Hyppää sisältöön

Opi uutta oikein – svingimuutoksen ei tarvitse romuttaa peliä

Timo Karvinen ja Sami Välimäki ovat tehneet muutoksia Samin svingiin ilman

Svingin tekniikka on vain yksi osa golfia. Kun opettelee uutta tekniikkaa, itse peli ei saa kärsiä siitä liikaa.

GOLFISSA TEKNIIKKAMUUTOSTEN täytyy myötäillä pelaajan kehitystä kaikilla pelin osa-alueilla. Parempi lyöntitekniikka auttaa kehittämään peliä, mutta ennen kuin lähtee tekemään svingimuutosta, on määriteltävä tarve uuden oppimiselle.

Onko tarve säätää olemassa olevia taitoja vähän paremmaksi vai tarvitaanko kokonaan uusi liikemalli? Syitä svingimuutokseen voivat olla pallon lentoradan muuttaminen toisenlaiseksi, lyönnin toistettavuuden kehittäminen tai loukkaantumisriskin alentaminen.

Uuden taidon oppimisessa on kyse vanhan liikemallin päälle oppimisesta. Tämä prosessi vaatii kärsivällisyyttä, ja oppiminen on hyvin yksilöllistä.

TEKNIIKAN MUUTTAMINEN on ajoitettava järkevästi, jotta pelitaito ei kärsi prosessin aikana liikaa. Hetkellinen pelitason huonontuminen on osa muutosprosessia, mutta jos pelaaja tiedostaa tämän, se ei heikennä itseluottamusta.

Uuden oppimiseen täytyy sitoutua vahvasti. Pelaajan on myös astuttava epämukavuusalueelle sisäistääkseen uusia liikemalleja. Oppimisprosessia voi kuvata seuraavasti:

  1. Luo selkeä kuva siitä, mitä svingissä muutetaan.
  2. Tunne ero uuden ja vanhan liikkeen välillä.
  3. Käytä apuna erilaisia harjoitteita ja hitaita svingejä uuden asian sisäistämisessä.
  4. Siirrä opeteltava liike täyteen svingiin, mutta älä epäröi palata hidastettuihin svingeihin, jos tarve vaatii.
  5. Opettele uusi liike siten, että se toteutuu kaikilla mailoilla.
  6. Säilytä muuntelukyky.

KUN OPETTELET uutta liikettä, liioittele sitä. Käytä videota apuna nähdäksesi, onko tunne ja todellisuus sama asia. Liikkeen opettelun alkuvaiheessa, älä anna lyönnin lopputuloksen johtaa oppimista. Vältä myös liiallista tuloksen kontrollointia.

Heittäytymällä opettelun maailmaan poraudut syvälle omiin tapoihisi oppia uutta.

Jotta peli kehittyy, tulee uuden liikeradan opettelun lisäksi siirtää uusi taito osaksi peliä. Prosessi viedään päätökseen erilaisin harjoittein, joiden avulla luodaan luja luottamus omiin kykyihin parantaa suoritustasoa.

On tärkeää kunnioittaa pelaajan omia tavoitteita, aikataulua ja aikaisempia kokemuksia, jotta jatkuvaa kehitystä ei hidasteta.

Kehittynyt tekniikka on vienyt pelaajia seuraavalle tasolle, mutta valitettavasti löytyy myös lukuisia tarinoita pelaajista, jotka eivät ole koskaan toipuneet liian mekaanisesta ajattelutavasta.

Timo Karvinen on espoolainen golfopettaja, joka toimii monen suomalaisen kilpapelaajan valmentajana. Aiemmin hän on työskennellyt neljän eri maajoukkueen päävalmentajana.

Etsi luettavaa