Hyppää sisältöön

Par vitoset avain maailmanlistan kärkeen

Brooks Koepka nousi voitolla Koreasta maailmanlistan ykköseksi. Saavutus vaatii loistavaa golfia pitkältä aikajaksolta ja tasaista suorittamista maailman suurimmissa kilpailuissa.

Brooks Koepka on voittanut kolme majoria kahdessa vuodessa, eikä pelissä löydy heikkouksia missään osa-alueessa. Pelin vahvuus näkyy par vitosilla, joilla Koepkan keskiarvo kaudelta 2018 oli vakuuttava 4,49 lyöntiä. Edelle ehtivät vain Dustin Johnson 4,47 ja Tommy Fleetwood 4,48. 

Koepkan draivipituus 313 jaardia oli tourin kahdeksanneksi paras kaudella 2018. Mailanpäänopeus on neljänneksi paras 122,4 mph. Pitkät draivit eivät silti takaa hyvää tulosta par vitosilla. Ensiksi pitkän avauksen on osuttava väylään ratkaisevilla rei’illä. Pelaajat tietävät par vitosten merkityksen tulokselle, mikä lisää paineita avauslyöntiin, onnistuminen vaatii keskittymistä ja itseluottamusta.

Par vitosilla kakkoslyönti on usein avausta tärkeämpi ja lyöntipituudesta on jopa enemmän hyötyä pitkissä lähestymisissä. Strokes Gained tilastojen mukaan pitkät lähestymiset ovat vedenjakaja maailman parhaiden pelaajien ja rivimiesten välillä. Koepka on tourin kolmanneksi paras lähestymisissä 200-225 jaardin matkalta.

Koepkan menestys majoreissa ei siis ole yllätys tilastollisesti. Tavallista pidemmät ja vaikeammat kentät sopivat miehen vahvuuksiin. Vaikealla kentällä birdien tekeminen onnistuu helposti vain par vitosilla. Par kolmosten ja nelosten lähestymiset ovat tavallista pidempiä, mikä vaatii vahvaa suoritusta pitkillä ja keskiraudoilla.

Brooks Koepkan upeaa peliä CJ Cupin päätöskierrokselta, hän pelasi par vitoset neljä alle parin.

Etsi luettavaa