Hyppää sisältöön

Peter Huntin suuret suunnitelmat

Mikäli asia olisi vain Peter Huntista kiinni

Pärnu Bay Golf Links on noussut Manner-Euroopan parhaiden kenttien joukkoon. Kentän omistaja Peter Hunt kertoo ensimmäisenä GoGolfille uusista suunnitelmistaan.

TOUKOKUUN LOPULLA Pärnu Bay Golf Linksin omistajalla Peter Huntilla on isoja uutisia kerrottavanaan. Ruotsalais-virolainen yrittäjä istuu kentän modernin klubitalon yläkerrassa ja paljastaa, että kenttää aiotaan laajentaa yhdeksällä reiällä.

Laajennusta on suunniteltu jo jonkin aikaa, ja Hunt on juuri pitänyt hankkeesta palaverin kenttäsuunnittelija Lassi Pekka Tilanderin kanssa. Suomalainen on vastannut palkitun 18-reikäisen kentän suunnittelusta, ja nyt hänelle on luvassa lisää töitä Pärnussa.

”Olen jo alkanut hahmotella kenttää ja suunnitella reititystä. Sopimusta meillä ei vielä ole, vaan teen tätä tuntityönä. Tapaamisia meillä on ollut kuukausittain”, Tilander valottaa.

Laajennuksen tiellä on kuitenkin yksi este: viranomaisten myöntämä rakennuslupa puuttuu. Hunt kuitenkin uskoo, että uusilla rei’illä olisi mahdollista pelata jo kolmen vuoden kuluttua.

Arvio saattaa olla optimistinen, sillä kesti pitkään, ennen kuin Hunt – tai oikeastaan hänen omistamansa yritys – sai luvan nykyisen kentän rakentamiseen.

”Ympäristöviranomaiset eivät olisi halunneet meidän rakentavan näin lähelle rantaa, mutta lopulta kaikki ymmärsivät, että emme halua vahingoittaa luontoa ja että olemme erittäin varovaisia toiminnassamme”, Hunt sanoo.

Myös uudet yhdeksän reikää on tarkoitus rakentaa rantaan. Ne korvaisivat nykyisen, sisämaassa kulkevan etuysin, josta tulisi oma erillinen kokonaisuutensa.

”Aloitamme rakentamisen heti, kun meille näytetään vihreää valoa”, Hunt lupaa.

 

KUN GOLFKENTTÄÄ alettiin alun perin kaavailla Pärnun eteläpuolella sijaitsevaan Tahkurannan kuntaan, Peter Huntilla ja Lassi Pekka Tilanderilla ei ollut sen kanssa mitään tekemistä.

Kentän puuhamiehenä toimi muutaman suomalaisen ja virolaisen liikemiehen muodostama ryhmittymä, jolla oli ruotsalaisen arkkitehdin Björn Erikssonin suunnittelema masterplan. Rakentamista ei kuitenkaan koskaan päästy aloittamaan. Yksi este oli se, että osa väylistä kulki sellaisella alueella, joka ei ollut kenttähankkeen hallussa.

Eräs hankkeen hyvin tunteva henkilö, joka haluaa esiintyä jutussa nimettömänä, kertoi GoGolfille, että ryhmittymän lupaukset eivät kaikilta osin myöskään pitäneet.

”Onneksi projektille löytyi Peteriltä hyvä koti”, hän sanoo.

Hunt osti projektin itselleen vuonna 2004, ja Tilander tuli projektiin muutama vuosi sen jälkeen saatuaan toimeksiannon uuden masterplanin suunnittelusta. Tällä kertaa maalle, joka oli kokonaan kenttähankkeen hallussa.

Vanhasta hankkeesta jäi kentälle yksi muisto: iso, kaksikerroksinen vapaa-ajan asunto seisoo keskellä kenttää huikeilla merinäkymillä. Samanlaisia taloja oli tarkoitus rakentaa lisää ja myydä niitä viikko-osakkeina eteenpäin.

Rakennusaikana taloa käytettiin työmaan toimistona, mutta sen jälkeen se on ollut olemattomalla käytöllä. Pian sitäkään ei enää ole. ”Jossain vaiheessa puramme tai siirrämme rakennuksen”, Hunt toteaa.

Pelatessaan Peter Hunt katsoo kenttää kriittisesti ja pohtii, miten sitä voisi kehittää.

Pelatessaan Peter Hunt katsoo kenttää kriittisesti ja pohtii, miten sitä voisi kehittää.

Joosep Martinson

PETER HUNT on syntynyt Ruotsissa, mutta hänen vanhempansa ovat kotoisin Virosta. He pakenivat Ruotsiin toista maailmansotaa, kuten moni noihin aikoihin. Hunt varttui Norrköpingissä, jossa hän asuu edelleen. Porin kokoinen kaupunki sijaitsee Tukholmasta noin 170 kilometriä etelään.

Omaisuutensa 65-vuotias Hunt on luonut tyhjästä. Hän perusti Scandinavian Trading Housen 90-luvun alussa. Sitä ennen hän työskenteli muun muassa urheiluvälinemyyjänä. Viron itsenäistymisen jälkeen 90-luvun puolivälissä Huntin firma osti Wendre-nimisen yrityksen, kun valtion omistuksia ryhdyttiin yksityistämään. Hänelle oli iso apu siitä, että hän puhuu viron kieltä.

Huntin omistuksessa peittoja, tyynyjä ja sänkyjä valmistavan yrityksen liiketoiminta on kehittynyt suopeasti. Emoyhtiö Trading House Scandinavia on kasvanut sekä orgaanisesti että yritysostojen kautta. Nykyään se on Euroopan suurimpia alallaan.

Joitain vuosia sitten yhtiö osti Finlaysonilta Familonin liiketoiminnan ja siirsi tuotannon myöhemmin Heinolasta Viroon.

Yrityksellä on Virossa neljä tehdasta. Yksi niistä sijaitsee Pärnussa, Tallinnan-tien varrella. Yrityksen noin 1 500 työntekijästä peräti 1 200 työskentelee Virossa. Myyntikonttoreita on eri puolilla maailmaa.

”Alamme olla jo melko suuri yritys. Liikevaihtomme on 150 miljoonaa euroa”, Hunt sanoo.

 

”Olemme laittaneet tähän jo niin paljon rahaa, että meidän täytyy keskittyä ja tehdä mahdollisimman hyvää työtä.”

– Peter Hunt

 

PÄRNU BAY Golf Linksin lisäksi Trading House Scandinavian tytäryhtiö Golfer OÜ omistaa Saarenmaalla sijaitsevan Saare Golfin, joka on niin ikään Tilanderin suunnittelema. Yhtiö sai ostettua kentän edullisesti konkurssin jälkeen.

Huntin muihin liiketoimiin verrattuna golfkenttien pyörittäminen saattaa kuulostaa nappikaupalta, mutta sitä se ei ole. Huntin mukaan pelkästään Pärnu Bayhin on investoitu jopa 11 miljoonaa euroa.

”Olemme laittaneet tähän jo niin paljon rahaa, että meidän täytyy keskittyä ja tehdä mahdollisimman hyvää työtä”, Hunt sanoo.

Lisää rahaa investoidaan, kun yhdeksän reiän laajennus tulee ajankohtaiseksi. Hunt ei laske saavansa rahojaan takaisin pelkästään golfkenttää pyörittämällä, vaan tarkoituksena on kaavoittaa alueelle tontteja vapaa-ajan asuntoja varten.

”Normaalisti, kun tällaisen resortin rakentaa, tehdään ensin hieno pienoismalli ja aloitetaan kiinteistöjen myyminen lupaamalla potentiaalisille ostajille, että kahden kolmen vuoden päästä täällä on hieno golfkenttä”, Hunt sanoo. ”Me teimme päinvastoin. Rakennamme ensin huippuluokan kentän ja vasta myöhemmin alamme myydä tontteja.”

Kysyntää kuulemma riittää, mutta tonttien myynti aloitetaan vasta sitten, kun kentän laajennuksen lupa-asiat saadaan kuntoon.

”Minulla on paljon virolaisia ystäviä, jotka jo kyselevät, voimmeko ostaa täältä tontin tai talon, mutta odotamme lopullisen masterplanin valmistumista”, Hunt kertoo.

 

GOLF ON Virossa vielä sangen pieni laji. Rekisteröityneitä pelaajia on alle 3 000 ja kenttiä seitsemän. Yhtä klubia kohti jäseniä on ainoastaan noin 400, kun Suomessa vastaava luku on yli tuhat.

”Golfia pidetään Virossa vain rikkaiden harrastuksena. Haluaisin esitellä lajia tavallisille ihmisille ja tarjota esimerkiksi tehtaan työntekijöillemme mahdollisuuden pelata golfia ja suorittaa green card -kurssin”, hän näkee.

Totuus kuitenkin on, että alkeiskurssin jälkeen Pärnu Bay Golf Links on tavallisten palkansaajien ulottumattomissa. Mediaanipalkka Virossa on noin 1 000 euroa ja green fee maksaa prime time -aikaan 99 euroa.

Tulevaisuudessa tilanne saattaa muuttua, sillä Viron talous kasvaa kohisten ja ihmiset vaurastuvat. Suomeen elintasoon on kuitenkin vielä matkaa, sillä Viron bruttokansantuote asukasta kohden oli vuonna 2016 noin 16 000 euroa, kun se Suomessa oli samaan aikaan 39 000 euroa.

Viron kentillä suomalaiset matkailijat muodostavatkin nykyään suurimman vierailijaryhmän, ja näin on myös Pärnu Bay Golf Linksissä. Katseet on käännetty kuitenkin myös Ruotsiin. Pärnu Bayn ja Saare Golfin toimitusjohtajana aloitti viime vuonna ruotsalainen Peter Nyberg, joka toimi aiemmin Ruotsin ykköskentän Bro Hofin nokkamiehenä.

Kentän tunnettuutta pyritään lisäämään järjestelmällä ammattilaiskilpailuja. Toukokuussa kentällä pelattiin Nordic Leagueen kuuluva Pärnu Bay Links Challenge. Trading House Scandinavian Viron-toimitusjohtaja Pelle Norberg pitää kisaa hyvänä alkuna. Hän kertoi pro am -kilpailun palkintojenjaon yhteydessä, että suunnitteilla on European Tour -kisan järjestäminen lähivuosien aikana.

”Meillä on erittäin suuret suunnitelmat tämän kentän suhteen. Haluamme tehdä tästä täysverisen championship-kentän”, Norberg sanoi. ”Kisa voi olla joko miesten tai naisten”, hän tarkentaa.

Ladies European Tourille kenttä riittäisi sellaisenaan, mutta European Tourin kisaa ajatellen sitä pidentäisi pidentää. Tilander kertoo, että häneltä pyydettiin jo viime vuonna suunnitelmat kahdeksan back teen rakentamiseksi, mutta niitä ei ole ainakaan vielä lähdetty toteuttamaan.

Toukokuussa kenttä oli huippukunnossa, ja muodokkaat viheriöt oli jyrätty superliukkaiksi ammattilaiskisaa varten. Kentän vaikeus tulee esiin lähipelissä ja lähestymissä, mutta tyynessä kesäsäässä kenttä on huippuammattilaisille helppo. Esimerkiksi pro amissa, täydellisissä olosuhteissa parhaan ammattilaisen tulos oli kahdeksan alle parin.

Syksyllä, kun tuulee kovaa ja on kylmä, kenttä vaikeutuu merkittävästi.

Lassi Pekka Tilanderilla saattaa olla lisätöitä tiedossa Pärnussa.

Lassi Pekka Tilanderilla saattaa olla lisätöitä tiedossa Pärnussa.

Joosep Martinson

HUNT OSALLISTUI itsekin pro amiin ja oli kierroksen jälkeen yhtä hymyä. Ja miksei olisi ollut, kun kenttä keräsi vierailta paljon kehuja. Monelle ruotsalaiselle pelaajalle kierros Pärnu Bayssä oli ensimmäinen.

Kun tasoituksella 18 pelaava Hunt itse kiertää omistamaansa kenttää, hän tarkastelee sitä kriittisin silmin ja pohtii asioita, joita kentällä voisi parantaa. Esimerkiksi viime vuonna hän sai päähänsä, että bunkkerihiekat pitää vaihtaa valkoisiksi. Muutoksen torppasi Lassi Pekka Tilander, joka Huntin mukaan suuttui oikein kunnolla koko ajatuksesta.

Tilander muistaa hyvin tilanteen. Hän kuuli suunnitelmasta kenttämestarilta, eikä oikein vieläkään tunnu suhtautuvan asiaan huumorilla. ”Laitoin asiasta vihaisen viestin Huntille, toimitusjohtajalle ja kenttämestarille. Sen jälkeen asia ei ole enää tullut esille”, hän sanoo.

Yleisesti ottaen Hunt on antanut Tilanderin tehdä työnsä rauhassa.

”Peter on yksi minun parhaista asiakkaistani. Hän antoi täysin vapaat kädet tehdä sellaisen golfkentän kuin halusin. Hän puuttui projektiin suorastaan hämmästyttävän vähän”, Tilander sanoo.

Ennen kentän rakentamista Hunt esitti Tilanderille vain yhden pyynnön – tai oikeastaan toteamuksen. Hän sanoi, ettei pidä golfpallojen etsimisestä kierroksen aikana.

”Ehkä sen takia kentällä on niin paljon wasteland-alueita eikä metsää. Niistä pallon löytää helposti”, Tilander naureskelee.

Tilander lupaa, että samalla linjalla jatketaan, jos lupa yhdeksän lisäreiän rakentamiselle heltiää.

 

Peter Hunt…

…rakentaa uuden hotellin Pärnun keskustaan. Kesäisin suositun lomanviettokaupungin hotellit ovat olleet täynnä.

…toimii jalkapalloseura Norrköping IF:n puheenjohtajana. Seura voitti Ruotsin mestaruuden vuonna 2016.

…asuu Norrköpingissä, Pärnussa ja Mallorcalla.

 

Etsi luettavaa