Hyppää sisältöön

Raastuvassa nähdään: Mickelson, DeChambeau ja yhdeksän muuta haastoivat PGA Tourin oikeuteen

Phil Mickelson ja Ian Poulter ovat niiden 11 pelaajan joukossa, jotka ovat jättäneet haasteen PGA Touria vastaan. KUVA: GETTY IMAGES

Taistelu PGA Tourin ja LIV Golfin välillä on etenemässä oikeustaisteluksi. Yksitoista LIV Golf -pelaajaa on jättänyt haasteen PGA Touria vastaan kilpailun rajoittamisesta.

Saudi-Arabian valtionrahaston PIF:n omistamaan LIV Golfiin suurella rahalla siirtyneet yksitoista pelaajaa haluavat osallistua myös PGA Tourin kilpailuihin. Tämä tuli selväksi eilen, kun yksitoista pelaajaa haastoi PGA Tourin oikeuteen.

Kyseiset pelaajat ovat:

 • Phil Mickelson
 • Bryson DeChambeau
 • Ian Poulter
 • Talor Gooch
 • Hudson Swafford
 • Matt Jones
 • Abraham Ancer
 • Carlos Ortiz
 • Pat Perez
 • Jason Kokrak
 • Peter Uihlein. 

Haasteessa eivät ole mukana Henrik Stenson, Dustin Johnson, Sergio Garcia, Brooks Koepka, Lee Westwood ja Louis Oosthuizen.

Yhdentoista pelaajan jättämässä haasteessa on yli sata sivua. Tavoitteena on se, että PGA Tour kumoaisi pelaajille langetetun pelikiellon.

”Tämän toiminnan tarkoituksena on kumota PGA Tourin kilpailunvastaiset säännöt ja käytännöt, jotka estävät näitä riippumattomia golfaajia pelaamasta milloin ja missä he haluavat”, valituksessa väitetään.

Haasteessa kyse on pitkälti kilpailuoikeudellisista kysymyksistä. Onko PGA Tourilla määräävä markkina-asema miesten huippugolfissa. Ja jos on, käyttääkö se asemaansa kilpailun rajoittamiseen.

Ratkaisevaa lienee se, millainen sopimussuhde pelaajilla on PGA Touriin. Ovatko pelaajat täysin itsenäisiä ammatinharjoittajia vai voiko PGA Tour säännöillään estää kiertueelle pelioikeuden omaavia pelaajia osallistumasta kilpailuihinsa, mikäli he rikkovat kiertueen asettamia sääntöjä?

Yli sadan sivun haaste

Pelaajien jättämässä haasteessa on 105 sivua.

Asiakirjassa ilmenee esimerkiksi se, että PGA Tour lätkäisi määräaikaisen pelikiellon Phil Mickelsonille jo maaliskuussa, vaikka julkisuuteen kerrottiin, että Mickelson olisi jäänyt tauolle vapaaehtoisesti. Haasteen mukaan rangaistuksen syynä oli se, että Mickelson houkutteli muita pelaajia LIV Golfiin.

Myöhemmin Mickelson haki vapautusta pelikiellosta, mutta PGA Tour epäsi tämän, koska hän oli osallistunut Lontoossa pidettyyn LIV Golfin ensimmäiseen osakilpailuun.

Haaste paljastaa myös erikoisia tosiasioita myös sen tekijöistä. Esimerkiksi Bryson DeChambeau sanoi julkisuuteen yhtä ja oli toiminut kulisseissa päinvastaisesti.

DeChambeau julkaisi helmikuussa tiedotteen, jossa hän kertoi jatkavansa PGA Tourilla niin pitkään kuin parhaat pelaajat pelaavat sillä. Golf.comin selvityksen mukaan haasteesta käy kuitenkin ilmi, että tuossa vaiheessa DeChambeau olisi jo allekirjoittanut sopimuksen LIV Golfin kanssa.

Haasteen mukaan DeChambeau olisi kuitenkin ollut jollain tapaa pakotettu puhumaan PGA Tourin puolesta.

Augustan puheenjohtaja vetosi huhtikuussa pelaajiin

Vaikuttaa siltä, että pelaajien kohteena on koko miesten huippugolfin ekosysteemi, johon lukeutuvat kiertueiden lisäksi myös major-turnauksien järjestäjät.

Haasteessa käy nimittäin ilmi se, että Masters Tournamentia emännöivä Augusta National oli vahvasti LIV Golfia vastaan. Dokumenttien mukaan Augusta Nationalin puheenjohtaja Fred Ridley olisi huhtikuussa kilpailun yhteydessä ohjeistanut pelaajia osallistumatta LIV Golfin tapahtumiin.

European Tourin toimitusjohtaja Keith Pelley olisi tavannut LIV Golfin edustajia jo viime vuonna. Haasteen mukaan Pelley olisi todennut tapaamisessa, että suurin este uuden kiertueen läpilyömiselle on PGA Tourin ylivalta ja sen suhde DP World Tourin kanssa.

Nyt Pelleyn sanoja käytetään häntä vastaan haasteessa.

Lisäksi haasteessa valitetaan sitä, että golfissa palkkiot ovat kasvaneet muita ammattilaisurheilulajeja heikommin, vain 2,5 prosenttia vuodessa. Vertailukohtana haasteessa käytettiin muun muassa NFL:ää, jossa pelaajien palkkiot ovat kasvaneet jopa 15 prosenttia vuositasolla.

Haasteessa myös väitetään, että PGA Tour olisi keinoja kaihtamatta pyrkinyt vaikuttamaan pelaajien päätökseen olla liittymättä LIV Golfiin. Pelaajia on haasteen mukaan uhkailtu esimerkiksi eläkerahojen jäädyttämisellä.

PGA Tour ei aio perääntyä

Peli on nyt käymässä entistä rumemmaksi miesten huippugolfin valtataistelussa, eikä PGA Tour aio perääntyä langettamistaan pelikielloista.

Tämä kävi ilmi myös PGA Tourin komissaarin Jay Monahanin keskiviikkona kiertueen pelaajille lähettämässä muistiossa, jossa hän ei kertaakaan käyttään LIV Golfista sen oikeaa nimeä, vaan puhui koko ajan Saudi Golf Leaguesta.

Monahanin mukaan LIV Golfiin liittyneet pelaajat, jotka haluavat pelata myös PGA Tourilla ”yritttävät käyttää PGA Touria hyväkseen mainostaakseen itseään ja hyödyntääkseen etujasi ja ponnistelujasi”.

”Jos antaisimme pelaajien tulla takaisin kilpailuihimme, se vaarantaisi kiertueen ja kilpailut. Se myös koituisi organisaatiomme, yhteistyökumppaniemme, pelaajiemme ja faniemme vahingoksi. Heidän nostamansa oikeusjuttu jollakin tavalla odottaa meidän uskovan päinvastaiseen, minkä vuoksi aiomme tuoda kantamme selkeästi ja tarmokkaasti”, Monahan kirjoitti.

Etsi luettavaa