Hyppää sisältöön

Putterin nostokulma ja 2° nyrkkisääntö

Se miten pallo lähtee liikkeelle griinillä vaikuttaa putin onnistumiseen. Mitä paremmin pallo pyörii sitä parempi kontakti sillä on ruohon pintaan. Kun pallo pysyy kiinni maassa on sen liike eri kallistuksissa helpompi arvioida. Kun pallo pomppii tai liukuu se ei liiku kallistuksen mukana vaan jyrää helposti breikin läpi. Puteista tulee arvaamattomia ja hyvältäkin tuntuvat putit saattavat päätyä ohi reiästä. Putin rulli on helpompi huomata pitkässä putissa mutta tuloksissa rullin vaikutus on suurempi lyhyissä alle kolmen metrin puteissa. 

Kaikista ominaisuuksista putterin nostokulmalla on ehkä suurin vaikutus pallon rulliin. Liikaa nostokulmaa ja pallo nousee liian korkealle ruohon pinnasta. Liian vähän nostokulmaa ja pallo puristuu mailan ja maan väliin pompaten liikkeelle. Molemmissa tapauksissa pallon rulli ei ole optimaalinen, mikä saattaa johtaa missattuihin putteihin. 

Oman kokemukseni mukaan putterin ihanteellinen nostokulma osumassa on 2°. Osuman nostokulmaan vaikuttaa tietysti mailan nostokulma ja käsien sijainti. Jos kädet ovat reilusti lavan edellä osumassa tarvitset suuremman nostokulman. Itse puttaan parhaiten kun mailan varsi on pystysuorassa osumassa säilyttäen lavan oman nostokulman. Siksi omassa putterissani nostokulma on tasan 2°. Jotkut taas tykkäävät lyödä palloon putterin nousevalla liikkeellä. Tällaisella strokella lavan nostokulma voi olla jopa pienempi kuten 1°.

Itse löysin sopivan nostokulman testaamalla eri loftisia puttereita 6°- 0° haarukassa ja suosittelen jokaiselle vastaavaa testausta. Suosittelen kuitenkin, että pyrit 2° nostokulmaan osumassa. Tarkkailemalla omaa puttiasentoa voit melko helposti arvioida missä asennossa maila osuu palloon. Oman putterin nostokulma on helppo testata ja säätää asiantuntevassa golfliikkeessä tai pro shopissa. 

Etsi luettavaa