Hyppää sisältöön

Poliisi on käynyt valvomassa toimintaa golfkentillä – onko golfin harrastaminen uhattuna?

Monelle pelaajalle golf on hyvä henkireikä näinä poikkeuksellisina aikoina.

Golfliiton suositukset ovat aluehallintoviranomaisten määräyksiä tiukemmat mutta maan hallituksen suosituksia löysemmät. Siksi Golfliiton suosituksia olisi syytä noudattaa.

GOLFLIITTO LÄHESTYI eilen suomalaisia golfyhteisöjä viestillä, jossa se kertoo, että poliisi on käynyt tarkkailemassa golfkentillä ja harjoitusalueilla pelaajien toimintaa.

Tiettävästi poliisi on jäänyt tarkkailemaan joillakin Etelä-Suomen kentillä golfarien toimintaa. Tarkkailu johtunee siitä, että aluehallintovirastot ovat kieltäneet kaikki yli 10 osallistujan julkiset kokoontumiset sisä- ja ulkotiloissa. Näin epäilee ainakin Golfliitto.

”On todennäköistä, että tarkkailussa on erityisesti kokoontumisrajoitusten noudattaminen ja turvavälien pitäminen”, SGL:n toiminnanjohtaja Juha Korhosen allekirjoittamassa viestissä lukee.

”Toivomme vastuullista käytöstä niin golfyhteisöiltä kuin myös pelaajilta. Toivomme myös, että golfyhteisöt noudattavat annettua ohjeistusta ja valvovat ohjeistuksen noudattamista.”

Golfliiton mukaan pahimmassa tapauksessa seurauksena voi olla golfkenttien sulkeminen. Liitto on muun muassa suositellut, että pelaaminen tapahtuisi korkeintaan kahden hengen ryhmissä, mitä muutamaa kenttää lukuunottamatta lähes kaikki toistaiseksi aukiolevista suomalaisista kentistä myös noudattaa.

MUTTA KOSKETTAVATKO kokoontumisrajoitukset oikeasti golfia? Ei vaikuttaisi siltä.

Kun kokoontumisrajoitus astui maaliskuun puolivälin jälkeen voimaan, Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Soile Lahti kertoi Ylelle, että kuntosalit voivat olla auki edelleen.

”Lähtökohta on, että kuntosalit eivät ole yleisötilaisuuksia, joten ne eivät ole yli 10 hengen tilaisuuden kiellon piirissä”, Lahti vastasi tuolloin.

Golfkentät voidaan rinnastaa kuntosaliin, vaikka ulkotiloissa tapahtuvana urheilulajina golf monessa mielessä turvallisempi laji kuin sisätiloissa ja yleisessä käytössä olevin välein tapahtuva kuntosaliharjoittelu.

Toisaalta verkkosivujensa perusteella poliisi näyttäisi tulkitsevan lakia eri tavalla. Poliisin mukaan elokuvateattereita voi pitää auki, jos katsomossa on korkeintaan kymmenen ihmistä.

GOLFLIITON OHJEISTUKSET kokoontumisen suhteen ovat tiukemmat kuin tällä hetkellä voimassaolevat viranomaismääräykset, sillä Golfliitto suosittelee esimerkiksi kahden hengen lähtöjä normaalien neljän hengen flaittien sijaan.

Moni golfseura noudattaa Golfliiton suositusta. Ne harvat kentät, jotka suositusta eivät noudata, vetoavat siihen, että ne noudattavat viranomaisten määräyksiä eivätkä Golfliiton ohjeistusta. Perusteluna on käytetty myös sitä, että Golfliitto ei myöskään ole golfkenttien (osakeyhtiöiden) vaan golfseurojen (yhdistysten) kattojärjestö.

Toisaalta kannattaa huomioida, että myös maan hallituksen suositukset ovat paljon tiukemmat kuin viranomaisten määräykset.

Hallitus ei voi mielivaltaisesti kieltää eri yritysten liiketoimintaa, sillä Suomessa on perustuslakiin säädetty elinkeinovapaus. Toistaiseksi hallitus on kieltänyt vain yökerhojen, ravintoloiden ja kahviloiden toiminnan. Näinä poikkeusaikoina ne voivat toimia tilapäisesti vain ns. take away -periaatteella.

Se voi kuitenkin vedota ihmisiin ja yrityksiin, jotta ne toimisivat mahdollisimman vastuullisesti koronaepidemian kuriin saamiseksi. Ja näin se on myös useaan otteeseen tehnyt.

GOLFALALLA PELÄTÄÄN aidosti, että lajin harrastaminen kielletään koronan vuoksi tilapäisesti kokonaan. Tämä ei ole ainoastaan Golfliiton vaan huoli, vaan sitä pelkäävät myös monet golfkentät ja golfarit.

Itse näen, että pelkkää golfia tuskin tullaan kieltämään. Jos golf kiellettään, tällöin kyse on joko laajemmasta ulkonaliikkumiskiellosta tai liikunta-alan yritysten elinkeinonharjoittamisen yleisemmästä kiellosta. 

Hallitus voisi turvautua tällaisiin entistä voimakkaisiin rajoitteisiin, jos epidemia alkaisi levitä Suomessa hallitsemattomasti.

Juuri nyt näyttää siltä, että nykyiset rajoitukset purevat. Esimerkiksi tehohoidossa olevien potilaiden määrä ei ole viime päivinä lisääntynyt. Sairaalahoidossa olevien määrä on jopa laskenut hieman.

On kuitenkin vielä liian aikaista tuudittautua näihin lupaaviin lukuihin, sillä herpaantuminen voi johtaa uuteen syöksykierteeseen, joka pahimmillaan asettaa terveydenhoitojärjestelmämme kantokyvyn koetukselle, kuten esimerkiksi useassa Euroopan maassa ja osassa Yhdysvaltoja on jo käynyt.

Tämän välttääksemme meidän on jatkettava vastuullista toimintaa jokaisella elämän osa-alueella.

KUN JULKISEN sektorin vapaa-ajan tilat laitettiin hallituksen määräyksestä kiinni, hallitus suositteli yritysten, seurakuntien ja yhdistysten tekevän samoin. Osa liikunta-alan tomijoista noudattaa tätä suositusta noudattaa, osa ei.

Golfin etuna on se, että laji on verrattain turvallinen moneen muuhun harrastukseen verrattuna. Silti mielestäni tässä tilanteessa on syytä noudattaa pikemminkin Golfliiton suosituksia kuin viranomaisten määräyksiä.

Golfliiton ohjeistukset sallivat kuitenkin vielä golfin pelaamisen toisin kuin maan hallituksen suositukset, jos niitä tulkitsee tarkasti.

Etsi luettavaa