Hyppää sisältöön

Puttiliikkeen muoto määrittää lavan asennon

Lavan asento osumahetkellä on oikeaan suuntaan lähtevän putin tärkein muuttuja, muistuttaa PGA-valmentaja Timo Karvinen.

Pelaajat käyttävät usein paljon aikaa ja energiaa kontrolloidakseen lavan asentoa, mutta unohtavat perusasioiden merkityksen liikkeen symmetriaan. Tällä viikolla perehdymme puttiliikkeen muotoon ja lavan rotaatioon vaikuttaviin tekijöihin.

Alkuasento ja tähtäys

Putin liikkeen muotoon vaikuttaa merkittävästi alkuasento. Tarkista vartalon, silmien, käsivarsien ja lavan linjaus kohdelinjan suuntaisesti.

Tämän lisäksi mailan lapa tulee olla suunnattu oikein. Hartioiden ja käsivarsien linjauksella on merkittävä rooli liikkeen muodolle. Tämän vuoksi perusasioita tulisi tarkistaa säännöllisesti harjoittelemalla apuvälineiden ja harjoitusaseman avulla.

Liikeradan muoto määrittelee lavan kiertymisen

Putteri on tasapainotettu niin että lavan ollessa tasan maan kanssa se kulkee helpoiten symmetrisen, kaarevan liikeradan. Liikeradan muotoon vaikuttaa varren liekulman lisäksi yläselän asento maahan nähden.

Lavan asento tulee olla suora liikkeen kaareen nähden. Tilastollisesti pelaajat, joilla liikerata on suorempi, puttaavat paremmin lähietäisyydeltä, kun taas kaarevammalla liikkeellä puttaavilla on parempi vauhdin hallinta pitkissä puteissa.

Putterin painotus ja pelaajan johtava silmä vaikuttavat myös liikkeen muotoon, joten hallittu liike on usean muuttujan summa.

Apuvälineistä laatua harjoitteluun

Tarpeeseen oikeanlaiset apuvälineet edesauttavat harjoittelun laadun seurantaa. Kuvissa esiintyvät harjoitusvälineet kohdentavat huomiota erilaisiin tekijöihin. Puttityyliisi sopivan templaten ja videon avulla pääset alle asteen tarkkuuteen lavan liikesuunnassa ja kiertymisessä.

Timo Karvinen on toiminut maajoukkuevalmentajana neljässä eri maassa ja valmentaa muun muassa European Tour -pelaaja Sami Välimäkeä. Timo opettaa Espoon Golfseurassa ja talvisin Season Golfissa.

Lähde mukaan Costa Navarinoon, jonne järjestetään maalis-huhtikuun vaihteessa GoGolf-lehden opetusmatka Timon johdolla.

Etsi luettavaa