Hyppää sisältöön

Paina tämä nimi mieleen – vaikka se onkin yksi golfin vaikeimmista

Jazz Janewattananond pukeutuu päätöskierroksella aina oranssiin pelipaitaan

Bethpage Blackin takaysi otti Jazz Janewattananondista selkävoiton sunnuntaina, mutta mies nousi muuten loistavalla esityksellä golfin ystävien tietoisuuteen.

Nuori thaimaalainen Jazz Janewattananond (virallinen etunimi on Atiwit) lähti PGA Championshipin päätöskierrokselle toiselta sijalta, mutta hän putosi tulosluettelossa 14:nneksi surkeasti sujuneen takaysin takia.

Silti miehen vaikea sukunimi kannattaa opetella. Nuorukaisella on nimittäin lupaava tulevaisuus edessään. Nimen voi esimerkiksi jakaa kolmeen osaan ulkoa opettelemisen helpottamaksi: Jane-Watta-Nanond. 

PGA Championshipin päätöskierroksella Janewattananod oli hyvissä asemissa vielä etuysin jälkeen pelattuaan sen pariin, mutta vaikeudet alkoivat 12. reiällä, jolle hän teki tuplan. Sen jälkeen hän teki viisi perättäistä bogia, mutta lopetti kierroksen sentään pariin.

Hän päätyi yhteistulokseen +2 eli kymmenen lyönnin päähän voittajasta Brooks Koepkasta. Kolmanteen sijaan hänellä jäi matkaa neljä lyöntiä.

Race-to-Dubai-kisassa Jazz nousi sijalle 49, ja tuoreella maailmanlistalla hän on sijalla 69, mikä on 23-vuotiaan paras noteeraus koskaan.

Nuoresta iästään huolimatta Jazz on pelannut ammattilaisena vuodesta 2010 saakka. Hän nimittäin vaihtoi statustaan jo 15-vuotiaana! Sitä ennen hänestä tuli tullut 14-vuotiaana kaikkien aikojen nuorin pelaaja, joka oli onnistunut läpäisemään cutin Asian Tourilla.

Tähän asti Jazz on pelannut pääasiassa Aasian Tourilla, jossa hän otti ensimmäisen voittonsa vuonna 2017. Sen jälkeen voittoja on tullut kaksi lisää, joista viimeisin tammikuussa Singaporessa. Kiertueen rankingissa hän on toisena, mutta jatkossa häntä nähtäneen entistä useammin myös European Tourilla.

Janawattanond on kokeillut varsin mielenkiintoisia metodeja kehittyäkseen golfarina. Vuonna 2016 hän leikkasi hiuksensa kaljuksi ja vietti kaksi viikkoa luostarissa kokeillen munkin elämää. Myöhemmin hän on kertonut kokemuksestaan buddhalaisluostarissa varsin positiiviseen sävyyn – myös golfin kannalta.

”Jokaisen Thain tai buddhalaisen täytyy mennä mennä sinne ennen kuin täyttää 21 vuotta ja tein sen”, hän kertoi European Tourin sivuilla. 

Jazzin mukaan luostarivisiitti teki hänestä rauhallisemman. Se vähensi yliyrittämistä golfkentällä, koska hän ymmärsi, että elämässä on paljon muitakin suuria asioita kuin golf. 

PGA Championship oli Jazzin uran toinen major-turnaus. Hän selviytyi viime vuonna The Open Championshipiin karsintojen kautta, mutta putosi lyönnillä cutista. Toisella yrittämällä hän kolkutteli siis lähes loppuun saakka top 3 -sijoitusta.

Kokemus kärjen mukana pelaamisesta teki varmasti hänelle hyvää, vaikkei loppu ollutkaan ruusuilla tanssimista. Syksyllä 2017 hän kuitenkin osoitti kykynsä toimia paineen alle hankkimalla pelioikeuden European Tourilla chippaamalla eaglen sisään päätösreiällä Luminen kentällä.

Tästä miehestä varmasti kuullaan vielä ja lienee vain ajan kysymys, kun hän ohittaa Thaimaan nykyisen ykköspelaajan Kiradech Aphibarnratin maailmanlistalla.

Lähde: European Tour

Etsi luettavaa