Hyppää sisältöön

Putissa yhdistyvät tiede ja taide – kolme putin perustetta

Tuoreessa opetusjutussa PGA-valmentaja Timo Karvinen keskittyy puttipeliin. Puttia tulee kehittää siinä missä täyttä lyöntiä pitkäjänteisesti ja kohdentaa harjoittelu oikeisiin asioihin.

Putti on yhdistelmä tiedettä ja taidetta. Pallon lyömiseen haluttuun linjaan ja griinin lukemiseen voidaan käyttää apuna tiedettä, kun taas vauhdin hallintaan ja rytmiin tulee yhdistää taidetta.

Puttia tulee kehittää siinä missä täyttä lyöntiä pitkäjänteisesti ja kohdentaa harjoittelu oikeisiin asioihin. Puttailu ennen kierrosta ei ole harjoittelua vaan tuntuman hakua päivän olosuhteisiin.

Putin kehitysprosessi vaatii syvempää perehtymistä aiheeseen ja on oikein toteutettuna mielenkiintoinen prosessi, joka palkitsee kärsivällisen harjoittelijan.

Lähetä pallo linjaan

Pallon lähettäminen haluttuun linjaan on hyvän puttaamisen tärkein peruste. Pallon lähtösuuntaan vaikuttaa yli 90 prosenttia lavan asento osumahetkellä. Yleisesti voidaan todeta että hyvä puttaaminen alkaa toistettavasta tähtäyksestä.

Harjoittele tähtäystä ja vartalon linjausta säännöllisesti hyödyntäen erilaisia apuvälineitä. Kuvassa tiistä tehty portti helpottaa lavan asennon kontrollointia. Naru puttilinjan päällä havainnollistaa liikkeen suuntaa ja pallon lähtösuuntaa.

Tässä kuvassa käsivarsien linjauksen apuna on putteriin kiinnitettävä tikku. Hallissa voi vastaavaan käyttää laservaloa ja poikittain puttilinjaan olevaa teippiä griinissä. Toistamalla putteja narua tai valoa pitkin kehität liikkeen kontrollia.

Puttilinjan lukeminen

Puttiin valmistautuminen vaatii havainnointia ja päätöksentekoa. Aloita linjan luku katsomalla mistä kohtaa pallo putoaa reikään ja millä etäisyydellä kallistus vaikuttaa palloon. Kun breikkipiste ja putoamiskohta ovat selkeitä, helpottuu tarvittavan vauhdin hallinta huomattavasti. Tee vahva päätös linjasta ja tunne vauhti, joka siihen tarvitaan.

Kontrolloi vauhti

Visualisoi millä vauhdilla pallo kulkee breikkipisteen kautta reikään. Siirrä nähty vauhti tunteeksi harjoitusputtien avulla. Rutiineja tulee harjoittaa jatkuvasti ärsykettä vaihtaen. Muuta etäisyyttä ja kaltevuutta, kunnes koko prosessi hioutuu huipputasolle.

Erilaiset ruoholajikkeet kasvusuuntineen ja griinien nopeudet luovat mielenkiinnon niille pelaajille, jotka haluavat perehtyä puttaamiseen syvemmin.

Timo Karvinen on toiminut maajoukkuevalmentajana neljässä eri maassa ja valmentaa muun muassa European Tour -pelaaja Sami Välimäkeä. Timo opettaa Espoon Golfseurassa ja talvisin Season Golfissa.

Lähde GoGolfin mukaan Costa Navarinoon, jonne järjestetään maalis-huhtikuun vaihteessa GoGolf-lehden opetusmatka Timon johdolla.

Etsi luettavaa