Hyppää sisältöön

Pariisi 48 tunnissa – Ryder Cup -kenttä ja tunnettuja nähtävyyksiä

Le Golf Nationalin klubitalon sisäänkäynti. Klubiravintola on kohtuuhintainen.

Pariisi on aina hyvä idea, huudahti Audrey Hepburn elokuvassa Sabrina. Sama ohjenuora sopii pelit ja kaupunkiloman yhdistävälle golfaajalle.

Aamupelit yksityisklubilla, iltapäiväkierros Pariisissa

AAMU Golf de Saint-Cloud on upea, virheettömään kuntoon hoidettu klubi, jossa pääsee kokemaan ranskalaisen yksityisklubin arvokkaan tunnelman. Kun lähtee aikaisin kiertämään, ehtii iltapäivällä näkemään Pariisia.

Klubilla on kaksi Harry S. Coltin suunnittelemaa golfkenttää Yellow Course ja Green Course joka valmistui vuonna 1913. Yksityisklubi on auki vieraille ainoastaan heinä-elokuussa, eikä tiiausaikaa voi varata etukäteen.

Jos pääsee valitsemaan, kannattaa pelata Green Course. Se on puistokenttä, jossa tuuheat lehtipuut reunustavat kaikkia väyliä. Vaikka pallot yleensä löytyvät puiden lomasta, on jatkolyönti usein lyötävä matalana, jolloin kentän monet bunkkerit tulevat entistä enemmän peliin.

Kentän signature-reikä on kahdeksikko, joka on 135 metriä pitkä par 3. Tiiauspaikat sijaitsevat hieman viheriötä korkeammalla avaten näkymän viheriölle ja suoraan sen takana siintävälle Eiffelin tornille.

ILTAPÄIVÄ Iltapäivällä pääseekin sitten tutustumaan Eiffel-torniin lähempää. Ehtiäkseen nähdä Pariisia kannattaa hotelli varata keskeiseltä paikalta, esimerkiksi 8. kaupunginosasta. Myös tuliaisten shoppailu onnistuu sieltä käsin, sillä lähellä sijaitsee kaksi kuuluisaa tavarataloa: Printemps ja Galeries Lafayette.

Lähistöllä on paljon nähtävyyksiä, kuten Concorde-aukio ja Tuilieres-puisto, jonka toisesta päästä löytyy Louvren taidemuseo. Concordeltä löytyy eri hallitsijoiden muistoksi pystytettyjä monumenttejä.

Seine-joen toisella puolella, parin kilometrin päässä, sijaitsee Eiffel-torni, joka on varsinkin iltavalaistuksessa huikea ilmestys. Nykyään nautintoa tosin laimentavat turvatarkastuspisteet jonoineen. Siksi moni tyytyy ihailemaan tornia kauempaa Pont d’Iéna -sillalta ja Trocaderon puistosta.

Kun pakolliset kuvat tornista on otettu, voi suunnata Champs Elysées -puistokadulle ja Riemukaarelle, johon on kaivettu Napoleonin sodissa taistelleiden kenraalien nimet.

Riemukaari on pakollinen nähtävyys. Pariisilaistunnelmaa pääsee hyvin kiinni brasseriessa, jotka ovat rentoja ruokapaikkoja.

Riemukaari on pakollinen nähtävyys. Pariisilaistunnelmaa pääsee hyvin kiinni brasseriessa, jotka ovat rentoja ruokapaikkoja.

Envato Elements

ILTA Tässä vaiheessa nälkä yltyy niin kovaksi, että on viisasta mennä illalliselle jonnekin Pariisin monista, viihtyisistä ravintoloista. Yksi sellainen on Triadou Haussmann. Aidossa pariisilaisessa brasseriessa löytyy pöytiä kahdessa kerroksessa. Lisäksi ulkona on terassi, jossa voi viettää lämmintä kesäiltaa kylmää roséviiniä siemaillen ja vilkasta elämää seuraten.

Ruokalistalta voi suositella erityisesti perinteistä ranskalaista sipulikeittoa ja lohisalaattia. Jälkiruoka crème brûlée vie kielen mennessään.

Ryder Cupin tunnelmissa

AAMUPÄIVÄ Heti auringon noustessa suunnataan yhteen Pariisin mielenkiintoisimmasta nähtävyyksistä – ainakin golfarin näkökulmasta. Viime syksynä kentällä pelatun Ryder Cupin ansiosta Le Golf National tunnetaan nyt eri puolella maailmaa.

Päivä kannattaa aloittaa pelaamalla Aigle-kenttä. Sitä halkoo tie, jonka eri puolilla kulkevat väylät ovat kuin eri maailmasta. Ensimmäiset kolme ja viimeiset kaksi reikää ovat muodokkaita, jopa linksmäisiä reikiä. Loput rei’istä kulkevat tasaisessa puistomaisemassa. Aigle on kuuluisaa Albatros-kenttää lyhyempi ja helpompi, mutta se toimii hyvänä lämmittelynä päivän pääkoitokselle.

Albatros on monille tuttu televisiosta, varsinkin kentän loppuhuipennus eli reiät 15–18 vesiesteineen, jotka nousivat isoon rooliin Ryder Cupissa. Ne eivät päästä maailman parhaita pelaajia helpolla myöskään vuoden 2024 kesäolympialaisissa.

Albatrosin karheikot ovat tuuheita, ja niiden ulkopuolella rehottavat heavy roughit syövät palloja todella tehokkaasti. Jos pallo löytyy, ainoa vaihtoehto on jatkaa peliä lyhintä reittiä pitkin väylälle.

Klubitiiltä pelattuna kenttä sopii kuitenkin hyvin myös harrastajille kaikista haasteistaan huolimatta. Väylien monimuotoisuus pitää mielenkiinnon yllä ykkösen tiiltä kahdeksannentoista reiän viheriölle saakka.

Le Golf Nationalin päätösrei’illä vesi tulee peliin. Kuvassa 15. reiän viheriö ja 16. reiän tiiauspaikka.

Le Golf Nationalin päätösrei’illä vesi tulee peliin. Kuvassa 15. reiän viheriö ja 16. reiän tiiauspaikka.

Juha Tuukkanen

ILTAPÄIVÄ Golfpäivän päätteeksi ei ehdi vierailla kentän lähistöllä sijaitsevassa Versailles’n linnassa. Jos tuntuu, että pelien jälkeen tekee mieluummin jotain muuta kuin kiertelee kaupungilla, voi ottaa suunnaksi kapakoistaan ja kabareeravintoloistaan tunnetun Pigallen.

Villistä yöelämästään tunnettu punaisten lyhtyjen alue on muuttunut viime vuosina mainettaan rauhallisemmaksi illanviettopaikaksi. Ensimmäistä kertaa alueella vierailevalle lähes pakollinen nähtävyys on Moulin Rouge. Show-illallinen kuuluisassa “Punaisessa myllyssä” on takuulla ikimuistoinen kokemus.

3 vinkkiä Pariisiin

  1. Helsingistä pääsee Pariisiin monen eri lentoyhtiön koneella joko Charles de Gaullen ja Orlyn lentokentälle. Molemmista pääsee keskustaan kätevästi junalla tai taksilla. Kovan kilpailun vuoksi Pariisin-lennot ovat usein alennuksessa.
  2. Hotelli kannattaa varata joko golfkentän vierestä tai keskustasta. Jos matkan pääpaino on golfissa, esimerkiksi Le Golf Nationalin yhteydestä löytyy tasokas neljän tähden hotelli. Toinen vaihtoehto on yöpyä keskustassa hyvien kulkuyhteyksien äärellä.
  3. Kentällä pääsee helposti taksilla. Hinta keskustasta Le Golf Nationaliin on 50 euroa suuntaansa. Matkan voi taittaa myös metron, junan ja taksin yhdistelmällä. Se tulee halvemmaksi, mutta vaatii jonkin verran suunnittelua.

Etsi luettavaa