Hyppää sisältöön

Osuma ratkaisee kaiken – nämä muuttujat vaikuttavat svingin tärkeimpään hetkeen

Osumassa mailan tehtävänä on painaa alaspäin, litistää pallo ja ottaa turve raudoilla lyötäessä.

Osuman kulma ja suunta vaikuttavat lyönnin pituuteen ja tarkkuuteen eli molempiin muuttujiin, joita tulee hallita pelattaessa.

Golf on mailapeli, jossa mailan toiminta on ensisijaista. Siihen vaikuttaa oleellisesti ranteiden ja vartalon toiminta.

Mailan tehtävänä on painaa alaspäin, litistää pallo ja ottaa turve raudoilla lyötäessä. Vartalo siirtyy vasemmalle, kiertyy ja ojentuu. Kaikki tämä tapahtuu lyhyessä ajassa.

Siinä olivat muuttujat, joiden ympärillä voidaan käydä laajamittaista keskustelua ja opettelua.

MAINOS. Kehitä svingiäsi talven aikana. Varaa-aika yksityisopetukseen. Lue lisää >>.

Siirry vasemmalle, lyö alaspäin

Hyvää osumaa kannattaa harjoitella mailapyyhkeen kanssa.

Downsvingi alkaa jo ennen mailan mailan saavuttaessa yläasentoa. Alavartalo aloittaa liikkeen kohteen suuntaan. Vasen sääri ja vasen lonkka siirtyvät sivusuunnassa kohteen suuntaan.

Sivuttaista siirtymistä tulee olla kymmenisen senttiä alkuasentoon nähden. Samalla paine maata vasten kasvaa vasemman jalan alla.

Mailapyyhkeen avulla voidaan harjoitella sopivaa attack anglea ja low pointia eli mailan tulokulmaa palloon ja lyönnin syvintä kohtaa.

Oiva harjoite osumakulman harjoittelussa on asettaa mailapyyhe kämmenen mitan verran pallon taakse ja lyödä osumatta siihen. Rautaseiskalla lyötäessä osumakulma (attack angle) on 5 astetta alaspäin ja lyönnin syvin kohta (lowpoint) 10 senttiä pallon jälkeen.

Lukemat ovat toki suuntaa antavia riippuen mailanpään nopeudesta ja lyötävästä lyönnistä. Fadea pelattaessa lowpoint siirtyy merkittävästi myöhemmäksi.

Kierry läpi

Raudoilla lantio on noin 30 astetta auki osuma-hetkellä.

Kun vartalon siirtyminen kohteen suuntaan saavuttaa tukipisteensä, alkaa vartalo kiertyä voimakkaasti auki. Sivuttainen siirtyminen tulee tehdä ajoissa, jotta kiertymiselle jää riittävästi aikaa ennen osumaa.

Raudoilla lantio on noin 30 astetta ja draiverilla 40 astetta kohdelinjasta vasemmalle osumahetkellä. Hartioiden kierron määrä riippuu myös lyötävästä kierteestä.

Vapauta maila vartalon ojentumisella

Vartalon kierto jatkuu ylävartalon ojentumisella osuman läpi. Ojentuminen suoristaa käsivarret aloittaen mailan vapautumisen.

Liikeketju tapahtuu sadasosa sekunneissa, mutta koostuu loogisista osista. Ketjun ajoittaminen tapahtuu eri tavoin riippuen osumakulmasta ja mailasta.

Timo Karvinen on GoGolfin päävalmentaja. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta ja suosituista talvikursseista pääkaupunkiseudulla ja Tampereen alueella.​

Etsi luettavaa