Hyppää sisältöön

Patrick Reed johtaa US Openia – Sami Välimäki 124:s major-debyytissään

Patrick Reed johti US Openia yhdeksännen reiän birdien jälkeen lauantaina

Captain America, Ryder Cup -sankari Patrick Reed ,(-4) saa kolmannelle kierrokselle kirittäjäkseen toisen päivän parhaan tuloksen 68 pelanneen Bryson Dechambeaun (-3)

Tulostaso putosi kovan tuulen johdosta perjantaina Winged Footin kentällä  huomattavasti torstaita heikommaksi. Vain kolme miestä, DeChambeau, Bubba Watson ja Hideki Matsuyama alittivat parin ja 70 lyönnin rajan.  Kahden kierroksen jälkeen – merkin nimensä eteen tulostaululla  saa vain kuusi osallistujaa 144:sta.

Torstaina heitä oli vielä 21.

Patrick Reedin johtopaikkaa ei voi pitää yllätyksenä. Maailmanlistan kymmenes on kuluvalla kaudella pelannut ahkerammin, kuin kukaan muu tähti. Vaikka kirkkaimpia mitaleje ei ole yhtä enempää, on Reed väläytellyt vakavan hyvää peliä säännölllisin väliajoin.

 Kisoja on takana jo 19, Meksikon WGC-Championshipista teksasilainen otti makoisan ykköstilan kilpailua pitkään johtaneen Bryson DeChambeaun nenän edestä.

US Open on olllut kärkiparille vaikea rasti. Reed on ollut kerran neljäs, muut viisi osallistumiskertaa ovat jättäneet hänet kauas kärjen taakse.

Bryson DeChambeau vannotti haastattelussa lyövänsä aggressiiviseti avauksiin draiverilla myös kahdella viimeisellä kierroksella

Bryson DeChambeau vannotti haastattelussa lyövänsä aggressiiviseti avauksiin draiverilla myös kahdella viimeisellä kierroksella

GETTY IMAGES

DeChambeaun saldo on vielä heikompi. Amatöörinä 2015 saavutettu 15:s  sija on edelleen koko karriäärin paras. Hän pudotti kuitenkin melkoisen apinan selästään PGA Championshipin neljännellä tilalla. Perjantain loistopelin taustalla oli myös tähden pitkä rangesessio torstain kierroksen jälkeen.

”Lyhyilllä raudoillani löin pidemmälle kuin olin laskenut. Kalibroimme mitat ja lyönnit keskenään sykroniin”, DeChambeau julisti selvittyään aamukierroksesta.

Justin Thomas menetti kärkipaikkansa heikon alun johdosta, tuloksin 65-73,-2 hän on  mainioissa asemissa ennen viikonloppua.

Sami Välimäaen peli kulki molempina päivinä tuloksellisesti pätkittäin

Sami Välimäki säästi päivän ainoan birdiensä perjantaina viimeisellä reiälle, kentän yhdeksännelle.

Sami Välimäki säästi päivän ainoan birdiensä perjantaina viimeisellä reiälle, kentän yhdeksännelle.

GETTY IMAGES

Sami Välimäen mahdollisuudet taistella US Openin menestyksestä myös viikonloppuna valuivat pitkälti heikkoon etuysiin torstaina. Tamperelainen oli kuusi yli kahdeksan reikää pelattuaan. Seuraaavaat yhdeksän hän meni kärjen tahtia parissa, viimeisellä korttin tupsahti tupla ja tulos 78,+8.

Perjantaina heikko jakso osui kymmeneen reikään kierroksen keskellä (+7). Neljä ensimmäistä hän pelasi parissa, neljä viimeistä yhden alle. Yhteistulos 78+76,+14 jätti Välimäen kahdeksan lyönnin päähän jatkopaikasta. Ensimmäisenä päivänä hän otti rumasti tukkapöllyaä viheriöillä ja niiden vieressä.

”Vanhojen tilastojen” mukaan pelissä oli hyviä osasia väyläosumien (50%) ja viheriöosumien  (12/18)  kohdalla, jossa sijoitukset olivat kaikkien pelaajien keskuudessa 33:s ja 21:s. Tilastojen valossa perjantai oli huomattavasti ensimmäistä vaikeampi kenttäpelissä.

Birdejä korttiin kertyi vain kaksi, kunnolliset paikatkin olivat viheriöiden vaikeudet huomioiden vähissä. Sami selvisi yhdellä tuplalla, bogeja kertyi peräti 14 kahteen kierrokseen, joka kielii melkoisesta selviytymistaistelusta.

Winged Foot erotteli tehokkaasti jyvät akanoista

Kovat pinnat, pitkät karheikot ja nopeat, pakoitellen hyvinkin kinkkiset viheriöt söivät tähtipelaaja yksi toisenssa jälkeen.

Tiger Woodsn ja Phil Mickelsonin putoamiset eivät olleet suuria yllätyksiä. PGA Championshipin tähden Collin Morikawan karsiutuminen menee siihen sarjaan..Saman kohtalon kokivat myös muun muassa Justin Rose, Tommy Fleetwood, edellisvuoden voittaja Gary Woodland, Tyrrell Hatton, Jordan Spieth, sekä Sergio Garcia.

Viikonlopun menestyjiä? Nuorista miehistä Viktor Hovland, Matthew Wolff, sekä Joaquin Niemann omaavat kovan potentiaalin. Helpoin veikkaus kärjen takaa voitoon nousijaksi on Xander Schauffele,  jonka neljän lyönnin takamatka pitkän viikonlopun aikana on  helposti ajettavissa kiinni.

US OPen, tuloslista

Etsi luettavaa