Hyppää sisältöön

Prosenttipeliä: European Tourin karsinnat käynnistyvät 17 suomalaisen voimin ykkösvaiheesta

Peter Erofejeff on tehnyt tempun

Jos pelkkiin prosentteihin on tuijottaminen, on ensimmäisestä vaiheesta finaalikarsintaan saati European Tourille pääseminen todella vaikeaa hommaa. Seitsemäntoista suomalaista aloittaa karsinnan ykkösvaiheesta. Jos heistä yksikin yltää mukaan karsintafinaaliin, olisi se tilastojen valossa jo upea suoritus!

European Tourin karsinnat käynnistyvät suomalaisittain 10.9. eli ensi viikon tiistaina. Ensimmäisen vaiheen karsintoihin osallistuu 17 suomalaispelaajaa. Vähintään toiseen vaiheeseen paikkansa on lunastanut Challenge Tour -kolmikko Roope Kakko, Antti Ahokas ja Oliver Lindell sekä erittäin hienon nousun Pro Golf Tourilla tehnyt Sami Välimäki. Finaaliin pääsee suoraan ainakin Janne Kaske

Jos European Tourilla ei tule loppukaudella suurempaa menestystä, niin myös Tapio Pulkkasella ja Kim Koivulla on paikka finaalikarsintaan. 

Karsinta European Tourille on siis kolmeosainen. Ensimmäisestä vaiheesta toiseen vaiheeseen matkaa noin 25 % pelaajista, Toisesta vaiheesta finaalikarsintaan noin 20% osallistujista. Finaalista jaetaan 25 paikkaa 156 pelaajan kilpailusta European Tourille. 

Suomalaisista karsintojen kautta kortin ovat historian saatossa onnistuneet saavuttamaan Tuomas Tuovinen, Roope Kakko, Mikko Korhonen ja Peter Erofejeff. Muut suomalaiset ovat menneet European Tourille aina Challenge Tourin läpi. 

Peter Erofejeff ja Tuomas Tuovinen tekivät tempun vaikeimman kautta, eli pelasivat kaikkien kolmen vaiheen läpi mennessään karsinnoista. Tähän pystyy vuosittain yleensä vain muutama pelaaja 25 kortin saavasta. 

Karsinnoissa on kuitenkin jaossa myös pelipaikkoja Challenge Tourille. Kaikki finaaliin pääsevät saavat teoreettisen pelioikeuden Challenge Tourille ja kaikki finaalissa cutin selvittäneet saavat vahvan pelioikeuden Challenge Tourille. 

Seuraavassa GoGolfin prosentuaalinen arvio yksittäisen pelaajan mahdollisuudesta päästä mukaan finaalikarsinnan jatkoonpääsijöiden joukkoon. Meidän arviomme mukaan olisi hieno yllätys jos ensimmäisen vaiheen karsijoista edes yksi yltäisi mukaan finaalikarsinnan kahdelle viimeiselle kierrokselle. 

Hyvä tavoite toiseen vaiheeseen pääsemiseen voisi olla 17 pelaajasta noin 5 läpäisijää, joka olisi reilusti yli prosentuaalisen keskiarvon. Toisesta vaiheesta viiden pelaajan kesken yhdenkin pääseminen finaaliin olisi hyvä suoritus, kaksi täysi jackpot. 

Finaalissa vastassa on rutinoitunutta European Tourin ja Challenge Tourin pelaajaa – siellä jo cutin selvittäminen on todella kovan luokan suoritus neljän kierroksen kisassa.

Suomalaisten suurimmat toiveet karsinnoissa lepäävät toisesta vaiheesta aloittaviin pelaajiin, jotka ovat  osoittaneet taitonsa jo ylemmillä kiertueilla tämän vuoden aikana. 

Havainnollistetaan vielä. Jos mukana olisi sata pelaajaa, niin karsinta etenee seuraavalla tavalla: 1.vaihe: 100 -> 25. 2.vaihe: 25 -> 5. Finaali cutista läpi: 5 -> 2.5. Keskimääräinen prosentti jos pelaajat olisivat kaikki samalla taitotasolla olisi siis noin 2,5 % mahdollisuutena siitä, että selviää karsintafinaalissa cut-rajan läpi. Tulee kuitenkin muistaa, että taso kovenee mentäessä karsinnan vaiheita eteenpäin, jolloin 1.vaiheen starttaajien mahdollisuudet huononevat entisestään. 

Sataa ensimmäisen vaiheen karsijaa kohden todellinen luku tulee olemaan noin 1/100 pelaajista, jotka saavuttavat pelioikeuden Challenge- tai European Tourille. 

Fleesensee (10.-13.9):

Kristian Kulokorpi (1%)

Miki Kuronen (5%)

Lauri Ruuska (8%)

Sami Santala (0,1%)

Mikael Salminen (15%)

Miro Veijalainen (0,1%)

Arlandastad (10.-13.9)

Teemu Bakker (5%)

Jonatan Jolkkonen (5%)

Juuso Kahlos (5%)

Linus Väisänen (7%)

Ebreichdorf (18.-21.9)

Alex Hietala (5%)

Matias Honkala (5%)

Ossi Mikkola (5%)

Bogogno (1.-4.10): 

Peter Erofejeff (10%)

Toffe Jusslin (0,5%)

Kalle Sneck (5%)

Bom Sucesso (9.-12.10)

Simo Haavisto (1%)

Etsi luettavaa