Hyppää sisältöön

Opetus: Mukauta wedgepeli matkan muuttuessa

Miten saadaan pallo pysähtymään wedgellä griinin ympäristössä. Tämä aihe on aina kiinnostanut golfareita mutta sen toteuttaminen onkin sitten monimutkaisempi asia. Eri etäisyyksistä pallon pysähtymistä hallitaan pienin muutoksin. Vain harva pelaaja ymmärtää spinnin synnyn dynamiikan käytännössä joten avaamme aihetta tällä viikolla. 

Kun pallo halutaan pysäyttää alle 30m etäisyydeltä reiästä, pysähtyminen perustuu pitkälti laskeutumiskulmaan ja vauhtiin. Pallo tulee pelata riittävän korkeana, jotta putoaminen on pehmeä. Osuma pyritään lyömään loivasti ruohon pinnalta nostokulmaa lisäten. Loftin lisääminen tehdään aktiivisella ranteiden käytöllä. 

Pidemmissä matkoissa etäisyyden hallinta perustuu oikeaan pallon nousukulmaan ja spinniin. Spinnin syntyyn optimaalinen pallon nousukulma on alle 30 astetta. Tämä vaatii mailan deloftausta, kädet lavan edellä niin että mailan loft on osumahetkellä noin 45 astetta. Loftin pienentäminen toteutetaan passiivisella ranteiden käytöllä. 

Mistä backspin syntyy? 

Kuva: breakfastballs.golf

Mailanpään nopeus

Suurempi mailanpään nopeus tuottaa enemmän spinniä. Nostavammalla mailalla joudut lyömään lujempaa joka voi osaltaan lisätä spinniä. Lyötäessä yli 30metrin matkalta kasvaa spinni 150rpm / lisämetri. 

Spin loft

Spinloft on merkittävä tekijä spinnin syntyyn. Lyhyempi matka vaatii enemmän osumahetkellä loftia kuin pidemmät matkat jotta pallo pysähtyy nopeasti. Pidemmillä matkoilla pienempi spinloft lisää osuman kompressiota antaen korkeamman spinnin ja lisää etäisyyskontrollia. 

Smash factor

Jos osuman teho on liian korkea, lentää pallo lujaa eikä pysähdy helposti. Osumahetken loftin tulee olla optimaalinen lyönnin etäisyyteen nähden. Liian alhainen smash factor taas kertoo epäpuhtaasta osumasta tai suuresta loftista jotka vähentävät spinniä. 

Osumakohta

Osuma tulisi olla lavan alaosassa, tarkalleen 3. ja 4. uran tienoilla. Yleisin virhe on yrittää lyödä alaspäin, jolloin osumakohta nousee lavan yläosaan. Tämä vähentää spinniä. 

Osuman kitka

Koska mailassa on paljon nostokulmaa, pyrkii pallo siirtymään osumahetkellä lavassa ylöspäin. On lyöntejä, joissa pyrimme pallon luisuun (mm. bunkkeri ja lobbi) mutta yli 40metrin matkalta kitka lisää spinniä. Tähän päästään ”osuman käärimisellä”, oikeanlaisella deloftauksella. Kitkaan vaikuttaa myös mailan puhtaus, urien terävyys, osuman puhtaus ja pallo jolla pelaat. Uretaanipintainen pallo lisää kitkaa merkittävästi. 

Esimerkki kitkasta: Pelaaja lyö 58 asteisella wedgellä 4 astetta alaspäin mailalla jota on deloftattu 15 astetta. 58-4-15 = 39 astetta. Pallo nousee 29 asteen kulmassa. Tämä kymmenen asteen erotus kertoo onnistuneesta kitkasta. 

Kuvauspaikka: Barsebäck Golf & Country Club

Timo Karvinen on GoGolfin päävalmentaja, joka opettaa Vuosaari Links -kentällä ja GoGolf Rangella Leppävaarassa. Tutustu GoGolf-valmennuksen kurssitarjontaan.

Etsi luettavaa