Hyppää sisältöön

Pysäyttävä kuva golfarien väliinpitämättömyydestä – korjaathan aina alastulojälkesi viheriöllä

Ei hyvältä näytä - pallot on aseteltu paikkaamattoman alastulojäljen kohdalle.

Hirsala Golfin kenttämestari Janne Lehto havainnollisesti nerokkaalla kuvalla sen, miksi alastulojälkien paikkaamisesta kannattaa pitää meteliä.

Golfpallojen alastulojälkien paikkaamattomuus on golfkenttien ikuisuusongelma ympäri maailman, eikä Suomi muodosta asiassa poikkeusta.

Vaikka asiasta muistutetaan pelaajia tuon tuosta, viesti ei tunnu menevän perille. Paikkaamattomia alastulojälkiä näkyy kentillä edelleen paljon, samoin huolimattomasti paikattuja alastulojälkiä.


”Rikkakasvit, kuten kylänurmikka iskee heti, jos alastulojälkiä ei paikkaa.”

– Janne Lehto


Hirsala Golfin kenttämestarille Janne Lehdolle paikkaamattomat tai huonosti paikatut alastulojäljet aiheuttavat ylimääräistä työtä.

Hirsalan 14 on lyhyt par 3. Siksi alastulojälkiä syntyy todella paljon.

Hirsalan 14 on lyhyt par 3. Siksi alastulojälkiä syntyy todella paljon.

Janne Lehto

Niinpä hän otti mallia maailmalta ja päätti havainnollistaa ongelman laajuutta asettamalla pallon jokaisen paikkaamattoman tai huonosti paikatun alastulojäljen kohdalle työpaikkansa 14. reiällä. 

Sen jälkeen hän otti kuvan ja iski sen ihmetelväksi Hirsala Golfin Facebook-sivulle. Päivityksestä tuli pieni hitti, sillä golfarit ovat jakaneet sitä noin 50 kertaa ja se on Lehdon mukaan Hirsala Golfin luetuin Facebook-päivitys koskaan.

Lehto ei ollut ensimmäistä kertaa asialla, sillä viime vuonna hän otti samanlaisen kuvan kakkosen viheriöltä. 

”Molemmat (Hirsalan 2 ja 14) ovat lyhyitä par 3:sia. Sen takia alastulojälkiä syntyy paljon”, Lehto sanoo.

Rikkakasvit iskevät, jos jälkeä ei paikkaa

Paikkaamaton alastulojälki ei muodosta ainoastaan pelillistä ongelmaa, kun pallo vaihtaa kuopan kohdalla yllättäen suuntaan.

”Rikkakasvit, kuten kylänurmikka iskee heti, jos alastulojälkiä ei paikkaa. Me olemme onneksi saaneet se ihan hyvin pidettyä aisoissa”, Lehto sanoo.

Kaikkiaan palloja löytyy kuvasta noin 400 kappaletta. Se on paljon, sillä yksikin paikkaamaton tai huonosti paikattu jälki viheriöllä on liikaa.

Alastulojälkien paikkaamisessa on tärkeää se, että jälki paikataan tehdään mahdollisimman nopeasti. Tällöin viheriön kokema ”ruhje” toipuu ennalleen vuorokauden sisään. Mikäli jäljen jättää paikkaamatta tai sen tekee huonosti, viheriöllä kestää jopa kolme viikkoa tervehtyä.

Toimi näin:

  • Kanna aina mukana kierroksella griinihaarukkaa. Tiilläkin jäljen paikkaaminen onnistuu.
  • Mikäli lyöt pallon ilmassa viheriölle, etsi ensimmäisenä käsiisi pallon alastulojälki.
  • Paikkaa jälki työntämällä pallon syrjäyttämä maa takaisin. Viheriön pinta voi olla sen jälkeen hieman kohollaan, joten taputtele lopuksi pinta tasaiseksi putterin pohjalla.
  • Muistathan, että nostamalla maata ylöspäin juuret nousevat ja ruoho kuolee.

 

Etsi luettavaa