Hyppää sisältöön

Päivän kevennys: Radikaali ehdotus yleisönosastolla: ”Golfkentillä voitaisiin nurmikon sijasta alkaa viljellä ravinto- ja hyötykasveja”

Yleisönosastonkirjoittaja ehdottaa, että golfkentät pitäisi muuttaa viljelyskäyttöön. KUVAT: GETTY IMAGES

Yleisönosastokirjoituksen mukaan mielestä golfin pelaaminen pitäisi lopettaa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan.

Espoossa ilmestyvä Länsiväylä-lehti julkaisi viime viikolla yleisönosastokirjoituksen, jossa nimimerkillä Pieni vihreä mies kirjoittanut henkilö ehdotti golfkenttien käyttötarkoituksen muuttamista. Kirjoittajan mielestä golfin pelaamisen sijaan viheralueet voitaisiin jatkossa pyhittää maanviljelyyn.

Näin golfinpelaajat voisivat olla näyttää esimerkkiä muille siitä, kuinka kansalaiset omilla teoillaan voivat pysäyttää ilmastonmuutoksen.

Nimimerkki intoutui kirjoittamaan lehteen, koska hän oli pettynyt toissa viikolla päättyneen Egyptin-ilmastokokouksen päätöksiin.

”Jos golfinpelaajat luopuisivat pelaamisesta, ei golfkenttiä enää tarvittaisi ja niillä voitaisiin nurmikon sijasta alkaa viljellä ravinto- tai hyötykasveja. Tämä kävisi helposti; kasvien kasteluinfrahan on jo kentillä olemassa. Riittävät huoltorakennuksetkin koneille ja laitteille löytyvät”, Pieni vihreä mies esitti.

”Vihanneksien, juureksien ja marjojen monipuolisen tarjonnan varaan voisi klubiravintolat helposti muuttaa kasvisravintoloiksi, vaikka mikään ei toki estäisi jättämästä paria väylää lampaiden laidunmaaksi, jolloin karitsanfileenkin voisi jättää ruokalistalle. Ilmaston lisäksi tulisi samalla pelastettua maailma nälänhädältä”, hän jatkoi.

Nimimerkin mukaan golfkentällä työskentelevien ei tarvitsi pelätä työpaikkojen puolesta, vaan kirjoittaja näkee, että työpaikkoja syntyisi lisää, sillä kausityöntekijöitä tarvittaisiin kesäsesongin aikana.

”Kentän prot luonnollisesti koulutettaisiin uudelleen agronomeiksi”, kirjoittaja esitti.

Pienen vihreän miehen mielestä päätöksessä voisi olla järkeä paitsi ilmastollisesti myös kentän osakkeen omistajien talouden kannalta.

”Golfosakkeiden haltijat voisivat muutoksesta päättää ja pitää osakkeensa. Kentän toimiala vain vaihtuisi ja osakkeiden arvonnousu olisi etenkin hyvinä satovuosina taattu. Greencardit voisi lanseerata uuden ajattelun mukaisesti todellisiksi vihreiksi korteiksi”, hän esitti.

Nimimerkin mukaan golfkenttien käyttötarkoituksen vaihtamisella olisi valtava merkitys, mikäli se toteutuisi maailmanlaajuisesti. Hän ehdottaa, että muutos voitaisiin aloittaa Espoossa.

”Näillä toimilla on jo kiire, sillä olen kuullut, että laskettelijat ja lumilautailijat ovat suunnittelemassa vastaavia ilmastotoimia istuttamalla puita kaikille puurajan alapuolisille puuttomiksi raivatuille rinteille”, hän päätti kirjoituksen.

Golfkentät vievät tilaa koko maailmassa Pirkanmaan verran

Maailman luonnonsäätiön mukaan metsiä häviää vuosittain keskimäärin 100 000 neliökilometriä. Metsää raivataan etenkin karjalaitumien ja maanviljelyn tieltä. 

Jotain kuvaa hakkuiden määrästä saa siitä, että noin kolmen vuoden välein Suomen kokoinen alue metsää kaadetaan. Tästä suuri osa on sademetsää, jota pidetään maailman keuhkoina ja hiilinieluna.

Voisiko siis golfkenttien muuttaminen viljelyskautta ratkaista tämän ongelman? Sen sijaan että kaadettaisiin metsää viljelyskäyttöön, muutettaisiin golfkentät yleisönosaston kirjoittajan vaatimalla tavalla viljelysmaaksi.

Valitettavasti golfkenttien muuttamisella viljelyskäyttöön ei tätä metsäkadoksi kutsuttua ongelmaa poisteta.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa, joka on lajin suurvalta, on yli 15 000 golfkenttää. Ne vievät tilaa yhteensä arviolta 7 000 neliökilometriä. Se vastaa yhteensä Satakunnan maakunnan kokoista maa-aluetta.

Koko maailmassa on hieman yli kaksi kertaa enemmän kenttiä kuin Amerikassa, joten golfkenttien pinta-ala maailmassa on noin 15 000 neliökilometriä eli suurin piirtein Pirkanmaan maakunnan verran.

Ja Pirkanmaa on loppujen aika pieni pläntti maailmankartalla.

Golfkenttien muuttaminen viljelyskäyttöön ei esimerkiksi ratkaisisi tulevaisuuden ruokapulaa. Jos maailman kaikki golfkentät pistettäisiin pakettiin ja muutettaisiin pelloiksi, se vastaisi suurin piirtein kahta kolmasosaa Suomen peltoalasta.

Se olisi vain pisara meressä ja kyseessä olisi korkeintaan symbolinen ele.

TOP 10 eniten golfkenttiä maailmassa

MaaGolfkenttiä
Yhdysvallat15047
Kanada2295
Japani2290
Englanti1991
Australia1591
Saksa747
Ranska637
Skotlanti540
Ruotsi485
Etelä-Afrikka484
Etelä-Korea444
Uusi-Seelanti410
Lähde: R&A Golf Around the World 2017

Etsi luettavaa