Hyppää sisältöön

Opi käyttämään draiveriasi oikein

Launch monitorilla fittaaminen kannattaa, vaikka et olisikaan hankkimassa uutta välinettä bägiisi.

Launch monitor on loistava apuväline välineiden optimointiin. Tällä kertaa en tarkoita uusien välineiden fittaamista, vaan omien välineiden ja svingin optimoimista parhaan suorituskyvyn löytämiseksi. Tästä syystä tour-pelaajat käyttävät jatkuvasti pallon lentokaarta analysoivia laitteita omassa harjoittelussaan.

Esimerkkinä voin antaa oman kokemukseni draiverien fittaamisesta. Jokaisella mailalle on olemassa sen suorituskyvylle optimaalinen svingi. Jotkut mailat tuottavat parhaan lentokaaren pehmeällä rennolla svingillä ja toiset taas heräävät eloon vasta, kun palloa runtataan oikein kunnolla. Tämä on etenkin totta backspinnin eli takakierteen suhteen.

Tavallisesti backspin pyritään pitämään draiverilla mahdollisimman alhaisena ja lähtökulma korkeana. Yleinen käsitys on, että mitä kovempaa pelaaja lyö, sitä enemmän pallo spinnaa. Ja näin usein onkin asian laita rautamailoilla. Tuulisissa keleissä kehotetaan lyömään vajaita lyöntejä, jotta backspin pysyy alhaisena ja lentokaari kontrollissa. 

Sama vinkki ei välttämättä toimi draiverille tai väyläpuille. Olen fittauksissa kohdannut draivereita, jotka spinnaavat vähemmän, mitä lujempaa niillä lyö.

Tämä ilmiö johtuu varren toiminnasta. Varren ”potkaisulla” on mahdollista saada aikaa poraava ja vähän spinnaava lentorata, joka halkaisee tuulen. Tietyillä mailoilla tämä potkaisu saadaan aikaan vasta, kun varteen kohdistuu riittävästi voimaa kovassa svingissä. Tästä syystä useat tour-pelaajat eivät joudu säätämään svingiä eri tuuliolosuhteissa.

Jason Day on maininnut, että hänellä on vain yksi draiverisvingi, ja se ei ole kevyt, kuten kaikki näkevät. Dayn maila toimii parhaiten kovalla svingillä eikä säätämiseen ole tarvetta eri olosuhteissa.

Edellämainitusta syystä jäykkä varsi ei välttämättä takaa alhaisempaa backspinniä. Joillain pelaajilla jäykempi varsi jopa spinnaa enemmän, koska svingin voima ei riitä taivuttamaan vartta oikein. Launch monitorin avulla voit selvittää, millä svingillä ja nopeudella välineesi toimivat parhaiten. Joskus vastaukset voivat olla yllättäviä.

Kokenut fittaaja pystyy kertomaan, mikä lähtökulma ja spinni toimii parhaiten omalla mailanpäänopeudellasi. Tässä Jason Dayn PGA Tourin tutkalla mitatut tilastot kaudelta 2015.

Mailanpäänopeus: 120 Mph

Pallon lähtönopeus: 178 Mph

Launch angle (lähtökulma): 12,1°

Spin rate (backspin): 2299 RPM

Ilmalento: 303,5 jaardia (279 m)

Pituus: 313,7 jaardia (287 m)

 

Etsi luettavaa