen David Silva, joka työskentelee Season Golf Academyn päävalmentajana.

Silvan tavoitteena on tehdä pelaajista entistä parempia, kenties jopa pääkiertueille yltäviä pelaajia. Huipulle nousu vaatii kuitenkin kovaa työtä paitsi pelaajilta myös valmentajilta. Ja sitä he ovat tulleet tänään tekemään Espoon Suomenojalla sijaitsevaan Season Golfiin.

Lauantai on talviharjoitteluhallissa toimiman Season Golf Academyn vilkkain treenipäivä, sillä lauantaisin täällä harjoittelevat sekä juniori- että eliittiryhmät. Yhdentoista aikaan Futures-ryhmän junnut treenaavat lähipeliä alakerrassa Jouni Simanaisen johdolla. Toisen kerroksen lyöntipaikoilla puolestaan uurastavat eliittiryhmään kuuluvat pelaajat Silvan silmien alla.

Ruuska aloitti Silvan opissa

David Silva on opettanut Suomessa golfia viitisen vuotta.

David Silva on opettanut Suomessa golfia viitisen vuotta.

Jussi Miettinen

Tuorein kasvo Elite-ryhmässä on Lauri Ruuska. Hän tuli David Silvan oppiin kuukausi sitten, mutta yhteistyö myös Janne Eskolan kanssa jatkuu edelleen. Syynä vastuuvalmentajanvaihdokseen oli kehno debyyttikausi ammattilaisena

”Ketään valmentajaa ei pysty näkemään treeneissä niin paljon kuin Davidia”, Ruuska perustelee päätöstään siirtyä Season Golf Academyyn.

Ruuska pelasi viime kaudella viisi Challenge Tourin osakilpailua, mutta ei selvittänyt cutia kertaakaan. Kierroskeskiarvo kisoissa oli peräti 77 lyöntiä.

Heikko tulos ei johtunut lyöntien pituudesta, sillä Ruuska tunnetaan pitkistä draiveistaan. Sen sijaan ongelmia syntyi, kun Ruuskan olisi pitänyt osua pommeillaan väylään tai lähestymislyönneillään viheriöön.

”Lahjakkuus riitti tähän asti. Nyt pitää olla tekniikkakin hyvässä kunnossa, jos meinaa pelata tasaisemmin hyviä tuloksia”, Ruuska sanoo.

”Mitta ei lyhene”

David Silva seisoo Lauri Ruuskan takana, pitelee kiinni mailasta ja kääntää lapaa taakseviennin yläasennossa eri suuntaan. Nyt haetaan sitä, että lapa pysyisi suorana.

Monet pelaajat välttelevät svingimuutoksen tekemistä, koska sen tekeminen yleensä sekoittaa pelin pitkäksi aikaa. Ruuskalla ei kuitenkaan ollut vaihtoehtoa, jos hän mielii joskus tienata elantonsa golfammattilaisena, sillä kun taso kovenee, kentät muuttuvat vaikeammiksi ja etenkin draivien pitää osua väylään.

Ruuska onkin valmis tinkimään metreistä, kunhan saisi lyöntiin enemmän toistettavuutta ja tarkkuutta.  Hän tosin itse arvioi, ettei draivien keskimitta tule svingimuutoksen vuoksi juuri putoamaan.

”Veikkaan, että menee keskimäärin yhtä pitkälle, kun lyö suoraan palloa. Pallo rullii pitemmälle väylällä kuin karheikossa tai metsässä: pisimmät ja lyhyimmät lyönnit lähtevät pois”, Ruuska sanoo.

Svingimuutos on pitkä projekti

Ruuska siirtyi ammattilaiseksi kauden 2015 jälkeen, jolloin hän oli ehtinyt voittaa amatöörinä Suomessa lähes kaiken mahdollisen.

Ammattilaisena taso kuitenkin romahti. Yhdeksi isoksi syyksi Ruuska ja Silva näkevät juuri tekniikkavirheen. Ruuska kertoo, että liikuttaa mailaa liikaa käsillään vartalon sijaan. Lyönnit alkoivat mennä vinoon ja ongelmat kertautuivat.

Ensimmäisenä uusiksi meni taaksevienti. Tekniikkamuutoksen tekeminen on kuitenkin hidasta puuhaa. Muutoksen sisäistäminen niin, että uusi svingi toimii myös paineen alla kilpailussa, vaatii lukemattomia toistoja, Silvan mukaan jopa 15 000 – 20 000:ta lyöntiä. Ajallisesti tämä voi tarkoittaa kokonaista vuotta.

Pystympi ja laajempi liike

Muutoksen ensimmäisessä vaiheessa Silva pyrkii opettamaan Ruuskalle aiempaa pystymmän ja laajemman taakseviennin.

”Kun kädet ovat paremmassa asennossa ylhäällä, kroppa voi vetää lyönnin läpi helpommin”, Ruuska näkee.

Muutos vaikuttaa lyönteihin myös siten, että draw’n sijaan peruskierteeksi pitäisi tulla fade. Ruuska suhtautuu svingimuutokseen positiivisesti.

”Mahtava fiilis kun asiat on kontrollissa ja kun uskoo siihen mitä tekee ja näkee sen vievän oikeaan suuntaan!”, hän kirjoitti itsenäisyyspäivänä Facebookissa.

Myös Silva on nähnyt kuukaudessa Ruuskan potentiaalin.

”On hienoa, että Laurilla on niin paljon voimaa ja vauhtia, mutta niiden lisäksi tarvitaan myös hyvä svingitekniikka. Jos nämä asiat yhdistyvät, hän voi mennä todella pitkälle. Mutta se vaatii paljon työtä. Arvioisin itse, että kaksi vuotta”, Silva sanoo.

Season Golf Academy

Valmennettavia on kaudella 2016-2017 yhteensä 57

Valmennettavia on 49 Suomesta ja 5 Virosta.

Kolme valmennettavaa opiskelee Yhdysvalloissa

SGA on seurariippumaton valmennusorganisaatio eli valmennukseen voi osallistua minkä tahansa seuran pelaaja.  Talvella valmennus keskittyy Season Golfiin Espooseen, kesällä muun muassa Lohjan St. Laurence Golfiin ja RuukkiGolfiin. Talvikaudella on myös mahdollisuus valmennukseen,  pelaamiseen ja kilpailemiseen Espanjassa.

Valmennettavina on niin kilpauraa TsemppiTourilla aloittavia kuin ammattilaisia.

Päävalmentajana toimii David Da Silva, valmentajina Jouni  Simanainen ja Henri Salonen. 

 

Etsi luettavaa