Hyppää sisältöön

Prinssi Andrew sulki St Andrewsin klubitalon ovet takanaan – luopui R&A:n kunniajäsenyydestä

Prinssi Andrew joutuu jatkossa ainakin virallisesti kulkemaan Old Coursella pelatessaan kassan kautta. KUVA: GETTY IMAGES

Oikeuden eteen seksuaalirikoksistaan epäiltynä joutuva prinssi ilmoitti luopuvansa R&A:n kunniajäsenyydestä. Hän toimi maailman kuuluisimman golfseuran kapteenina kahteen otteeseen ja on järjestänyt R&A:n tuella nimeään kantavaa kansainvälistä juniorikilpailua.

Iso-Britannian vallanperismisjärjestyksessä yhdeksäntenä olevan prinssi Andrew´n julkisuuteen nousseet seikkailut hänen ystäväpiiriinsä kuuluneen Jeffrey Eppsteinin järjestämissä juhlissa ovat saarivaltakunnan seuratuimpia uutisaiheita.

Prinssi Andrew joutuu USA:ssa oikeuden eteen kuultavaksi, ja hyvin todennäkoisesti hän joutuu syytteeseen alaikäisiiin tyttöihin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Häneltä on otettu pois sotilaalliset arvonimet. Andrew ei myöskään jatkossa osallistu kuninkaallisiin edustustehtävin.

Näiden linjausten seurauksena golfia koko aikuisikänsä innokkaasti pelannut ja järjestötoimintaan aktiivisesti osallistunut prinssi joutui luopumaan myös kunniajäsenyyksistään Pohjois-Irlannin kuuluisimmilla klubeilla, Royal Portrushissa, Royal Belfastissa ja Royal County Downissa.

St Andrewsin kunniatehtävät jäävät myös taakse

Tuorein seuraamus oikeuteen joutumisesta on kunniajäsenyydestä luopuminen St Andrewsissa vaikuttavasta golfin mahtijärjestöstä R&A:sta.

”Vahvistamme, että The Roayl & Ancient Golf Club of St Andrews on saanut Yorkin herttualta ilmoituksen, jossa hän kertoo luopuvansa kunniajäsenenyydestään. Kunnioitamme ja arvostamme hänen päätöstään”, kuului seuran tiedote asiaan liittyen.

Virallisesti prinssi Andrew on tehnyt seuralle oma-aloitteisesti ilmoituksen luopumisesta, mutta toinen vaihtoehto olisi saattanut hyvinkin olla seuran oma ilmoitus kunniajäsenien listalta poistamisesta.

Prinssi Andrew on ollut R&A:n kunniajäsen vuodesta 1992. Hän on toiminut mahtiseuran kapteenina vuonna 2003 ja toistamiseen 2004 seuran 250-vuotisjuhlien yhteydessä.

Varsinaista jäsenyyttä kuninkaallisella ei R&A:ssa ole, joten prinssi Andrewlle klubitalon ovet ovat jatkossa hänelle suljetut.

R&A:ssa on runsaasti kunniajäseniä, muun muassa seuraan kutsutut ammattilaiset. Varsinaisen jäsenyyden voi saada vain amatööristatuksella.

Etsi luettavaa