Hyppää sisältöön

Rafael Nadalin tasoitus puhuttaa somessa: ”Jos hän on scr, minä olen Tiger Woods”

Rafael Nadal hallitsee osaa keskittyä ja lyödä myös golfkentällä

Rafael Nadalin kierroskeskiarvo oli kolmen kierroksen kisassa 75. Somessa Nadalin tasoituksen kyseenalaisti muun muassa aiempi tennislistan ykkönen, jonka golfiin liittyneille olympiahaaveille hymyiltiin ennen Rion 2016 kisoja.

Tennispelaajista melkoinen osa harrastaa myös golfia. Lajeissa on paljon yhteistä, tenniksessä menestyneille golftaitojen omaksuminen, vartalon ja mailan liikkeiden yhteensovittaminen sekä pallon lähettäminen oikeaan suuntaan onnistuvat keskimääräistä helpommin.

Maailman kaikkien aikojen parhaimpiin kuuluvan tennisässän Rafael Nadalin kotisaarella Mallorcalla golfturismi on erittäin merkittävä toimiala. 

Rafael Nadal osallistui lokakuun lopulla paikallisten golfammattilaisten kisaan ja pelasi kolme kierrostaan tuloksin 74-74-77 (+9) sijoittuen kuudenneksi. Vain voittaja (-1) alitti parin. 

Varsin hyvä tulos Nadalilta, joka edelleen paahtaa tennistä täysillä maailmanlistan kakkosena. Kilpailuun lähtemistä sekä tuloksia voi pitää erittäin rohkaisevina ja yllättävinä.

Järjestäjien, mahdollisesti paikallisten matkailuviraston avittamina, tuottamat ja levitetyt videot sekä kuvat nousivat nopeasti puheenaiheiksi ympäri maailman.

Pääosassa ja ainoassa roolissa arvioitavana oli tietysti Nadal.

Miehen svingiä on tutkailtu ja arvioitu somessa satojen golfia harrastavien toimesta.

Hämmästyttävän suuri osa kaikkien alojen asiantuntijoista on epäillyt Nadalin tasoitusta, joka jossain yhteydessä on määritelty nollaksi (scr).

Hyvin mahdollista on se, että kaikkien osallistujien nimen perään (scr) on lyöty automaattisesti sen johdosta, että kisa oli ammattilaisille tarkoitettu.

On vaikeaa kuvitella, että tenniksessä kaiken saavuttanut mestari lähtisi järjestelemään itselleen tasoaan parempaa tasoitusta kepulikonstein.

Nadalin svingiä arvioitiin puutteelliseksi ja riittämättömäksi scr-tasolla pelaamiseen. Kommentit olivat jopa varsin ivallisia.

Olympialaisiin golfarina pyrkinyt Kafelnikov rinnasti itseään Tiger Woodsiin

Pisimmälle meni Twitterissä Venäjän entinen tennisässä Jevgeni Kafelnikov, joka itse on tähdännyt huipuksi myös golfissa. Tenniksessä Kafelnikovin näytöt ovat kivikovia. Ansiolistalla on kaksi Grand Slam -turnauksen voittoa sekä maailmanlistan ykköspaikka 90-luvulla.

”Jos Nadalin tasoitus on scr, minä olen Tiger Woods”, Kafelnikov heittäytyi mielestään leikkisäksi twiitissään arvioidessaan Nadalin golftaitoja.

Kafelnikoville itselleen asetettiin punaista mattoa ja golfveturin asemaa kotimaassaan 2010-luvun alkupuolella.

Vakavalla naamalla venäläiset,  Kafelnikov itse ja Challenge Tourin kisojen järjestäjät (myös Suomessa) uskottelivat / uskoivat Kafelnikovin olevan itänaapurimme edustaja Rion olympialaisissa 2016. Näillä ennusteilla ja määritelmillä markkinoitiin golfia Venäjällä sekä kilpailuja, joihin hän osallistui. 

Riman asettamisessa korkealle ei ole mitään pahaa, mutta tietty realismi niissä olisi hyvä pitää pohjalla, kun aletaan isommin maailmalle kailottelemaan.

Golfissa hän kilpaili villeillä korteilla lähinnä Challenge Tourilla, mutta myös muutamaan otteeseen ET:lla kotimaassaan. Menestystä ei tullut, kierrostulokset vaihtelivat 75-85:n välissä ,ja nimen perään kirjattiin lähes poikkeuksetta tuloslistalla MC.

Yritykset jäivät odotetusti varsin ponnettomiksi. Kesken ”olympiaprojektin”  Kafelnikov turhaantui ja riitaantui Venäjän Golfliiton kanssa. Hän suunnitteli jopa kansallisuuden vaihtamista pyrkiäkseen olympialaisiin Ukrainan edustajana. Tämä suunnitelma ei edistynyt, eikä Kafelnikovista ole kuultu golfin osalta moneen vuoteen.

Venäjä on edelleen etenkin miesten golfissa sikeää talviunta nukkuva kansakunta, jonka paras edustaja maailmanlistalla on sijalla 1975. 

Tältä näyttää Nadalin svingi

Rafael Nadalin valmistautuminen lyöntiin,  intensiivinen keskittyminen ja svingi kertovat sen, että asenne on yhtä kova kuin tenniskentillä. Rautainen fysiikka tuo tasapainon, rytmin ja vähintään kohtuulliset liikeradat lyöntiin.

Huomionarvoista on etenkin se, että Nadalilla on käsitys siitä, että kyseessä on heilahdusliike taakse ja eteen, ei aggressiivinen nykäisy.

Nadalin lyömistä ja peliä katselisi livenä mielellään pidempääkin. Videon pohjalta on helppo arvioida, että tekemisessä on paljon oikeita osioita rakenteilla. 

Tuloksista 74-74-77 valtaosa golfareista on aidosti kateellisia, syystäkin.

Nadalin parhaat golfvuodet osuvat oletettavasti niihin vuosiin, kun hän on  tennisuransa jälkeen ehtinyt pelata golfia viidestä kymmeneen vuotta. Golfissa kilpaileminen tuskin nousee Nadalin elämässä tärkeään asemaan, itsensä kehittäminen haastavassa lajissa varmasti kiehtoo. Sen havaitsee Nadalin valmistautumisesta lyöntiin.

Ivan Lendl olisi vaihtanut tenniksen golfiin

Muistaa sopii sekin, että maailman tennisykkösistä Ivan Lendl oli jo aktiiviuransa aikana avoimesti golfiin höyrähtänyt. Lendl paneutui golfin saloihin ja itsensä kehittämiseen tavalla, joka hämmästytti jopa hänen valmennusryhmäänsä tämän pelatessa golfia jopa samana päivänä tennisturnausten aikana.

Ivan Lendl (oik.) on jakanut oppejaan useille tennishuipuille. Vasemmalla Andy Murray.

Ivan Lendl (oik.) on jakanut oppejaan useille tennishuipuille. Vasemmalla Andy Murray.

GETTY IMAGES

Lendl totesi antamissaan haastatteluissa, että jos hän olisi juniori-ikäinen, lajivalinta tenniksen ja golfin välillä kilpaurheiluna päätyisi selkeästi golfiin. 

Lendl mittautti tasoaan kakkostason ammattilaiskisoissa villeillä korteilla, mutta ei myöhäisen aloittamisensa takia kehittynyt golfissa eturivin taiteilijaksi.

Etsi luettavaa