Hyppää sisältöön

Pohjoistuuli muuttaa pelin Vierumäellä: ”Vanhoilla nuoteilla ei voi mennä”

Sami Välimäen starttiaika huomenna on klo 13.10  ja Antti Ahokkaan 13.30.

Vierumäellä tuskin nähdään viime vuoden kaltaisia tulosmurskajaisia, mikäli tuulen suunta ja nopeus pysyvät samana kuin keskiviikkona.

Pelikirja menee uusiksi. Näin totesi Antti Ahokas keskiviikkona Vierumäki Finnish Challengen pro am -turnauksen jälkeen. Syy tähän on se, että jo keskiviikkona kentällä puhalsi tuuli pohjoisesta, mikä on poikkeava tuulensuunta tähän aikaan vuodesta.

Pohjoistuulen takia esimerkiksi kolme par viitosta (9., 12. ja 18.) on paljon vaikeampi lyödä päälle kahdella kuin viime vuonna, koska ne pelataan vastatuuleen. Par viitosista ainoastaan ykkösreiällä tuuli on myötäinen, joten se tullee olemaan yksi kentän helpoimmista rei’istä, mikäli tuulen suunta ei muutu viikon aikana.

Keskiviikkona sää Vierumäellä oli ajankohtaan nähden myös kolea, joten Ahokas kiersi kenttää ainakin osan aikaa pipo päässä. Aamulla elohopea nousi lämpömittarissa hädin tuskin päälle kymmenen, ja kylmän tuulen takia pelaajat saivat pukea kunnolla vaatetta ylleen. Iltapäivällä lämpötila kohosi seitsemääntoista, mutta tuuli pysyi melko kovana koko ajan.

Hieman samanlaista säätä on odotettavissa myös kilpailun kahdelle ensimmäiselle päivälle. Ahokas uskoo, että viime vuoden kaltaisia tulosmurskajaisia tuskin nähdään tällä viikolla. Tuolloin Kim Koivun voittotulos oli -21. Samaan ylsi tuolloin uusintatappion kärsinyt Robert McIntyre, joka on tehnyt tänä vuonna läpimurron pääkiertueella.

”Tuuli on täysin päinvastainen kuin aiempina vuosina. Minun arvaukseni on, että tulostaso ei tule olemaan yhtä matala kuin aiempina vuosina”, Ahokas sanoi.

”Kenttä pelataan nyt hyvin erityyppisenä. Raffeja ei edelleenkään oikein ole, mutta griinit ovat kovat ja nopeat.”

Lindell säästelee draiveria

Tämän päivän pro am -kisassa kovat viheriöt yllättivät monet pelaajat. Esimerkiksi Oliver Lindell totesi kierroksen jälkeen joutuneensa esimerkiksi 17. reiällä paikkaan, josta hänellä ei ollut lyöntiä, vaikka mies tunnetaan pehmeistä käsistään juuri viheriön ympäristössä.

Myös omassa ryhmässäni pelannut Daniel Gavins oli monta kertaa ihmeissään, kun pallo ei pysähtänyt myötätuulessa vajailla wedgeillä ja rulli pitkän matkaa reiän yli.

Myös Ahokas painotti, että vajaat wedget ja chippaaminen on haastavaa. Sen vuoksi esimerkiksi myötätuuliväylillä ei välttämättä ole järkevää lyödä draiverilla tiiltä, vaan jättää pallo hieman kauemmaksi täyden lyönnin päähän reiästä.

”Vanhoilla nuoteilla ei voi mennä”, Ahokas korosti.

Lindell arvioi, että hän aikoo lyödä draiverilla kuusi kertaa per kierros. Toisaalta hän pelasi viimeksi Itävallassa päätöskierroksen ilman kumpaakaan puumailaa ja sijoittui neljänneksi.

Vierumäellä on kuitenkin tilaa missata, sillä vaikka pallo ei osuisi väylään, sitä reunustavat karheikot ovat niin hentoja, etteivät ne juuri rankaise ammattilaisia.

Välimäellä väliviikko Pro Golf Tourilta

Sen sijaan kauden toiseen Challenge Tour -kisaansa valmistautuva Sami Välimäki lähtee liikkeelle rohkealla taktiikalla. Hän aikoo avata ainakin kymmenellä reiällä draiverilla.

Välimäen tavoitteena on pelatata ehjiä kierroksia ja läpäistä cut. Sen hän on tehnyt vain kerran aiemmin urallaan, ja tuolloinkin Vierumäellä oltuaan kaksi vuotta sitten hienosti parhaana suomalaisena 11:s kisassa. Yhteensä CT-startteja on ennen tätä viikkoa kolme.

Tänä vuonna nokialainen pelaa ainoana suomalaisena Saksan Pro Golf Touria, jossa hän on ennen kiertueen viittä viimeistä kilpailua kymmenentenä. Siellä hänen tavoitteensa on nousta kauden päätteeksi viiden joukkoon, joka toisi paikan Challenge Tourilla kaudeksi 2020.

”Näillä puheilla aion pelata ne kaikki, ellei sitten tule jotain muutosta ohjelmaan”, sanoo Välimäki.

Kova tasoinen kilpailu luvassa

Viime vuonna suomalaismenestys Challenge Tourin kisassa oli huima, kun viiden parhaan joukossa oli kolme suomalaista: Koivu voitti, Ahokas oli neljäs ja Kalle Samooja viides.

Tänä vuonna suomalaismenestys tulee olemaan vaikeampaa, sillä Koivu ja Samooja pelaavat European Tourilla, eikä suomalaismenestys haastajatasolla ole ollut yhtä hyvää kuin viime kaudella.

Lisäksi Vierumäen kilpailun taso on aiempia vuosia kovempi. European Tourilla on nyt kaksi perättäistä väliviikkoa, joten moni European Touria pääasiassa pelaava pelaa tällä viikolla Suomessa.

Mukana on ainakin kymmenen entistä European Tour -voittajaa: Roope Kakko, Martin Wiegele, Ricardo Santos, Ross McGowan, Gavin Moynihan, José-Felipe Lima, Julian Quesne, Rikard Karlberg, Gregory Havret ja Gregory Bourdy.

Kakko ei tänään osallistunut pro-am-kilpailuun, koska vanha vaiva, niveltulehdus oireili. Tämänhetkisen tiedon mukaan Kakko lähtee kuitenkin kisaan mukaan huomenna.

Etsi luettavaa